Megtört a jég! A Bank elvérzett a Fővárosi Ítélőtáblán

Nemzeti Civil Kontroll, dr. Szabó V. Lászó Ügyvéd, Megtört a jég! A Bank elvérzett a Fővárosi Ítélőtáblán

Megtört a jég! A Bank elvérzett a Fővárosi Ítélőtáblán

Az önmagát sérthetetlennek tartó MKB Bank elvérzett a Fővárosi Ítélőtábla 2022 májusi ítélete szerint. A Budapest Bank jogutódja az MKB Bank, az adós a hitelt a Budapest Banktól vette fel.

Ez azért jelentős eredmény mert már a Kúria Jogegységi panaszeljárás  szerinti döntés született vagyis minden eddigi MKB-Bank számára kedvező kúriai  döntést felülír.

Az ítélet részletezte, hogy sem a törlesztőrészletek sem a tőketartozás jelentős emelkedésének kockázatára nem hívták fel az adós figyelmét.

A szerződéses rendelkezésekből mindössze annyi következett, hogy a fizetési kötelezettség függ a devizaárfolyam alakulásától, azonban nem volt megállapítható abból, hogy a fogyasztóra hátrányos árfolyamváltozásnak, valamint ebből eredő fizetési kötelezettségnek felső határa nincsen, az korlátlan.

Nem tűnt ki az sem, hogy az árfolyam-változásból eredően a törlesztörészletek akár jelentősen is megemelkedhetnek, és az sem, hogy az árfolyam változás lehetősége valós, az árfolyamváltozás a fennálló tőketartozásra is kihatással van.
A felperes számára ezért az árfolyamkockázat pénzügyi kötelezettségeire gyakorolt hatása sem volt felismerhető, emiatt az rPtk. 209/A. § (2) bekezdése folytán a kölcsönszerződés árfolyamkockázat viselésére vonatkozó pontjai tisztességtelenek. Ez a szerződés főtárgyát érintette, így a szerződések érvénytelenségét eredményezte.

Mindez a jogyegységi panaszeljárás után, 2022 májusban. Dr. Szabó V. László ügyvéd 
Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM