DEVIZAHITELES ÜGYBEN A KÚRIÁHOZ FORDULT A KÚRIA

DEVIZAHITELES ÜGYBEN A KÚRIÁHOZ FORDULT A KÚRIA.

DEVIZAHITELES ÜGYBEN A KÚRIÁHOZ FORDULT A KÚRIA


[good_old_share]

Igen! Jól olvastad a cikk címét. "Deviza"-hiteles ügyben hazánkban már minden előfordulhat. És mindennek az ellenkezője is….Csak az igazság ne derüljön ki soha!
Vajon mit takargathatnak ennyire?

A múlt alkalommal írtuk a A “DEVIZÁS” TITOKRA HAMAROSAN FÉNY DERÜL című cikkben, hogy hamarosan nyilvánosságra kell hoznia a Kúriának, hogy mit tanácsoltak azok a közszereplők és civil szervezetek, amelyek segítették a döntéshozatalban, amikor 2013-ban és 2014-ben a devizahitel-szerződések érvényességéről döntöttek.

Most változott a helyzet!
Érdekes jogi helyzetbe keveredett a Kúria a devizahitel-szerződések érvényességét nagyban meghatározó jogegységi határozata miatt, amiről a Népszabadság ír szerdai számában.

Mielőtt a Kúria meghozta a jogegységi határozatát arról, hogy akkor most lehet-e perelni a bankokat  devizahitelek miatt, vagy sem,  véleményeket kért többek között a jegybanktól, az NGM-től, a bankszövetségtől és civil szervezetektől. Ezeket viszont nem szeretné kiadni, pedig a devizahitelesek pert nyertek a Kúria ellen, így ki kellene adnia.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A per önmagában is elég izgalmas volt: a felperes kérésének, hogy megismerhesse a véleményeket, amik alapján  előbb a Kúria a határozatát hozta, helyt adott az adatvédelmi és információszabadság hatóság, ám az elsőfokú bíróság már a Kúriának adott igazat, aztán másodfokon újra fordult a helyzet, a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, hogy a Kúria küldje meg a kért információkat a felperesnek.

Az alperes, vagyis a Kúria viszont felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, egyben kéri a jogerős határozat végrehajtásának felfüggesztését.

Kúria kérelmét viszont pont a Kúriának kell elbírálnia.

A felperest a Transparency International Magyarország kérésére képviselő Karsai Dániel ügyvéd szerint a helyzet elég pikáns, ebben a helyzetben viszont mást nem tehetnek, mint hogy bíznak benne, hogy a Kúria kiemelten csak a jogi érvekre fog figyelni. Ha nem, akkor az Alkotmánybíróságig is hajlandóak elvinni az ügyet.

Te hogy látod ezt a dolgot? Szerinted miért titkolóznak? Mit takargathatnak ennyire?
Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM