DEVIZAHITELES ÜGYBEN A KÚRIÁHOZ FORDULT A KÚRIA

loading...

DEVIZAHITELES ÜGYBEN A KÚRIÁHOZ FORDULT A KÚRIA


Email

Igen! Jól olvastad a cikk címét. "Deviza"-hiteles ügyben hazánkban már minden előfordulhat. És mindennek az ellenkezője is….Csak az igazság ne derüljön ki soha!
Vajon mit takargathatnak ennyire?

A múlt alkalommal írtuk a A “DEVIZÁS” TITOKRA HAMAROSAN FÉNY DERÜL című cikkben, hogy hamarosan nyilvánosságra kell hoznia a Kúriának, hogy mit tanácsoltak azok a közszereplők és civil szervezetek, amelyek segítették a döntéshozatalban, amikor 2013-ban és 2014-ben a devizahitel-szerződések érvényességéről döntöttek.

Most változott a helyzet!
Érdekes jogi helyzetbe keveredett a Kúria a devizahitel-szerződések érvényességét nagyban meghatározó jogegységi határozata miatt, amiről a Népszabadság ír szerdai számában.

Mielőtt a Kúria meghozta a jogegységi határozatát arról, hogy akkor most lehet-e perelni a bankokat  devizahitelek miatt, vagy sem,  véleményeket kért többek között a jegybanktól, az NGM-től, a bankszövetségtől és civil szervezetektől. Ezeket viszont nem szeretné kiadni, pedig a devizahitelesek pert nyertek a Kúria ellen, így ki kellene adnia.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A per önmagában is elég izgalmas volt: a felperes kérésének, hogy megismerhesse a véleményeket, amik alapján  előbb a Kúria a határozatát hozta, helyt adott az adatvédelmi és információszabadság hatóság, ám az elsőfokú bíróság már a Kúriának adott igazat, aztán másodfokon újra fordult a helyzet, a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, hogy a Kúria küldje meg a kért információkat a felperesnek.

Az alperes, vagyis a Kúria viszont felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, egyben kéri a jogerős határozat végrehajtásának felfüggesztését.

Kúria kérelmét viszont pont a Kúriának kell elbírálnia.

A felperest a Transparency International Magyarország kérésére képviselő Karsai Dániel ügyvéd szerint a helyzet elég pikáns, ebben a helyzetben viszont mást nem tehetnek, mint hogy bíznak benne, hogy a Kúria kiemelten csak a jogi érvekre fog figyelni. Ha nem, akkor az Alkotmánybíróságig is hajlandóak elvinni az ügyet.

Te hogy látod ezt a dolgot? Szerinted miért titkolóznak? Mit takargathatnak ennyire?
Email

Szólj hozzá

Hozzászólás