“DEVIZAHITELES” ÍTÉLET: TISZTESSÉGTELEN, SEMMIS AZ ÁRFOLYAMRÉS!

"DEVIZAHITELES" ÍTÉLET: TISZTESSÉGTELEN, SEMMIS AZ ÁRFOLYAMRÉS!

Devizahiteles ítélet: semmis az árfolyamrés!

Váratlan és meglepő ítéletet hozott a Kúria: úgy, ahogy van, tisztességtelennek nyilvánította az árfolyamrés alkalmazását Kásler Árpádék OTP-s devizahitele ügyében. Ez független a tájékoztatás jellegétől, vagyis más devizahiteles perekben is mérvadó lehet a döntés. A Kúria kimondta: az MNB hivatalos árfolyamát kell figyelembe venni mind a folyósítás, mind a törlesztés során.

Fontosabb részletek
– Az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen.
– Önmagában az, tehát függetlenül a bank által adott tájékoztatás jellegétől.
– Mind a folyósítás, mind a törlesztés során csak az MNB hivatalos árfolyama vehető figyelembe.
– Ez fontos jelzés lehet a többi devizahiteles perre, a Kúria őszi jogegységi határozatára és a kormány devizahiteles csomagjára vonatkozóan is.

loading...


Június 16-án jön az átfogó devizahiteles döntés!

A korábban jelzett őszi időpont helyett június 16-án hoz döntést a Kúria a devizahitelekről jogegységi határozat formájában – jelentették ma be.

Kúria: egy árfolyam létezik, az MNB hivatalos árfolyama!
Az indoklás lényege:

1. az árfolyamrés nem határozza meg a szerződéses kapcsolat lényegét, az technikai, járulékos jellegű feltétel attól függetlenül, hogy szükséges a törlesztőrészlet pontos kiszámításához. Tehát nem része a főszolgáltatásnak. ennek következtében vizsgálható az árfolyamrés tisztességtelensége.

2. Konkrét átváltás hiányában nem jár pénzváltásért járó szolgáltatás a banknak, az árfolyamrés költségként való felszámítása tisztességtelen. Az árfolyamrés nem tekinthető világosnak és egyértelműnek sem. Mögötte nincs szolgáltatás, a különnemű árfolyamok használata nem indokolt, és nehezíti, hogy a fogyasztó tisztán lássa a szerződéses kötelezettségeit. Nincs jelentősége pl. annak sem, hogy közjegyző előtt született a szerződés.


loading...

3. a tisztességtelen feltétel elhagyása esetén nem teljesíthető a szerződés, ezért dönteni kellett arról, miként tartható érvényben a szerződés. Az Európai Bíróság április 30-ai ítélete szerint pótolható a jogszerűtlen szerződés feltétel valami mással. A Kúria szerint a "fizetés helyén érvényben lévő árfolyamnak" a magyar jogban kizárólag egy árfolyam, a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott hivatalos árfolyam tekinthető. Mind a kölcsön folyósításakor, mind az egyes törlesztőrészletek megfizetésekor a vételi és eladási árfolyam helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyama vált a szerződés részévé. – Portfolio

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"DEVIZA"-"HITEL" PERT NYERT KÁSLER! GRATULÁLUNK!
“DEVIZA”-“HITEL” PERT NYERT KÁSLER! GRATULÁLUNK!

Kásler Árpád: Csányi Sándort csak a nép érdektelensége mentette meg! Kedves "deviza"-"hiteles" ! Gondolkozz el ezen a kijelentésen! Tedd fel...

KÁSLER ÁRPÁD MA REGGEL CÍMŰ MŰSORBAN.
KÁSLER ÁRPÁD MA REGGEL CÍMŰ MŰSORBAN

KÁSLER ÁRPÁD MA REGGEL CÍMŰ MŰSORBAN

Close