Devizahitelek – tényleg van fény az alagút végén!

Devizahitelek - tényleg van fény az alagút végén!

Devizahitelek – tényleg van fény az alagút végén!

[good_old_share]


Kártérítési Ügyvéd. A magyar bíróságok is kezdik megérteni, hogy az árfolyamkockázatról való tájékoztatás nem volt megfelelő.Erste 2019 áprilisi jogerős ítéletből:

loading...

Az általánosan tájékozott ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó számára azonban nem volt érhető az, hogy a magyar fizetőeszköz súlyos leértékelődésének és a külföldi kamatlábak emelkedésének a törlesztőrészletre milyen hatást gyakorol.

A fogyasztó kockázattudatosság érdekében így a felperes jogelődje által alkalmazott ÁSZF nemcsak kifejezett tájékoztatást nem tartalmazott, hanem a Kúria idézett jogegységi határozatának 1. pontjában rögzítettekre figyelemmel a tartozás külföldi pénznemben történő kikötésére vonatkozó és arra utaló szerződéses kikötések együttes értelmezése alapján sem volt világos és érhető a tájékoztatás.

Nem kapott világos tájékoztatást arról, hogy az általa vállalt árfolyamkockázat gazdaságilag nehezen viselhetővé válhat, amennyiben a forint pénznem – amelyben a jövedelmét kapja – leértékelődik azon devizához képest, amelyben a kölcsöntartozást kirótták.

ÉS NE FELEDJÜK!Az Európai Bíróság C‑224/01. sz. ügyben kimondta:

Az elv, mely szerint a tagállamoknak meg kell téríteniük a közösségi jog felróható megsértésével a magánszemélyeknek okozott károkat, akkor is alkalmazandó, ha a kérdéses jogsértés végső fokon ítélkező bíróság határozatából ered, amennyiben a megsértett jogszabály jogokat állapít meg a magánszemélyek részére, a jogsértés kellően súlyos, és közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn az államot terhelő kötelezettség megsértése és a károsult felek által elszenvedett kár között.

loading...

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A fentiek azt jelentik, hogy nem lehet a magyar bíróságnak figyelmen kívül hagyni a devizahiteles ügyekben született uniós ítéleteket és a bank érdekei szerint félreértelmezni azokat. Dr. Szabó László kártérítési ügyvéd.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Kezdődik? Az igazság a felszínre tör - A bankokat segíthették a bíróságok a devizahiteles perekben
Kezdődik? Az igazság a felszínre tör – A bankokat segíthették a bíróságok a devizahiteles perekben

Kezdődik? Az igazság a felszínre tör - A bankokat segíthették a bíróságok a devizahiteles perekben [good_old_share] Akadt olyan bíróság is,...

Nem várunk a Kúriára-nyertes devizás perek.
Nem várunk a Kúriára-nyertes devizás perek.

Nem várunk a Kúriára-nyertes devizás perek. [good_old_share] Az alábbi bejegyzés, és a hozzá kapcsolódó ítélet Gulya Tibor Facebook oldalán jelent...

Close