Devizahitelek – tényleg van fény az alagút végén!

loading...

Devizahitelek – tényleg van fény az alagút végén!


Kártérítési Ügyvéd. A magyar bíróságok is kezdik megérteni, hogy az árfolyamkockázatról való tájékoztatás nem volt megfelelő.Erste 2019 áprilisi jogerős ítéletből:

Az általánosan tájékozott ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó számára azonban nem volt érhető az, hogy a magyar fizetőeszköz súlyos leértékelődésének és a külföldi kamatlábak emelkedésének a törlesztőrészletre milyen hatást gyakorol.

A fogyasztó kockázattudatosság érdekében így a felperes jogelődje által alkalmazott ÁSZF nemcsak kifejezett tájékoztatást nem tartalmazott, hanem a Kúria idézett jogegységi határozatának 1. pontjában rögzítettekre figyelemmel a tartozás külföldi pénznemben történő kikötésére vonatkozó és arra utaló szerződéses kikötések együttes értelmezése alapján sem volt világos és érhető a tájékoztatás.

loading...

Nem kapott világos tájékoztatást arról, hogy az általa vállalt árfolyamkockázat gazdaságilag nehezen viselhetővé válhat, amennyiben a forint pénznem – amelyben a jövedelmét kapja – leértékelődik azon devizához képest, amelyben a kölcsöntartozást kirótták.

ÉS NE FELEDJÜK!Az Európai Bíróság C‑224/01. sz. ügyben kimondta:

Az elv, mely szerint a tagállamoknak meg kell téríteniük a közösségi jog felróható megsértésével a magánszemélyeknek okozott károkat, akkor is alkalmazandó, ha a kérdéses jogsértés végső fokon ítélkező bíróság határozatából ered, amennyiben a megsértett jogszabály jogokat állapít meg a magánszemélyek részére, a jogsértés kellően súlyos, és közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn az államot terhelő kötelezettség megsértése és a károsult felek által elszenvedett kár között.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A fentiek azt jelentik, hogy nem lehet a magyar bíróságnak figyelmen kívül hagyni a devizahiteles ügyekben született uniós ítéleteket és a bank érdekei szerint félreértelmezni azokat. Dr. Szabó László kártérítési ügyvéd.

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás