Devizahitelek – tényleg van fény az alagút végén!

Devizahitelek - tényleg van fény az alagút végén!

Devizahitelek – tényleg van fény az alagút végén!

[good_old_share]


Kártérítési Ügyvéd. A magyar bíróságok is kezdik megérteni, hogy az árfolyamkockázatról való tájékoztatás nem volt megfelelő.Erste 2019 áprilisi jogerős ítéletből:

Az általánosan tájékozott ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó számára azonban nem volt érhető az, hogy a magyar fizetőeszköz súlyos leértékelődésének és a külföldi kamatlábak emelkedésének a törlesztőrészletre milyen hatást gyakorol.

A fogyasztó kockázattudatosság érdekében így a felperes jogelődje által alkalmazott ÁSZF nemcsak kifejezett tájékoztatást nem tartalmazott, hanem a Kúria idézett jogegységi határozatának 1. pontjában rögzítettekre figyelemmel a tartozás külföldi pénznemben történő kikötésére vonatkozó és arra utaló szerződéses kikötések együttes értelmezése alapján sem volt világos és érhető a tájékoztatás.

Nem kapott világos tájékoztatást arról, hogy az általa vállalt árfolyamkockázat gazdaságilag nehezen viselhetővé válhat, amennyiben a forint pénznem – amelyben a jövedelmét kapja – leértékelődik azon devizához képest, amelyben a kölcsöntartozást kirótták.

ÉS NE FELEDJÜK!Az Európai Bíróság C‑224/01. sz. ügyben kimondta:

Az elv, mely szerint a tagállamoknak meg kell téríteniük a közösségi jog felróható megsértésével a magánszemélyeknek okozott károkat, akkor is alkalmazandó, ha a kérdéses jogsértés végső fokon ítélkező bíróság határozatából ered, amennyiben a megsértett jogszabály jogokat állapít meg a magánszemélyek részére, a jogsértés kellően súlyos, és közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn az államot terhelő kötelezettség megsértése és a károsult felek által elszenvedett kár között.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A fentiek azt jelentik, hogy nem lehet a magyar bíróságnak figyelmen kívül hagyni a devizahiteles ügyekben született uniós ítéleteket és a bank érdekei szerint félreértelmezni azokat. Dr. Szabó László kártérítési ügyvéd.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM