„DEVIZAHITELEK” – SZÓ SINCS ITT SENKI MEGMENTÉSÉRŐL

 

„DEVIZAHITELEK” – SZÓ SINCS ITT SENKI MEGMENTÉSÉRŐL

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn dél körül nyújtotta be a parlamentnek a devizahitelek forintosításáról szóló törvény tervezetét – írja a 444.hu.
 

Azonban ha így, együtt nézzük a törvényeket, látszik, hogy itt nincs is szó senki megmentéséről, az intézkedéscsomaggal hosszú távon egészen biztosan csak és kizárólag az állam nyer, hiszen a Magyar Nemzeti Bank a forintosítással nagyjából 150 milliárd forintnyi nyereségre tesz szert.
A bankok a tisztességtelennek bélyegzett szerződésmódosításaik és az árfolyamrés nagyjából 1000 milliárdját bukják el az elszámoláson, az adósoknak pedig a forintosítással most kell lenyelniük az eddigi teljes árfolyamveszteséget.

Rogán Antal szerint az adósok többsége jól jár, ami csak akkor igaz, ha a jelenlegi tőketartozásukhoz és a jelenlegi törlesztőrészletükhöz viszonyítunk, mert azok tényleg csökkenni fognak. Viszont így is nagyobb lesz a tőketartozásuk, mint a hitelfelvételkor, a forintosítással pedig még annak lehetőségétől is elesnek, hogy egy esetleges forintárfolyam-erősödéssel jobb helyzetbe kerüljenek.

Szólj hozzá

Hozzászólás