DEVIZAHITELEK – A KÜLÖNNEMŰ ÁRFOLYAMOK ALKALMAZÁSA TISZTESSÉGTELEN!

DEVIZAHITELEK - A KÜLÖNNEMŰ ÁRFOLYAMOK ALKALMAZÁSA TISZTESSÉGTELEN!

DEVIZAHITELEK – A KÜLÖNNEMŰ ÁRFOLYAMOK ALKALMAZÁSA TISZTESSÉGTELEN!

[good_old_share]


Dr. Marczingós László Ügyvédi Iroda – "…módot és lehetőséget kell adni a fogyasztónak, hogy a DH törvények ellenében is jogot érvényesítsen a tisztességtelen feltétel kapcsán…"

 

Azért a C-118/17. határozat igen nehezen félremagyarázható:A fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló, 1993. április 5‑i 93/13/EGK tanácsi irányelv 6. cikkének (1) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy:

– azzal nem ellentétes az a nemzeti szabályozás, amely az eljáró bíróság számára nem teszi lehetővé, hogy helyt adjon a kölcsönszerződés valamely, árfolyamréssel kapcsolatos rendelkezésének tisztességtelen jellege miatti megsemmisítésére irányuló olyan kérelemnek, mint amilyen az alapügyben szerepel, feltéve hogy az ilyen szerződési feltétel tisztességtelen jellegének megállapítása lehetővé teszi azon jogi és ténybeli helyzet helyreállítását, amelyben a fogyasztó e tisztességtelen szerződési feltétel hiányában lett volna, és

– azzal ellentétes az a nemzeti szabályozás, amely olyan körülmények között, mint amilyenek az alapügyben szerepelnek, az eljáró bíróság számára nem teszi lehetővé, hogy helyt adjon a kölcsönszerződés valamely, árfolyamkockázattal kapcsolatos rendelkezésének tisztességtelen jellege miatti megsemmisítésére irányuló kérelemnek, ha az eljáró bíróság megállapítja, hogy e szerződési feltétel tisztességtelen, és hogy a szerződés az említett szerződési feltétel hiányában nem teljesíthető.

Azaz, a DH törvények ellentétesek az Irányelvvel, ha arra hivatkozással meg sem vizsgálja a bíróság a tisztességtelen feltételt. Márpedig a különnemű árfolyamok alkalmazása tisztességtelen.

Azaz, módot és lehetőséget kell adni a fogyasztónak, hogy a DH törvények ellenében is jogot érvényesítsen a tisztességtelen feltétel kapcsán.

loading...

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A probléma ott kezdődik, ha egy fogyasztó csak a különnemű árfolyamokra hivatkozik, és nem másra, akkor a semmisséget a jogalkotó feloldotta. A szerződés fő tárgya kapcsán azonban egyéb érvénytelenségi okok is sorakoznak, melyeket vizsgálni kell, és a DH törvények ebben sem a fogyasztót, sem a bíróságokat nem akadályozzák, nem kötik.Dr. Marczingós László Ügyvédi Iroda.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A BANK TISZTESSÉGTELENSÉGE NORMÁLIS ÁLLAPOT?
A BANK TISZTESSÉGTELENSÉGE NORMÁLIS ÁLLAPOT?

A BANK TISZTESSÉGTELENSÉGE NORMÁLIS ÁLLAPOT? [good_old_share] NCK: Az alábbi rövid leírás remekül tükrözi a jelenkori hazai jogi állapotokat:   Grell...

Törvénysértő volt Bíró Ica ingatlanának elárverezése.
Törvénysértő volt Bíró Ica ingatlanának elárverezése.

Törvénysértő volt Bíró Ica ingatlanának elárverezése. [good_old_share] Fantasztikus fordulatot vett Bíró Ica kilakoltatási ügye. Érvénytelen ugyanis az az árverés, amelyben...

Close