Devizahitel – mekkora kockázatot köteles viselni a fogyasztó?

Devizahitel – mekkora kockázatot köteles viselni a fogyasztó?

Devizahitel – mekkora kockázatot köteles viselni a fogyasztó?

A LÉNYEGES KÉRDÉS AZ OLDAL ALJÁN!


Kártérítési ügyvéd: A Kúria ajánlása szerint a fogyasztónak 20% árfolyamkockázatot akkor is viselnie kell, ha nem tájékoztatták róla.

loading...Vagyis ha semmis a szerződése, akkor is érvényessé kell nyilvánítani és 20%-ot ráver a bíróság. Mert az átlagos fogyasztónak mindenképpen fel kellett ismernie, hogy a forint és a svájci frank inflációjának különbségéből adódóan az árfolyamok elcsúszhatnak.

Az MNB e valuták vonatkozásában nem határozott meg sem irányadó forint-középárfolyamot, sem intervenciós sávokat.

Az infláció jelenségével viszont az átlagos fogyasztó is tisztában volt, tehát annyit mindenképpen fel kellett ismernie, hogy a devizaalapúságból következően, valamint a forint és a svájci frank inflációjának különbségéből adódóan az árfolyamok elcsúszhatnak. Egy átlagos fogyasztó azonban a svájci inflációs adatokat nem ismerhette.

A későbbi jogalkotás is adhat a bírói mérlegeléshez bizonyos támpontokat. A fogyasztó által viselt árfolyamkockázat felső határaként elvben figyelembe vehető a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény 1. §-ának (2) bekezdésében meghatározott árfolyam (180 HUF/CHF, 250 HUF/EUR, 200 HUF/100 JPY) is, mint amelyet a magyar jogalkotó alkalmas határértéknek tekintett.

loading...

Figyelembe vehető továbbá a lakóingatlanokhoz kapcsolódó fogyasztói hitelmegállapodásokról, valamint a 2008/48/EK és a 2013/36/EU irányelv és az 1093/2010/EU rendelet módosításáról szóló 2014/17/EU irányelv – a (30) preambulumbekezdésre tekintettel megállapított – 23. cikkének (4) és (6) bekezdésében meghatározott 20 %-os mértékű árfolyamkockázat, mint amelyet az uniós jogalkotó olyannak tekint, amelyet a fogyasztó tájékoztatás hiányában viselni köteles. Eddig a kártérítési ügyvéd bejegyzése.

NCK: És most jön a lényeg! A fentiekkel kapcsolatban egy olvasó JOGOSAN jegyezte meg:„A 20 % árfolyam-emelkedés elfogadható. Az nem fogadható el, hogy a piaci kamat nullára csökkenése mellett sem csökkentette a bank a kamatot!” NCK: ÉS, KÉREM, EZ ITT A LÉNYEG!

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Vajon a bankárvédő jogalkotó politikusok, és a Kúria szakemberek ezt az ALAPVETŐ TÉNYT miért hallgatják el? Miért csinálnak úgy, mintha erről nem is tudnának? Ezt miért nem akarják figyelembe venni? Pedig ennek a mértéke igazolható a legkönnyebben!

Lehet, attól félnek, hogy kiderülne, hogy így már sok átvert károsultat semmilyen fizetési kötelezettség sem terhel a továbbiakban ? ?

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
DEVIZAHITELES BANKI ELSZÁMOLÁS 30 NAP ALATT!
DEVIZAHITELES BANKI ELSZÁMOLÁS 30 NAP ALATT!

DEVIZAHITELES BANKI ELSZÁMOLÁS 30 NAP ALATT! NCK előszó! Tisztelt olvasók! Az alább olvasható felhívást és a banki elszámoláshoz használható formanyomtatványt...

A devizakárosultaknak egyenként kell pert indítaniuk
A devizakárosultaknak egyenként kell pert indítaniuk

A devizakárosultaknak egyenként kell pert indítaniuk Mit is mondott ki a Kúria? Mire volt jó ez az újabb Kúria -...

Close