Devizahitel – mekkora kockázatot köteles viselni a fogyasztó?

Devizahitel – mekkora kockázatot köteles viselni a fogyasztó?

Devizahitel – mekkora kockázatot köteles viselni a fogyasztó?

A LÉNYEGES KÉRDÉS AZ OLDAL ALJÁN!


Kártérítési ügyvéd: A Kúria ajánlása szerint a fogyasztónak 20% árfolyamkockázatot akkor is viselnie kell, ha nem tájékoztatták róla.Vagyis ha semmis a szerződése, akkor is érvényessé kell nyilvánítani és 20%-ot ráver a bíróság. Mert az átlagos fogyasztónak mindenképpen fel kellett ismernie, hogy a forint és a svájci frank inflációjának különbségéből adódóan az árfolyamok elcsúszhatnak.

Az MNB e valuták vonatkozásában nem határozott meg sem irányadó forint-középárfolyamot, sem intervenciós sávokat.

Az infláció jelenségével viszont az átlagos fogyasztó is tisztában volt, tehát annyit mindenképpen fel kellett ismernie, hogy a devizaalapúságból következően, valamint a forint és a svájci frank inflációjának különbségéből adódóan az árfolyamok elcsúszhatnak. Egy átlagos fogyasztó azonban a svájci inflációs adatokat nem ismerhette.

A későbbi jogalkotás is adhat a bírói mérlegeléshez bizonyos támpontokat. A fogyasztó által viselt árfolyamkockázat felső határaként elvben figyelembe vehető a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény 1. §-ának (2) bekezdésében meghatározott árfolyam (180 HUF/CHF, 250 HUF/EUR, 200 HUF/100 JPY) is, mint amelyet a magyar jogalkotó alkalmas határértéknek tekintett.

Figyelembe vehető továbbá a lakóingatlanokhoz kapcsolódó fogyasztói hitelmegállapodásokról, valamint a 2008/48/EK és a 2013/36/EU irányelv és az 1093/2010/EU rendelet módosításáról szóló 2014/17/EU irányelv – a (30) preambulumbekezdésre tekintettel megállapított – 23. cikkének (4) és (6) bekezdésében meghatározott 20 %-os mértékű árfolyamkockázat, mint amelyet az uniós jogalkotó olyannak tekint, amelyet a fogyasztó tájékoztatás hiányában viselni köteles. Eddig a kártérítési ügyvéd bejegyzése.

NCK: És most jön a lényeg! A fentiekkel kapcsolatban egy olvasó JOGOSAN jegyezte meg:„A 20 % árfolyam-emelkedés elfogadható. Az nem fogadható el, hogy a piaci kamat nullára csökkenése mellett sem csökkentette a bank a kamatot!” NCK: ÉS, KÉREM, EZ ITT A LÉNYEG!

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Vajon a bankárvédő jogalkotó politikusok, és a Kúria szakemberek ezt az ALAPVETŐ TÉNYT miért hallgatják el? Miért csinálnak úgy, mintha erről nem is tudnának? Ezt miért nem akarják figyelembe venni? Pedig ennek a mértéke igazolható a legkönnyebben!

Lehet, attól félnek, hogy kiderülne, hogy így már sok átvert károsultat semmilyen fizetési kötelezettség sem terhel a továbbiakban ? ?

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM