Devizahitel – Így követelhetsz pénzt vissza a bankodtól

Nemzeti Civil Kontroll, devizahitel, Dr. Szabó V. László ügyvéd, Devizahitel - Így követelhetsz pénzt vissza a bankodtól

Devizahitel – Így követelhetsz pénzt vissza a bankodtól

"Akik minden erejüket összeszedve végtörlesztették a jogtalan és tisztességtelen banki követelést azoknak már nincs félnivalójuk, csak nyerhetnek az ügyön."..Akik elvesztették az ingatlanukat azok is indíthatnak érvénytelenségi pert.." "Jelentős a száma azoknak az adósoknak akik már duplán, triplán visszafizették a tartozást és még mindig fizetik."Dr.Szabó V. László ügyvéd – Az Európai Unió Bíróságán ítéletet hozott  a C-609/19. sz. és a C-776/19-C-728/19 sz. egyesített ügyekben melyben  megállapította, hogy a szerződésben alkalmazott tisztességtelen feltételek nem jelentenek kötelezettséget a fogyasztóra nézve, és azokat úgy kell tekinteni, mintha nem is léteztek volna, ezért nem fejthetnek ki joghatást. 

Az ilyen tisztességtelenségre elévülés nélkül lehet hivatkozni.

Mit jelent ez? Azt, hogy ha az adós úgy nyer pert a bank ellen, hogy közben már kicsúszott az öt éves elévülési időből ami alatt a tisztességtelenül felszámított  törlesztőrészleteket visszakövetelhetné akkor is van joga ezt visszakövetelni mert az ilyen igények nem évülnek el.

Sokan keresnek fel ezzel kapcsolatban ezért néhány dolgot érdemes tisztázni.

Ahhoz,hogy az adós pénzt kapjon vissza előbb a szerződésről kell a bírósággal kimondatni azt, hogy semmis volt mert tisztességtelen szerződési feltételt tartalmazott.

Ehhez pedig keresetet kell beadni az érvénytelenség megállapítására és ugyanúgy kérni kell a jogkövetkezmény levonását.

Azt, hogy mekkora az adós által tisztességesnek ítélt összeg szakértővel kell kiszámoltatni és a keresetbe beírni.

Az adósnak ugyanúgy el kell jönni legalább egyszer a bíróságra, hogy meghallgassák a szerződéskötés körülményeiről.

Kinek érdemes ezt a lehetőséget kihasználni.

Annak semmi esetre sem akik pl.2008-ban felvett 3MFt-ot és 2011-ben már végtörlesztett 6 MFt-ot.

Azoknak az adósok érdemes elgondolkodni a bank elszámoltatásán akik
a.) relatíve kisebb összeget vettek fel de sokáig fizették a részleteket
b.) nagyobb összeget vettek fel és sokáig fizették a részleteket
c.) akár kisebb akár nagyobb összeget vettek fel és még mindig fizetik a részleteket.

Példa ( a számok csak tájékoztató jelegűek a végleges számokat szakértő számítja ki):
1. Adós felvett 5MFt-ot 2007-ben és 2017-ben végtörlesztett , összesen a futamidő alatt 19MFt-ot. Ebben az esetben – ha érvénytelen a szerződés – az adósnak csak 20% árfolyamkockázattal kellett volna számolnia és a végtörlesztéskor maximum 12 MFt járt volna a banknak. A különbözet- kamattal együtt – az adóst illeti.

2. Ugyanez az 5 MFt  már sokkal többet hoz a konyhára az adósnak ha a mai napig fizetve van a törlesztőrészlet hiszen akkor már jóval több tisztességtelenül felszámított összeg került a bank zsebébe. Az adós hiába törleszt végkimerülésig még mindig van tartozása és lehet,hogy már a dupláját is visszafizette a felvett hitelnek.3. Azoknál  indokolt leginkább a szerződés tisztességtelenségének megállapítása akik nagy összeget vettek fel és sokáig fizettek vagy még most fizetik a törlesztőrészletet.

Példa: 2008-ban felvett 18MFt rendszeres törlesztés ellenére  mára már elérheti 20MFt-os tartozást is úgy az adós a dupláját visszafizette. Ha most végtörleszt akkor összesen 18+18+20= 56 MFt lenne az aminek fejében szabadulhat.

Ha a szerződés tisztességtelenségét a bíróság megállapítja akkor a 18MFt csak maximum 20%-os árfolyamkockázattal nőhet vagyis nemcsak a még fennálló tartozás szűnik meg hanem még visszajár 8-10MFt.

Mindennek azonban előfeltétele az, hogy a szerződést a bíróság semmisnek mondja ki.
Akik minden erejüket összeszedve végtörlesztették a jogtalan és tisztességtelen banki követelést azoknak már nincs félnivalójuk, csak nyerhetnek az ügyön.

Akik elvesztették az ingatlanukat azok is indíthatnak érvénytelenségi pert amelyben azt kell kimutatni, hogy a befizetett törlesztőrészletek és az elárverezett ház értéke összesen menyivel volt több mint a tisztességtelen feltétel nélküli tartozás.

Ezek az adósok a szerződés érvénytelenségének bírói kimondását követően nemcsak a többletbefizetéseiket kaphatják vissza de kártérítést is indíthatnak a bank ellen.

Azonban ha az árverezés azért történt mert a bíróság megállapította, hogy a szerződésben megfelelő tájékoztatást nyújtott a bank, akkor nincs mit tenni.
Jelentős a száma azoknak az adósoknak akik már duplán, triplán visszafizették a tartozást és még mindig fizetik.
Számukra busás pénzt hozhat az érvénytelenség bírói kimondása. Dr.Szabó V. László ügyvéd.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM