Devizahitel – A pénz az utcán hever csak le kell hajolni érte

Dr. Szabó V László ügyvéd, devizahitel, Nemzeti Civil Kontroll, Devizahitel - A pénz az utcán hever csak le kell hajolni érte

Dr. Szabó V. László ügyvéd – A megoldás itt van csak le kell hajolni érte.

C 212/20. sz. EUB ítélet. 72.pont
72      A nemzeti bíróság csak abban az esetben válthatja fel a tisztességtelen feltételt a nemzeti jog valamely diszpozitív rendelkezésével, ha a feltétel érvénytelenségének megállapítása arra kötelezné a bíróságot, hogy a szerződést teljes egészében semmisítse meg, és ezzel a fogyasztót büntetve különösen káros következményeknek tenné ki.Mit jelent ez?
Azt,hogy aki úgy perli a bankot, hogy a számítások alapján sokkal kevesebb lenne a tartozása mint amennyit a bank (vagy a követeléskezelő) követel vagy éppen már az adós kerülne túlfizetésbe akkor ezekben az esetekben nem lehet jogkövetkezmény levonására kényszeríteni az adóst.

Még egyszerűbben:
Ha valakitől a bank követel 15M Ft-ot de a szakértői számítás alapján csak 3 MFt-tal tartozik akkor ez már nem jelenti azt a "különösen káros következményt " ami indokolhatná az érvényessé nyilvánítást.

Másik példával: Ha a bank követel az adóstól 5MFt-ot de az adós befizetései alapján és a  szerződés semmissége miatt már a bank tartozik 3 MFt-tal akkor sincs olyan káros következmény amitől meg kellene védeni az adóst.

Ugyanez vonatkozik azokra aki 2-3-szoros értéken végtörlesztettek vagy akiknek már elárverezték a házát.
Ebben az esetben a banki megtérülés a teljes értéken történt viszont a szerződés semmissége miatt a szakértő kiszámítja, hogy az adós jóval túlfizette a semmis szerződést ezért ha a perben kimutatja, hogy a bank tartozik neki akkor nincs helye érvényessé nyilvánításnak.

Tehát ha a DH törvény szerinti érvényessé nyilvánítást nem kéri ebben az esetben az adós akkor nem lehet elutasítani a keresetet mert az uniós jog a nemzeti jog felett áll.

A tisztességtelenül kicsalt összegeket pedig 2021-től már elévülés nélkül vissza lehet követelni.
(…a Bíróság megállapítja, hogy az ilyen szerződésben szereplő valamely feltétel tisztességtelen jellegének megállapítása iránt a fogyasztó által benyújtott kérelem semmilyen elévülési időtől nem tehető függővé.)

Azoknak akik végtörlesztettek már nincs semmi vesztenivalójuk, csak nyerhetnek ha perlik a bankot. 
Persze a szerződés semmisségét azért a perben bizonyítani kell.
A pénz az utcán hever csak le kell hajolni érte. Dr. Szabó V. László ügyvéd

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM