Devizahitel-a bíróság rést ütött a bankok pajzsán

Civil Kontroll Devizahitel-a bíróság rést ütött a bankok pajzsán

Devizahitel-a bíróság rést ütött a bankok pajzsán

Dr.Szabó V. László ügyvéd

A XX.XXI és XXIII.kerületi Bíróság rést ütött a pajzson! + az oldal alján egy olvasói vélemény + videó

A bíróság ítéletében megállapította azt, hogy a 6/2013 PJE azon rendelkezését nem lehet alkalmazni mely szerint a bank olyan pénzügyi hatásokról nem adhat tájékoztatást amelyet előre nem lehet megjósolni.A bíróság kimondta, hogy a bank mint professzionális pénzügyi szereplőnek tudnia kellett azt, hogy a CHF árfolyama 2007-2008-ban történelmi mélyponton volt ezért biztos, hogy emelkedni fog a szerződés megkötését követő időszakban.

Mindezek alapján a bank részéről  elvárható a rHpt. 203. § (6) bekezdésében foglalt előírásnak megfelelő tájékoztatás az lett volna, ha a gazdasági körülményeket részletesen bemutatja a perbeli szerződés megkötését megelőzően, utalva arra, hogy közép és hosszú távon a forint gyengülése a svájci frankkal szemben törvényszerű és az ezzel ellentétes folyamatnak hosszabb távon elenyésző a valószínűsége. Dr.Szabó V. László ügyvéd

Egy olvasói vélemény-

A Bankszövetség MTI-nek 2006-ban adott nyilatkozata a bizonyíték, hogy az ügyfeleket szándékosan félrevezették, hogy csapdába csalhassák.
Ha ezt ígérték a bankok, akkor tartsák is be ígéretüket, mert különben szerződést szegnek. Ami végtelenül durva, hogy még a bankok vádolják az ügyfeleket szerződésszegéssel!Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM