“DEVIZAADÓS” SZEMMEL: URAIM, KÖSSÉK FEL A GATYÁJUKAT!

"DEVIZAADÓS" SZEMMEL: URAIM, KÖSSÉK FEL A GATYÁJUKAT!

Okosodik a Kúria…ami végül is nem olyan nagy baj, mert előbb vagy utóbb nekünk is lesz egy olyan Kúriánk, mint másoknak. Tájékozott, bölcs és megfontolt.  Akiket nem zavar, hogy adott esetben a fogyasztó javára kell dönteni, mert gazdasági és tájékozottsági szempontból ő van kiszolgáltatottabb helyzetbe, de az se nagyon érdekli őket, hogy a globális tőkét kell megregulázniuk. Van hova fejlődni.


Mi magyarok arról vagyunk híresek, hogy a végtelenségig elódázzuk a problémát, bízva abba a jól ismert mondásba: „Ha egy probléma nem oldódik meg magától, avval nem is érdemes foglalkozni.” Devizahitel szerződések miatt kialakult társadalmi feszültséget oldja meg a kormány. A kormány szerint a bíróság. Bíróság szerint a kúria. Kúria szerint az Európai- Unió. Az Európai- Unió pedig közli velünk, hogy bizonyos esetekben, a szerződés egyes pontjainak elemzése után lehetőség van azt úgy értelmezni, hogy az adott ország jogszabályaival összhangba legyen.

Feltűnt valakinek, hogy nem mondtak semmit? Vagy ha esetleg nem lenne világos, megkérdezzük még egyszer? Mert ilyen nagy fajsúlyú kérdésekben azért jobb mégis csak biztosra menni. Tudnánk még fokozni avval is, ha mondjuk, megkérdezzük az Európai- Uniót, hogy holnap milyen gatyát vegyünk fel.

Mert higgyék el nekem, az is fontos. Nem lehet a bíróság épületében akárhogy kinézni. Igaz, hogy nincs mindenkinek devizahitele. Az is igaz, hogy akiknek nincs, már nagyon unják, hogy a csapból is ez folyik. De ha nem oldjuk meg nagyon gyorsan, akkor ez nem csak a devizaadósok problémája lesz. Van egy ország, ahol nincs jogbiztonság, ahol tetszőlegesen lehet értelmezni az Alkotmányt, ahol nincs se felelőse, se gazdája semminek. Amikor a bíráknak ítéletet kell hoznia, jusson az eszükbe: ilyen országot akarnak maguknak?

Nehezen képzelhető el, hogy a devizahitelesek a világválság áldozatai lettek. Más országban nem volt válság? Vagy volt, de ott van jogbiztonság? Egy olyan pénzügyi lobby, ami megengedheti magának, hogy kifosszon és földönfutóvá tegyen egy társadalmat, nem sok értelme van az élet egyéb kérdéseiről hosszas diskurzust folytatni. Ilyen nemzetnek nincs jövője. Kúriánk „áldásos” tevékenységének köszönhetően, még azt a „luxust” sem engedhetjük meg magunknak, hogy a becsapott emberek a törvény előtt jó erkölcsbe ütközőnek, tisztességtelennek, vagy uzsoraszerződésnek nevezze azt, ami egyébként az. Bárki magánemberként ilyen feltételek mellett adna hitelt a szomszédjának, akkor ugyan ez a kúria pontosan tudná, hogy ezért börtön jár.


Most viszont értelmezgetünk. Tudom, hogy az is fontos. Kérem a jogértelmezőket, hogy figyelmesen olvasgassák el az Európai- Unió döntését. Minden egyes szót definiáljanak, fordítsák le latinra, latinról ógörögre, majd vissza magyarra. Ha még mindig ugyan azt jelenti a szöveg, akkor különösen fontos lenne a kis és nagybetűk értelmezése, valamint a vesszők helyének elemzése, mert lehet azon fog múlni, hogy egy ország vagy beleszakad a terhekbe, vagy nem. Szóval a feladat adott, nem kevés a kihívás, szükség lesz most minden tanult jogász erőfeszítésére. Devizaadósok nevében csak annyit tudok mondani: Uraim, kössék fel a gatyájukat! / A szerző politológus,  a Devizaadósok Szövetsége alelnöke/- Devizaados.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM