“DEVIZA”-PEREK: AZ ÁLLAM ÜGYVÉDJEI…

“DEVIZA”-PEREK: AZ ÁLLAM ÜGYVÉDJEI…

 

MAGUK EZZEL NEM DOLGOZTAK ENNYIT, MONDTA A BÍRÓ AZ ÁLLAM ÜGYVÉDEINEK

 

A reálisnál jóval magasabb munkadíjat akartak elszámoltatni az államot képviselő ügyvédek az egyik bank elleni pernél, de a bíró lefelezte az összeget.

AZ-ÁLLAM-ÜGYVÉDJEI-CIVILKONTROLL-COM

A reálisnál jóval magasabb munkadíjat akartak elszámoltatni az államot képviselő ügyvédek az egyik bank elleni pernél, de a bíró lefelezte az összeget.

Szokatlanul indult az egyik devizahiteles banki per a Fővárosi Törvényszéken. A K&H Bank által az állammal szemben indított per keddi fordulójában a bank ügyvédei azt firtatták, hogy mi indokolja a szerintük túlzottan magas, több, mint 8 millió forintos perköltséget, amely az ügyvédi munkadíjból és költségátalányból állt.

Az államot képviselő ügyvédek azzal érveltek, hogy a bank anyaga 3000 oldalas volt, amire ők 200 oldalas választ adtak, ezért összesen 196 munkaórát fordítottak az ügyre, és a megengedett 38 ezer forint (plusz áfa) óradíjjal számoltak. Ez összesen 7,4 millió forint, amire még rájön a fejenként 335 ezer forintos költségátalány. Ez így együtt 8,1 millió forintos (áfa nélküli) ügyvédi költséget jelentett, amit – mint minden peres ügynél – a vesztes félnek kell kifizetnie.

Az nem derült ki, hogy pontosan hányan és naponta hány órát dolgoztak, de a bíró úgy számolt, hogy 196 munkaóra egyszerűen nem jöhetett össze az ügyvédi irodának, mert csupán egy hét állt a rendelkezésükre. 156 munkaórát így indokolatlannak tartott, és végül mindent összeadva valamivel több mint 4 millió forintra csökkentette a perköltséget.

Mivel a K&H 95 százalékban elveszítette a pert (erről itt olvashat többet), a perköltség 95 százalékát neki kell megfizetnie.

Ugyanígy döntött korábban a bíró a Milton Hitelezési Zrt. ügyében, akkor a bíró az államot képviselő ügyvédi iroda 2 millió 828 ezer forintos – a szerződése alapján számított és kért – munkadíját túlzottnak tartotta és azt 500 ezer forintban állapította meg.

Korábban írtunk róla, hogy összesen 150 ügyvéd dolgozik az állam oldalán, őket öt ügyvédi iroda delegálja. Az irodákat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meghívásos pályázaton kérte fel: a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda; a Kovács, Barborják és Társai; a Rátky Miklós és Társai; a Réti, Antal és Társai; valamint az SBGK Ügyvédi Iroda adott érvényes ajánlatot. Az ügyvédek óradíja maximum 38 ezer forint plusz áfa lehet. – Vs.hu

Szólj hozzá

Hozzászólás