CÉLEGYENESBEN A “DEVIZA”-“HITELESEK”?

CÉLEGYENESBEN A "DEVIZA"-"HITELESEK"?

Akár egy hét múlva is megszülethet a jogszabály

Már a szerdai kormányülés dönthet arról, milyen jogszabályt fogadjon el a parlament – akár már a jövő héten – arról, mennyi pénzt és miként kaphatnak vissza pereskedés nélkül a bankoktól a devizahitelesek. A Kúria jogegységi határozatának részletes indoklásából egyértelmű, hogy nem csak az árfolyamrés járhat vissza.

A parlament rendkívüli ülésnapján Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásban kérte a kormányt, hogy készítse el azt a jogszabályt, ami eléri, hogy azok az adósok, akikkel szemben tisztességtelenül jártak el a bankok, visszakapják az őket illető pénzt. Rogán egyértelművé tette, hogy a Kúria jogegységi döntése alapján mindenki jogosulttá válhatna rá, de külön-külön pert kellene indítaniuk hozzá. A frakcióvezető szerint ez csak az első lépés, később a devizahitelek teljes kivezetésére is sort kell keríteni. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában jelezte, Rogán nyitott kapukat dönget. Tudatta, hogy a kérdés szerepel a szerdai kormányülés napirendjén. Szavaiból úgy tűnt, még az sem zárható ki, hogy egy újabb rendkívüli parlamenti ülésnapon már terítékre is kerül az új jogszabály. A gyorsaságba vetett reményeket némiképp gyengítheti, hogy arról is beszélt: a kormány nyáron is kéthetente ülésezik.


A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja Londonban ismertetett heti globális hitelpiaci összefoglalójában az MTI tudósítása szerint közölte: saját elsődleges becslése szerint a döntés nyomán a magyar bankoknak hozzávetőleg egymilliárd euró (mintegy 300 milliárd forint) kártérítésben kell részesíteniük a devizahiteleseket. A Moody's közölte, hogy becslését a devizaalapú hitelállomány összegére és a bankok által e hitelek esetében 2008. óta végrehajtott átlagos kamatmódosításokra alapozza. Várakozásaik szerint az általuk minősítésekkel ellátott magyar bankok közül – a devizaalapú ingatlanhitel-kinnlevőségek összege alapján – az OTP Jelzálogbank, az FHB, az Erste és a K&H számíthat a legnagyobb összegű kártérítési kötelezettségre.

Csak úgy röpködnek a százmilliárdok

A hitelminősítő arra számít. hogy a magyar kormány az adósok terheit csökkentő intézkedéseket a harmadik vagy a negyedik negyedévben lépteti érvénybe. Mint írják: jóllehet a probléma átfogó rendezése jelentős költségeket ró majd a bankokra, csökkenti azonban annak a kockázatát, hogy a kormány további "büntetőintézkedéseket" foganatosít a bankokkal szemben, emellett felszámolja azt a morális kockázatot, hogy egyes devizahitelesek jobb törlesztési feltételekre számítva kerülnek hátralékba kötelezettségeikkel.

A parlamentben elhangzottak alapján egyáltalán nem biztos, hogy a Moody's feltételezései beigazolódnak. Elképzelhető egy sokkal gyorsabb intézkedés is, ami ráadásul nem egyedüli lesz. A devizahitelek „kivezetése” ugyanis pallosként lebeghet a továbbiakban is a bankszektor feje felett, és az adósok várakozását sem hűti le. (Szerintünk a bankokat terhelő összeg is biztosan magasabbra rúg majd.)


A Kúria által június 16-án hozott jogegységi döntés közzétett részletes indoklásából egyébként jól látszik – amit mi a kezdetektől képviseltünk –, hogy az árfolyamrés mellett az egyoldalú kamatemelés miatt fizetett plusz összegek is visszajárhatnak az adósoknak. Mint leírták: az egyoldalú szerződésmódosításra okot adó körülmények puszta felsorolása nem felel meg az átláthatóság követelményének. Ez a követelmény csak akkor nem sérül, ha a bank ellenőrizhetővé teszi a fogyasztó számára a rá nézve hátrányos szerződésmódosítás indokoltságát, arányát, mértékét. A Kúriát idézve írtuk ezt a szöveget, de meggyőződésünk, hogy a „teszi” helyett a „tette volna” kifejezést kellene használni. – AzEnPenzem.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM