BRUTÁLIS BEJELENTÉS A BANKOKTÓL

BRUTÁLIS BEJELENTÉS A BANKOKTÓL.

Brutális bejelentést tett az Erste

Az osztrák Erste Group rekordösszegű, csaknem 500 milliárd forintnak megfelelő veszteségre számít az idén. Ezt részben a magyar devizaadós-mentő csomag okozza. (Talán máskor nem fosztogatjátok a Magyar lakosságot korlátok nélkül, gátlástalanul! Szerk.)

Az osztrák bankcsoport tegnap jelentette be, hogy a magyar és román érdekeltségeinek gyenge eredményei miatt rekordösszegű, 1,6 milliárd eurós (495,8 milliárd forintos) konszolidált veszteségre számít 2014-ben. A menedzsment által 2014-re várt kockázati költségek 1,7 milliárd euróról 2,4 milliárdra nőnek.

loading...


A bank közleménye szerint ennek részben az az oka, hogy jelentős veszteségekre számít Magyarországon a devizahiteles csomag miatt. Ám a mostani kalkulációban még nincs benne a devizahiteles csomag őszre prognosztizált folytatása, a devizahitelek forintosítása. (Romániában pedig az a probléma, hogy az ország nemzeti bankját aggasztja a „rossz" hitelek aránya, ezért portfoliotisztításra és magasabb céltartalék elkülönítésére kötelezi a bankokat.)

Így nem csoda, hogy durva, mintegy 13 százalékos mínusszal indított az Erste részvényeinek ára ma a bécsi értéktőzsdén, majd tovább gyengült. A csoport szóvivője szerint a banknak nincs szüksége részvénykibocsátásra, az év végén azonban nem fognak osztalékot fizetni.

Megszenvedik a többiek is

A Concorde elemzőinek számításai szerint a hazai bankok vesztesége elérheti az 500-800 milliárd forintos szintet a visszatérítések miatt. Amennyiben a devizahitelek átváltása nem a piaci, hanem annál kedvezőbb árfolyamon történik, a fenti veszteség további százmilliárdokkal nőhet. Az MNB ennél nagyobb, 600-900 milliárdos veszteséget becsült.

loading...


A legnagyobb vesztes – devizahitel-állományának mérete miatt – az OTP lesz: a Concorde számításai szerint a bank vesztesége elérheti a 135 milliárd forintot. Ez tovább növekedhet több tízmilliárd forinttal is, ha a devizahiteleket nem piaci, hanem az alatti árfolyamon váltják át, ahogy erre már tett utalást a kormány. Ezen felül a bank jelentős jövőbeli kamatbevételtől esik el, ami tartós negatív hatást gyakorol az eredményességére. – Hír24

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
FIGYELEM! A BANKOK SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁSAI SZÉTTÉPHETŐ PAPÍROK!
FIGYELEM! A BANKOK SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁSAI SZÉTTÉPHETŐ PAPÍROK!

FIGYELEM! A BANKOK SZERZŐDÉSMÓDOSÍTÁSAI SZÉTTÉPHETŐ PAPÍROK! Az Országgyűlés elfogadta a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényt a Kúria jogegységi határozata alapján....

TÖZSDÉN KÍVÜLI DEVIZA HATÁRDŐS ÜGYLET-AZ ELSŐ VÁLASZ AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA HIVATALÁTÓL.
TÖZSDÉN KÍVÜLI DEVIZA HATÁRDŐS ÜGYLET-AZ ELSŐ VÁLASZ AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA HIVATALÁTÓL

TÖZSDÉN KÍVÜLI DEVIZA HATÁRDŐS ÜGYLET - AZ ELSŐ VÁLASZ AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA HIVATALÁTÓL Dr. Kriston István európajogi (pénzügyi) szakjogász...

Close