BÖRTÖN A JEGYBANK ELNÖKÉNEK AZ INFLÁCIÓ MIATT

BÖRTÖN A JEGYBANK ELNÖKÉNEK AZ INFLÁCIÓ MIATT.

BÖRTÖN A JEGYBANK ELNÖKÉNEK AZ INFLÁCIÓ MIATT

Börtönt kaphat a jegybankár a magas infláció miatt – írja a Napi.hu 

[cn-social-icon]

Beperelték a török jegybank elnökét magas infláció miatt – adta hírül a Trend.az bakui hírportál egy török hírcsatornára hivatkozva. Amennyiben eljárás is indul, akár két év börtönbüntetést is kaphat.Erdem Bascit, a török központi bank kormányzóját egy ankarai bírósági ügyész, Serif Aydin perelte be, az ellene felhozott vád pedig a jegybank hibás kamatpolitikája eredményeként a török állampolgároknak okozott súlyos anyagi kár – jelentette a Haber 7 helyi hírcsatorna, amelyet az azerbajdzsáni Trend.az idézett.

Aydin szerint az eljárás lefolytatása esetén a török jegybankár akár két év börtönt is kaphat.

A Trend.az megjegyzi, hogy február 10-én a török miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan (képünkön) Bascit kritizálta, mondván, ha a jegybank vezetője nem tud megbírkózni a feladataival, akkor felelősségre vonható.

Korábban összeállítottunk egy kis összefoglalót arról, hogy más országokban hogyan kezelik azokat az állami tisztségviselőket, politikusokat, bankárokat, akik a hatalmukkal visszaélve a saját népüket károsítják meg. IDE KATTINTVA OLVASHATOD: EGY KIS ÖSSZEFOGLALÓ! KOMMENTÁR NÉLKÜL

Annak ellenére, hogy a kormány többször követelte, hogy a jegybank csökkentse az irányadó rátáját, az intézmény máig nem tett eleget a kérésnek – fogalmazott Erdogan, aki azt is hozzátette, hogy az infláció az, ami a magas alapkamatnak köszönhető, és nem fordítva.

Mindezek ellenére a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes, Ali Babacan úgy vélekedett, a jegybank helyes monetáris politikát folytat.

A török jegybank január 20-án csökkentette az irányadó kamatát 0,5 százalékponttal 7,75 százalékra, míg a másik két rátát – a betéti kamatrátát, illetve az egynapos kamatot – 7,5 illetve 11,25 százalékon hagyta. Basci korábbak arról beszélt, hogy a jegybank előrejelzései szerint 2015-ben 5,2, 2016-ban pedig 5 százalék lehet az infláció. 2014-ben a pénzromlás üteme 8,31 százalék volt.A jegybankelnök azt is kijelentette: a jegybank minden lehetséges eszközzel kontroll alatt tartja az inflációt.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.    [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM