BEDŐLT KÁROSULTAK FIGYELEM! MEGINT MÓDOSÍTANAK!

BEDŐLT KÁROSULTAK FIGYELEM! MEGINT MÓDOSÍTANAK!

BEDŐLT KÁROSULTAK FIGYELEM! MEGINT MÓDOSÍTANAK!

[cn-social-icon]

Várhatóan jelentősen módosul a törlesztési hátralékot felhalmozott adósok elszámolására vonatkozó szabály -írja az EnPenzem.

 

A magáncsőd mellé „becsempészett” javaslat szerint a követeléskezelőtől (beleértve a faktorcéget is) nem öt évig, hanem hat hónapig lehet kérni a visszatérítést, illetve jóváírást. Ezzel keményebb korlátot állítanak fel a bajban levőknek.

A parlamenthez benyújtották a családi csődről vagy magáncsődről (hivatalos nevén: természetes személyek adósságrendezéséről) szóló jogszabályt. (A javaslatot korábbi cikkünkben részletesen ismertettük.) A „csomagban” azonban – mint az már szokásos – ismét akad az elszámolást érintő módosítás is. Nem is akármi. Az új paragrafus szerint a bedőlt hiteles (ő az, aki már hosszú ideje nem tud törleszteni, hitelét a bank felmondta, a tartozást pedig átadta) a követeléskezelőtől „hat hónapos elévülési időn belül jogosult igényelni az elszámolás elkészítését”.

Az elszámolási törvény – ismerte el korábban az Azénpénzem.hu érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – a fogyasztó által előterjeszthető kérelem benyújtására nem határoz meg határidőt.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Mint hozzátették: ebből az következik, hogy a fogyasztó az elszámolásból eredő jogait a fogyasztói követelés elévüléséig (a Polgári Törvénykönyv értelmében az általános elévülési idő öt év) érvényesítheti a követeléskezelővel szemben. Most tehát ezt az öt évet vágják vissza hat hónapra.

Vége lehet az időhúzásnak?

A 2009. július 26. után lezárult szerződéssel rendelkező ügyfelek általában már automatikusan megkapták hitelezőjüktől az elszámolási levelet akkor is, ha tartozásuk már egy követeléskezelőnél landolt. A törvény szerint az adósoknak ezután a követeléskezelőtől külön kérniük kell a további elszámolást. A bajba került adósoknak többen is azt tanácsolták, hogy húzzák az időt. Az elszámoltatást követően ugyanis felgyorsulhatnak a hátralékos adósokkal szembeni, most szünetelő eljárások. (Időközben ki is hirdették azt a törvényt, amely szerint a kilakoltatások szeptember 16-tól indulhatnak.)

Az elszámolás megtörténtét a követeléskezelő az elszámolás fogyasztó általi kézhezvételétől számított harminc napon belül köteles bejelenteni a végrehajtónak. Az eljárás azonban abban az esetben is folytatható, ha valaki „elmulasztja" elszámolás iránti kérelmét benyújtani. Ekkor azonban a követeléskezelőnek meg kell várnia, amíg a pénzügyi szolgáltató minden adóssal elszámol, és ennek tényét a honlapján és bankfiókjaiban közzéteszi. Csak ezt követően kérheti az eljárás folytatását.

Az adós így időt nyerhet, esetleg elkerülve, hogy felfigyeljenek rá – érveltek a tanácsadók –, kockázata pedig nincs, hiszen öt éven belül bármikor kérheti, hogy a követeléskezelő számoljon el vele. Ezt a „kockázatmentességet” akarják most megszüntetni a jogalkotók. A hathavi elévülési idő az elszámolás kézhezvételekor, illetve az elszámolás lezárásának banki közzétételét követően indul. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM