BEDŐLT KÁROSULTAK FIGYELEM! MEGINT MÓDOSÍTANAK!

BEDŐLT KÁROSULTAK FIGYELEM! MEGINT MÓDOSÍTANAK!

BEDŐLT KÁROSULTAK FIGYELEM! MEGINT MÓDOSÍTANAK!

[cn-social-icon]

Várhatóan jelentősen módosul a törlesztési hátralékot felhalmozott adósok elszámolására vonatkozó szabály -írja az EnPenzem.

 

A magáncsőd mellé „becsempészett” javaslat szerint a követeléskezelőtől (beleértve a faktorcéget is) nem öt évig, hanem hat hónapig lehet kérni a visszatérítést, illetve jóváírást. Ezzel keményebb korlátot állítanak fel a bajban levőknek.

loading...

A parlamenthez benyújtották a családi csődről vagy magáncsődről (hivatalos nevén: természetes személyek adósságrendezéséről) szóló jogszabályt. (A javaslatot korábbi cikkünkben részletesen ismertettük.) A „csomagban” azonban – mint az már szokásos – ismét akad az elszámolást érintő módosítás is. Nem is akármi. Az új paragrafus szerint a bedőlt hiteles (ő az, aki már hosszú ideje nem tud törleszteni, hitelét a bank felmondta, a tartozást pedig átadta) a követeléskezelőtől „hat hónapos elévülési időn belül jogosult igényelni az elszámolás elkészítését”.

Az elszámolási törvény – ismerte el korábban az Azénpénzem.hu érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – a fogyasztó által előterjeszthető kérelem benyújtására nem határoz meg határidőt.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Mint hozzátették: ebből az következik, hogy a fogyasztó az elszámolásból eredő jogait a fogyasztói követelés elévüléséig (a Polgári Törvénykönyv értelmében az általános elévülési idő öt év) érvényesítheti a követeléskezelővel szemben. Most tehát ezt az öt évet vágják vissza hat hónapra.

Vége lehet az időhúzásnak?

A 2009. július 26. után lezárult szerződéssel rendelkező ügyfelek általában már automatikusan megkapták hitelezőjüktől az elszámolási levelet akkor is, ha tartozásuk már egy követeléskezelőnél landolt. A törvény szerint az adósoknak ezután a követeléskezelőtől külön kérniük kell a további elszámolást. A bajba került adósoknak többen is azt tanácsolták, hogy húzzák az időt. Az elszámoltatást követően ugyanis felgyorsulhatnak a hátralékos adósokkal szembeni, most szünetelő eljárások. (Időközben ki is hirdették azt a törvényt, amely szerint a kilakoltatások szeptember 16-tól indulhatnak.)

loading...

Az elszámolás megtörténtét a követeléskezelő az elszámolás fogyasztó általi kézhezvételétől számított harminc napon belül köteles bejelenteni a végrehajtónak. Az eljárás azonban abban az esetben is folytatható, ha valaki „elmulasztja" elszámolás iránti kérelmét benyújtani. Ekkor azonban a követeléskezelőnek meg kell várnia, amíg a pénzügyi szolgáltató minden adóssal elszámol, és ennek tényét a honlapján és bankfiókjaiban közzéteszi. Csak ezt követően kérheti az eljárás folytatását.

Az adós így időt nyerhet, esetleg elkerülve, hogy felfigyeljenek rá – érveltek a tanácsadók –, kockázata pedig nincs, hiszen öt éven belül bármikor kérheti, hogy a követeléskezelő számoljon el vele. Ezt a „kockázatmentességet” akarják most megszüntetni a jogalkotók. A hathavi elévülési idő az elszámolás kézhezvételekor, illetve az elszámolás lezárásának banki közzétételét követően indul. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MÉG A GYERMEKEINK JÖVŐJÉT IS ELRABOLTÁK.
MÉG A GYERMEKEINK JÖVŐJÉT IS ELRABOLTÁK

MÉG A GYERMEKEINK JÖVŐJÉT IS ELRABOLTÁK Kilátástalanságból kilátástalanságba [cn-social-icon] Elképzelhetetlen, hogy százezres nagyságrendben embereket az utcára küldjenek…mondta Surányi György. Pedig sajnos...

A CSALÁS BIZONYÍTVA - EZ MÁR AZ ÚT VÉGE!
A CSALÁS BIZONYÍTVA – EZ MÁR AZ ÚT VÉGE!

A CSALÁS BIZONYÍTVA - EZ MÁR AZ ÚT VÉGE! Menyhért Péter - BIZONYÍTVA! - MEGLOPTAK A BANKÁROK! EZ MÁR AZ...

Close