BANKOK ELSZÁMOLTATÁSA: ÜGYFÉL! FIZESS TÖBBET!

BANKOK ELSZÁMOLTATÁSA: ÜGYFÉL! FIZESS TÖBBET!

EZ IGEN! ANNYIRA JÓL SIKERÜLT A BANKOK ELSZÁMOLTATÁSA, HOGY CSAK 15% – AL NŐNEK AZ ÜGYFELEK HAVI TERHEI!

Még korábban azt harsogták a pénzhatalom, és a politika által irányított sajtóorgánumok, hogy a bankok elszámoltatása után a „deviza”-károsult ügyfeleknek jelenősen csökkennek majd a havi terhei, mára már kiderült, hogy ennek pont az ellenkezője az igaz.

Nem emelkedhet drasztikusan a törlesztő – írja a Gondola.
A rögzítés lejárta után sem emelkedhetnek drasztikusan az árfolyamgátas devizahitelek törlesztőrészletei. Az új szabályozás lényege, hogy a kedvezményes törlesztési időszak után a részlet legfeljebb 15 százalékkal nőhet. Amennyiben a törlesztő ennél magasabb, a bankok meghosszabbítják a hitel futamidejét.

A Híradóban megszólaló Telekné Laczkó Ida és férje 7 és fél millió forint hitelt vett fel lakásfelújításra több mint hat évvel ezelőtt. Beléptek az árfolyamgát rendszerébe, így most a korábbi 90 ezer helyett mindössze 60 ezer forint a törlesztő részletük.

Összesen 170 ezren léptek be az árfolyamgátba. Egy mosatni kormányrendelet szerint nekik sem emelkedik majd drasztikusan a törlesztőrészletük, ha lejár a kedvezményes törlesztési időszak.

Ezt a helyzetet kell elkerülni. A rendelet, mely december 31-én látott napvilágot, előírja, hogyan kell a futamidőt hosszabbítani annak érdekében, hogy törlesztőjük ne emelkedjen – magyarázta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára.

Így a törlesztőrészlet maximum 15 százalékkal lehet több majd az árfolyamrögzítés után. Ha ezt a határt mégis túllépi, akkor a bank úgy tartja alacsonyan az összeget, hogy meghosszabbítja a futamidőt, de legfeljebb az adós 75 éves koráig teheti ezt.

Egy átlagos adós esetében, aki belépett az árfolyamgát rendszerébe, a 6 millió forintos hitel mostani törlesztője nagyságrendileg 55 ezer forint, ami az árfolyamgát végén nagyjából 15 ezerrel nőne. A kormányrendelet értelmében azonban havonta maximum 62 forintot fizethetne, ezért a futamidőt egy évvel meghosszabbítja a bank. A gyűjtőszámlán felhalmozódott tartozást ugyanakkor a bankok elszámoltatása is csökkenti.

Attól függ, hogy az ügyfél mikor lépett be az árfolyamgátba és hogy az elszámoltatás után mennyi pénz maradt a gyűjtőszámlán, amit vissza kell fizetnie. Ha ezt követően 15 százalékkal jobban megnőne a havi törlesztőrészlete, akkor hosszabbítják a futamidőt – mutatott rá Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szilveszterkor megjelent szabályozás azt is tartalmazza, hogy a bankoknak februártól egy új hitel felvételénél szóban is tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, többek között a kamat módosításának lehetőségéről, a törlesztőrészlet összegéről és a futamidőről.

NAGYON FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM