BANKOK ELSZÁMOLTATÁSA: ÜGYFÉL! FIZESS TÖBBET!

BANKOK ELSZÁMOLTATÁSA: ÜGYFÉL! FIZESS TÖBBET!

EZ IGEN! ANNYIRA JÓL SIKERÜLT A BANKOK ELSZÁMOLTATÁSA, HOGY CSAK 15% – AL NŐNEK AZ ÜGYFELEK HAVI TERHEI!

Még korábban azt harsogták a pénzhatalom, és a politika által irányított sajtóorgánumok, hogy a bankok elszámoltatása után a „deviza”-károsult ügyfeleknek jelenősen csökkennek majd a havi terhei, mára már kiderült, hogy ennek pont az ellenkezője az igaz.

Nem emelkedhet drasztikusan a törlesztő – írja a Gondola.
A rögzítés lejárta után sem emelkedhetnek drasztikusan az árfolyamgátas devizahitelek törlesztőrészletei. Az új szabályozás lényege, hogy a kedvezményes törlesztési időszak után a részlet legfeljebb 15 százalékkal nőhet. Amennyiben a törlesztő ennél magasabb, a bankok meghosszabbítják a hitel futamidejét.

loading...

A Híradóban megszólaló Telekné Laczkó Ida és férje 7 és fél millió forint hitelt vett fel lakásfelújításra több mint hat évvel ezelőtt. Beléptek az árfolyamgát rendszerébe, így most a korábbi 90 ezer helyett mindössze 60 ezer forint a törlesztő részletük.

Összesen 170 ezren léptek be az árfolyamgátba. Egy mosatni kormányrendelet szerint nekik sem emelkedik majd drasztikusan a törlesztőrészletük, ha lejár a kedvezményes törlesztési időszak.

Ezt a helyzetet kell elkerülni. A rendelet, mely december 31-én látott napvilágot, előírja, hogyan kell a futamidőt hosszabbítani annak érdekében, hogy törlesztőjük ne emelkedjen – magyarázta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára.

Így a törlesztőrészlet maximum 15 százalékkal lehet több majd az árfolyamrögzítés után. Ha ezt a határt mégis túllépi, akkor a bank úgy tartja alacsonyan az összeget, hogy meghosszabbítja a futamidőt, de legfeljebb az adós 75 éves koráig teheti ezt.

Egy átlagos adós esetében, aki belépett az árfolyamgát rendszerébe, a 6 millió forintos hitel mostani törlesztője nagyságrendileg 55 ezer forint, ami az árfolyamgát végén nagyjából 15 ezerrel nőne. A kormányrendelet értelmében azonban havonta maximum 62 forintot fizethetne, ezért a futamidőt egy évvel meghosszabbítja a bank. A gyűjtőszámlán felhalmozódott tartozást ugyanakkor a bankok elszámoltatása is csökkenti.

loading...

Attól függ, hogy az ügyfél mikor lépett be az árfolyamgátba és hogy az elszámoltatás után mennyi pénz maradt a gyűjtőszámlán, amit vissza kell fizetnie. Ha ezt követően 15 százalékkal jobban megnőne a havi törlesztőrészlete, akkor hosszabbítják a futamidőt – mutatott rá Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szilveszterkor megjelent szabályozás azt is tartalmazza, hogy a bankoknak februártól egy új hitel felvételénél szóban is tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, többek között a kamat módosításának lehetőségéről, a törlesztőrészlet összegéről és a futamidőről.

NAGYON FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
SZERZŐDÉSI AKARAT HIÁNYÁBAN LÉTRE SEM JÖTT SZERZŐDÉSEK.
SZERZŐDÉSI AKARAT HIÁNYÁBAN LÉTRE SEM JÖTT SZERZŐDÉSEK

SZERZŐDÉSI AKARAT HIÁNYÁBAN LÉTRE SEM JÖTT SZERZŐDÉSEK Röpirat a deviza(követelés)-hatalomról - Nemtartozunk.hu A deviza hiteleknek nevezett pénzügyi banki termékek szégyent,...

VÉGREHAJTÁSI ZÁRADÉKKAL INDULT VÉGREHAJTÁSOK MEGÁLLÍTÁSA - Dr. Léhmann György.
VÉGREHAJTÁSI ZÁRADÉKKAL INDULT VÉGREHAJTÁSOK MEGÁLLÍTÁSA – Dr. Léhmann György

VÉGREHAJTÁSI ZÁRADÉKKAL INDULT VÉGREHAJTÁSOK MEGÁLLÍTÁSA - Dr. Léhmann György FIGYELEM! A LETÖLTHETŐ IRATMINTA A LAP ALJÁN - Oszd meg a...

Close