BANKCSAPDA-“DEVIZA”-“HITELEK”-ÖSSZEFOGLALÓ

A BANKCSAPDA ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZET KÖZLEMÉNYE

Kilakoltatási moratórium meghosszabbítása- végleges megoldás kell devizahiteles ügyben

A deviza alapú szerződések közül, az ingatlanfedezetű jelzálog-hitelek uzsorás jellege a hatályos törvények szerint is bizonyítható.
A jelzálog-hitelezést szabályozó törvényi előírások a prudens hitelezést támogatták, illetve előírták a hitelintézetek számára.Az ingatlannal fedezett hitelezői követeléseknek, az ingatlan hitelbiztosítéki értékéhez képest viszonyított áranya eleve meghatározta és meghatározza a lehetséges hitelezői kockázatvállalás mértékét, ezért az olyan esetekben ahol a hitelezői követelésállomány korlátlanul növekedett, ott a hitelező uzsorás magatartást folytatott.
Az Egyesület elnöksége üdvözli a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló döntést, azonban álláspontunk szerint a jelenlegi helyzet végleges és megnyugtató megoldását, nem a hitelek forintosítása jelenti, hanem az uzsora miatti lehetetlenülés jogkövetkezményeinek az alkalmazása.
A kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról olvashatnak itt.

Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet

NAGYON FONTOS MONDATOK FALUS FERENC TOLLÁBÓL:

"Tudnotok kell, hogy a Ptk.269.§ (1) (önálló zálogjog ), ill. a a Jht.14.§ (5) bekezdései többek között szabályozzák a jelzáloghitelezést és meghatározzák azt, hogy a hitelezők nem terjeszkedhetnek túl a hitelbiztosítéki értéken ( menekülési ár), azaz szó nem lehet további ingó, ill. ingatlan bevonásáról, de a fizetés, nyugdíj, egyéb jövedelem inkasszójáról sem."

"….A Bankcsapda arról is tájékoztatja az átverteket, hogy az állam, a kormány a hatalmuk megmentése érdekében még a kimondottan és bevallottan befektetési ügyletet, az önkormányzati adóságot is átvállalták. Ennek az állítólagos hitelnek, ami befektetés, kapcsán az önkormányzatok hatalmas nyereségre tettek szert, ugyanis ugyanúgy mint az MNB-nek a Ft. gyengülése nyereséget eredményezett, amit vagy a tőke csökkentésére, vagy a nyereség realizálására fordíthattak. Szerintetek mit választottak ? Talált, a nyereség realizálását. Na ezt vette át az állam és azért gyengíti a Ft-ot, hogy semmit se kelljen fizetnie az átvállalt hitelek után, mert így a tőkét anulálni tudják.
 


Még egy átvállalásról is beszélnünk kell, ez pedig nem más, mint az árfolyamgát. Rogán még ma is javasolja. Tudnotok kell, hogy a Ptk.269.§ (1) (önálló zálogjog ), ill. a a Jht.14.§ (5) bekezdései többek között szabályozzák a jelzáloghitelezést és meghatározzák azt, hogy a hitelezők nem terjeszkedhetnek túl a hitelbiztosítéki értéken ( menekülési ár), azaz szó nem lehet további ingó, ill. ingatlan bevonásáról, de a fizetés, nyugdíj, egyéb jövedelem inkasszójáról sem. Kérdés, mit vállalnak át akkor, amikor a bankokat törvény kötelezi arra, hogy akár derivatív eszközök alkalmazásával, de kezelni kötelesek az árfolyamkockázatokat. A bankok ezt meg is tették, innen van Zsolt banki nyilvántartása, ahol csökkent a fizetendő tőke. Ezt minden nap ki fogom írni, hogy világos legyen.

Falus Ferenc (Összefoglaló-Facebook-Nagy Éva)

Szólj hozzá

Hozzászólás