AUTÓHITELESEK! MOST A KÚRIÁRA FIGYELJETEK!

AUTÓHITELESEK! MOST A KÚRIÁRA FIGYELJETEK!

AUTÓHITELESEK! MOST A KÚRIÁRA FIGYELJETEK!

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a devizahitelesek a Facebookon, április 14-re szolidaritásuk kifejezéseként dr. Bihari Krisztina ügyvédnő melletti kiállásra kérik a devizakárosultakat. [cn-social-icon]

Azt szeretnék, ha a 14-i tárgyaláson minél többen támogatnák az ügyvédnőt a jelenlétükkel.

loading...

Részletek:

A Kúria április 7-én és 14-én hoz fontos döntéseket az autóhiteles kölcsönszerződések ügyében. Bihari Krisztina ügyvédnő szerint ezek a döntések a későbbiekben meghatározhatják a bírósági ítélkezések kimenetelét is.

Kedden a Kúria öttagú tanácsban fog arról dönteni, hogy érvényes-e az a kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza a kamatot,  a költséget és a díjat.

Döntenek arról is, hogy felszámíthat-e a lízingcég árfolyam-különbözetet, ha nem értelmezhető az erre vonatkozó üzletszabályzati rendelkezés.

FONTOS KÉRDÉSEK

loading...

A Kúria arról is dönt, hogy alakilag hibás-e, azaz érvénytelen-e egy „B” típusú ügynök által aláirt kölcsönszerződés – ezek jellemzően gépjármű-kereskedésben aláírt szerződések. Mint azt Bihari Krisztina elmondta, szintén vizsgálják majd, hogy utólag a lízingcég jóváhagyhatja-e a képviselője eljárását.

Az elszámolásra is komoly hatással lehet

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll. 

Mindkét per céges szerződés érvénytelenségére irányul, ezért nagy a jelentősege, mert csak a fogyasztókat védi törvény. A cégeket, egyéni vállalkozókat csak a Kúria védheti meg, ha akarja, mondta az ügyvédnő. Szerinte a döntésnek az elszámolásra is hatással kell lennie, mert nem mindegy, hogy jegybanki kamattal vagy Libor- (bankközi referencia-kamatláb, a hitelszerződésekben ehhez szokás kötni a változó kamatot) kamattal átszámítva kell a cégeknek a tartozást visszafizetni.

A fogyasztási kölcsönszerződések, ha nem tartalmazzák a kamatot, a költséget és a díjat, a törvény erejénél fogva semmisek, állítja Bihari Krisztina. Ha a Kúria még a céges szerződéseknél is megállapítaná a semmisséget, szerinte a fogyasztóknak csak ki kell várniuk, míg ítélettel állapítják meg a szerződésük teljes érvénytelenségét, mert ezt úgysem fogják a hasonló szerződések tekintetében önként elismerni a lízingcégek.

Sokak által vitatott kérdések az autóhitelek körül

Cikksorozatunk korábbi részeiben több vitatott kérdést feszegettünk, így azt is, hogy az elszámolás miként érinti az autóhiteleseket. (Az ügyvédnő tapasztalatait nem mindenki osztja, erről bővebben itt olvashat.) Szó volt arról is, hogy a behajtók sok esetben hozzá sem érhetnének a kocsihoz. A bank általában leszerződik egy behajtó céggel – ezek többnyire követeléskezelő vállalkozások –, de az adóshoz mégsem a cég ügyvezetője megy ki, hanem az adott területre kiküldi egy megbízottját, és továbbadja neki az adós adatait, mondta az Origónak Bihari Krisztina.

Szerinte az a személy, aki ilyenkor kimegy, semmilyen kapcsolatban nem áll az adóssal, tehát neki végképp nem lehet arra jogosultsága, hogy megtudja, hogy az adós kicsoda, hogy hitelre vett kocsit, hogy mekkora a tartozása.

Vizsgálandó a törzskönyv szerepe is

Nagyon fontos, hogy még a banknál, vagy már az adósnál van a gépjármű törzskönyve, ugyanis ha az adós nem fizet, akkor a bank akár a forgalomból is kivonhatja a kocsit. A törzskönyvet azonban a polgári törvénykönyv alapján öt év után vissza kell adnia az autó tulajdonosának, mondta Bihari Krisztina. Az ügyvédnő tapasztalatai szerint Magyarországon vannak olyan lízingcégek, amelyek ezt így is gondolják, de olyanok is, amelyek nem. Szerinte önként nem küldik vissza a törzskönyvet, csak ha azt az adósok kérik. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
EGY FONTOS ESEMÉNY! OSSZÁTOK MEG KÉRLEK MINÉL TÖBBEN!
EGY FONTOS ESEMÉNY! OSSZÁTOK MEG KÉRLEK MINÉL TÖBBEN!

EGY FONTOS ESEMÉNY! OSSZÁTOK MEG KÉRLEK MINÉL TÖBBEN! [cn-social-icon] Devizahitelesek facebook bejegyzése: DR. BIHARI KRISZTINA KEDDEN AZAZ ÁPRILIS 14.-ÉN A...

AZ ELSZÁMOLÁS KÉZHEZVÉTELE UTÁNI AZONNALI FELADAT!
AZ ELSZÁMOLÁS KÉZHEZVÉTELE UTÁNI AZONNALI FELADAT!

AZ ELSZÁMOLÁS KÉZHEZVÉTELE UTÁNI AZONNALI FELADAT! [cn-social-icon] Azt elszámolás kézhezvétele után KÉRNI KELL a banktól (az alábbi minta szerint) a számítások...

Close