A TÚLFIZETÉSEK KAMATOSTUL JÁRNAK VISSZA!

A TÚLFIZETÉSEK KAMATOSTUL JÁRNAK VISSZA!

A TÚLFIZETÉSEK KAMATOSTUL JÁRNAK VISSZA!

A nagy bajban lévők is számíthatnak visszatérítésre – írja a Portfolio. [cn-social-icon]

Az elszámolás és – jelzáloghitelek esetén a forintosítás azokra a tartozásokra is kiterjed, amelyeket csak kínkeservvel vagy egyáltalán nem tudnak törleszteni az adósok. Az alábbiakban arról írunk röviden, rájuk milyen különleges szabály vonatkozik az elszámolások során.Az elszámolási jogszabályokban meghatározták azt a sorrendet, ami alapján visszakaphatják a rosszul vagy egyáltalán nem fizető adósok is az árfolyamrés, valamint az egyoldalú kamatemelések miatt nekik járó összeget. Az ő esetükben is kiszámítják a bankok a múltbeli túlfizetéseket, amelyek kamatostul járnak vissza az ügyfeleknek. A kiszámított összeget az alábbi sorrendben vonják le az egyes tartozásokból:

  • először is a hitel késedelmes fizetéséből fakadó hátralékot csökkenti az összeg, majd
  • az esetleges gyűjtőszámla-, illetve áthidalókölcsön-tartozás, és
  • csak legvégül az eredeti hitel tőketartozás következik.

Ez azt jelenti, hogy ha például valakinek esetlegesen nagyobb a lejárt tartozásrésze, mint a visszajáró elszámolási összeg, akkor az eredeti tőketartozás nem csökken, csak a hátralék.

Ajánlott cikk: DEVIZAKÁROSULTAK AKTÍV ÉRDEKVÉDELME – KÉRJÜK A MEGOSZTÁST. DEVIZAALAPÚ mintegy 1.000.000 kölcsönszerződés közül 12.000 lett peresítve, ez 1,2%-a mindössze a jogvitás szerződéseknek, tehát az egyedi perek csak azoknak hozhatnak megoldást, akik a perek terheit vállalni tudják. Az állam még ezt a lehetőséget is…TOVÁBB >>>

Ha azonban kisebb, akkor először az egyéb esetleges tartozásokból, és ha még mindig marad visszajáró összeg, akkor magából a fennálló "normál" tőketartozásból kell levonni az elszámolási összeget. Mindegyik említett tartozásfajtának lehet ugyanakkor díj, kamat és tőkerésze is. A szabály szerint előbbiek mindig megelőzik az utóbbit. Így csökken tehát bizonyos mértékben a fizetésképtelen adósok tartozása is.A fenti szabályból kifolyólag a nem teljesítő hitelesek "normál" tőketartozása átlagosan kisebb mértékben csökkenhet, mint a jól teljesítő adósoké, hiszen először nem az eredeti hitelbe forgatják bele a bankok a pénzt. A bankok ugyanakkor megkapták a lehetőséget arra, hogy a fenti sorrendtől eltérjenek, amennyiben az ügyfél érdeke ezt megkívánja. Tudomásunk szerint ezzel bizonyos bankok élnek is.

Egyéb szabályok vonatkoznak a Nemzeti Eszközkezelő segítségét igénybe vett ügyfelekre, akik gyakorlatilag az eddigi kedvezményeik miatt nem kapnak elszámolást.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.  [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM