A RETTEGÉS “DEVIZAHITELES” FOKA

A RETTEGÉS "DEVIZAHITELES" FOKA.

A RETTEGÉS "DEVIZAHITELES" FOKA

Avagy a rettegő devizahitelesek

Eljött hát a várva várt forintosítás, minden devizahiteles megmentője.

Törvényjavaslat beadva, átbeszélve, átbólogatva, majd megszavazva szépen. Már legalább 2010 óta evvel kampányolt a kormánypárt, hogy át kell váltani a devizahiteleket forintra, méghozzá azon az áron, ahogy a szeretett adós- állampolgár felvette, kérem tisztelettel – vagyis a svájci   frankot kábé 180 forint körül. Azóta egy-két számítás és pénzügyi botrány lefojt a Dunán, kaparta is a torkát szegénynek, végül lett ez a svájci frank esetében 257, eurónál 309 forint, vagyis a mostani árfolyam, és a fair bankok.De ettől azért sokkal bonyolultabb a dolog. Van egy devizahiteles ismerősöm. A Józsi. Birodalmak szoktak összeomlani a szemében. Ül átlag-devizahiteles szürke otthonában a tévé előtt, este és retteg.

Rettegett ő napközben is a gyárban, a soron, rettegett a boltban a pénztár előtt, annyi vigasza támadt csupán, hogy a pénztárosnő szemében ugyanazt a rettegést látta viszont. Biztos volt benne, hogy neki is jön az a zsibbadás gyomortájék felől, és kúszik a szívéig szépen. Annak a szimpatikus szőke nőnek az izmai is megmerevednek, amit csak néhány deci bor és 0,5-ös Xanax tud csak oldani. A Józsinál mindenképp. Ül, nézi a híradót, és jobb vagy rosszabb esetben az elemző műsorokat utána.

Az egyik csatornán a balliberális vagy annak gondolt (a szocializmusban volt kamasz, tudja, hogy olyan, mint független, olyan nincsen, még az utcán heverő kutyaszarnak is politikai identitása van) Armani-öltönyös közgazdász precízen, kimutatásokra és egyéb izékre hivatkozva elmondja, hogy na, most aztán itt vége a világnak, mindenki többet fog fizetni, de nem csak a törlesztőrészlet emelkedik, hanem a tőketartozás is, és ha még az árfolyamgátba is belépett a perverz átlagpolgár, na, akkor aztán kapaszkodjon a karfába, emelje a nyugtatóadagját, mert ő jár a legrosszabbul.

Váltás. A másik csatornán a jobb oldali vagy annak gondolt Armani-öltönyös közgazdász precízen ugyanezekre a kimutatásokra és egyéb izékre hivatkozva kifejti halálpontosan az ellenkezőjét: legyen nagy öröm és kezeknek összecsapkodása, mert eljött az Kánaán ­ minden devizahiteles megmenekült, de főleg az árfolyamgátasok. Józsinak megremeg a szája széle.

Tudja, valahol a kettő között lakozik az igazság. Azt nem lehet mondani, hogy a kormányzó párt ne gondolkodott volna sokat a devizahiteles problematikán. Több variációt is megvitattak aztán lett csak végtörlesztés – ami mára már aktuálpolitikai közhely, de leginkább a jómódúaknak kedvezett, vagyis szinte csak nekik- és az árfolyamgát, amely hiába meggyőző és szakmailag vérprofi konstrukció, mégis csak rettegés tárgya; mert mi lesz a mitikus öt év után, mennyi marad a gyűjtőszámlán és hogyan lesz visszafizetve?

Ha minden igaz, ez a stresszfaktor legalább eltűnik, vagyis eltűnt a törvényjavaslat elfogadásával, ugyanis az átváltás után eltűnik az egész, vagy majdnem az egész.

Gulyás Gergely azt mondta a minap, hogy egy svájci frankban eladósodott embernek „körülbelül 190 forinton történő átváltást jelent az, amit a banki elszámoltatási törvény eredményez.” Hűha. Az meg hogyan lehet?, kérdezi dilettáns devizahiteles énem, akkor most 257 vagy 190, és a 257-ből, hogyan lesz 190?Azt is mondta Gulyás Gergely, hogy ugyanaz a végeredménye annak, ha 190 forinton átváltanák, mintha 257 forinton váltják át és a negyedét elengedik. Ami, gondolom, igaz. Meg, hogy ez lélektani vagy kommunikációs vita. Aláírom azt is. Csak a csavart szeretném érteni ebben az egészben, hogy miért is jó belemenni a csatákba és csapdákba, ha mindkét oldalon ugyanaz az eredmény jön ki végül, mert, hogy van benne csavar az biztos, valami furmány, amitől megváltoznak a tónusok, felerősödnek a határvonalak. Há” mér” nem lehet aztat mondani, hogy 190-en váltunk, oszt csókolom?

És van itt még valami, amiről nem szól a fáma. Abban a pillanatban, amikor megszavazták a törvényt, automatikusan megszűnt az árfolyamgát, ha jól vagyok értesülve. Amíg effektív meg nem valósul az átváltás, az adós milyen árfolyamon fizet? Lefogadom, ha bemennék egy bankba, nem tudnák megmondani. Leülök a Józsi mellé és én is rettegek, közben szurkolok, hogy az a 257 mindenkinek 190 legyen.
Szerző: Cseri Pál

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM