A RENDSZER BUKÁSA? TOTÁLIS ÖSSZEOMLÁST JÓSOL A JEGYBANKELNÖK

A RENDSZER BUKÁSA? TOTÁLIS ÖSSZEOMLÁST JÓSOL A JEGYBANKELNÖK

Totális összeomlást jósol a jegybankelnök. 

Szokatlanul éles jóslatot fogalmazott meg a brit jegybank elnöke egy nyilvános fórumon: ha a dolgok úgy mennek tovább, mint eddig, az a kapitalizmus végéhez vezethet.


Ha a bankok és bankáraik továbbra is a "semmiképpen sem veszteni" felfogás jegyében végzik a munkájukat, az a kapitalizmus összeomlásához vezethet – jelentette ki Mark Carney, a Bank of England elnöke a 21. század kapitalista társadalmának jövőjével foglalkozó londoni konferencián. (A "semmiképpen sem veszíteni" stratégiája azt jelentheti például, hogy ha egy ügyfél beteszi a pénzét a bankja által ajánlott befektetési alapba, akkor az alap gyarapodása esetén a bank ad valamennyit neki a haszonból, az alap bukásakor viszont az egész veszteséget ráveri – a szerk.) A fórum sztár vendégei között volt Christine Lagarde, az IMF igazgatója és Bill Clinton, az USA volt elnöke – derül ki a londonlovesbusiness.com hírpotál tudósításából.

Carney kijelentette, hogy sokkal "megbízhatóbb" kapitalizmust kell építeni a jelenlegi helyett, amely felerősíti a kiemelkedő sztároknak járó jutalmazást. A bankelnök szerint az a vagyon, amelyet a pénzügyi szektor a recesszió előtt felhalmozott, lerombolta a fair kapitalizmus képét. Ez a társadalom szociális csoportjai közti béke felbomlásával fenyeget. Mint minden forradalom, ez is felfalja gyermekeit – fejtegette arra utalva, hogy a pénzügyi válságot megelőző időszak a szabad piac híveinek előretörését hozta. A kontrollálatlan piaci fundamentalizmus felemésztheti azt a szociális tőkét, amely elengedhetetlen a kapitalizmus hosszabb távú fejlődéséhez.

Modern cserépszavazás

Ennek ellensúlyozásához az egyéneknek és a vállalkozásoknak is nagyobb felelősségeket kellene vállalniuk az egész rendszer iránt, az iránt, hogy tevékenységük milyen hatással lehet a társadalom különböző szféráira. Meg kell fontolni a korrekt piaci verseny alapszabályainak lefektetését, az egyes részpiacokon követendő viselkedési szabályokat összefoglaló kódexek összeállítását, hozzáigazítva ezekhez a szabályozási környezetet is.


Világos következménnyel kell járnia annak, ha valamelyik piaci szereplő megszegi ezeket a közösen elfogadott követelményeket. Meg kell teremteni egyfajta modern, professzionális cserépszavazás lehetőségét, amellyel az gazdasági tevékenységeket végző közösség tagjai kiüldözhetik maguk közül azokat, akikről úgy gondolják, hogy vétenek fair verseny szabályai ellen. – Napi.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM