A Magyar gazdaság összeomlik?

gazdasági összeomlás, jóslatok, A Magyar gazdaság összeomlik?

Kemény menet várható! Öveket bekötni, mert bárhogyan is alakul, ez kemény menet lesz! Ez a tökéletes vihar: gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval…

A szakértő szerint gazdasági összeomlás jöhet Magyarországon

Teljes gazdasági összeomlás jöhet Magyarországon, sőt még akár egész Európában is – erről írt hétfői blogbejegyzésében Zsiday Viktor befektetési szakember.

Kifejtette: augusztusban az európai gázárak megduplázódtak, az egész nyarat tekintve pedig négyszeresükre emelkedtek – holott már június elején is nagyon magas szinten voltak.

„Pénteken nagyjából 1400 Ft/m3 volt idén decemberre a gázár a holland határidős gázkereskedésben. 2023 egészére is közel 1300 Ft/m3 lesz” (Magyarországon a lakosság mindennel együtt 102, az átlagon felüli fogyasztásért egyelőre 747 forintot fizet) – fejtette ki a szakértő, hozzátéve: 

Nem tudjuk, hogy ezek a tőzsdei árak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani.

Zsiday Viktor kifejtette, hogy még a rezsicsökkentés jelenlegi szabályai szerint is évente nagyjából 3000–4000 milliárd forintnyi költségvetési terhet jelent az államnak az, hogy a lakosság olcsóbban tudjon fogyasztani. Ez a hazai GDP 5-7%-a, és „ekkora terhet képtelen kifizetni a kormányzat, tehát kénytelen lesz egy részét a lakosságra hárítani” – írta, hozzátéve, ha a gázárak a mostani szinten maradnak, „akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek, ami miatt minden másra kevesebbet fognak költeni az emberek, tehát a fogyasztás, a GDP fő hajtóereje csökkenni fog”. 

A szakértő szerint eközben az ipar és szolgáltatás területén is csődök, elbocsátások várhatóak, és közben a pénzügyi helyzet is romlik, a kamatok az egekbe szöknek, a kormány pedig újabb és újabb megszorításokra kényszerül.
„Zsugorodás mindenhol, minden szektorban, sehol egy ellensúly. A gyengülő forint pedig még rátesz egy lapáttal az inflációs nyomásra” – írta Zsiday Viktor, majd így összegezte a kilátásokat:

Ez a tökéletes vihar: gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval. Európa számos országában hasonló folyamatok zajlanak, bár kétségtelen, hogy mi vagyunk talán a legsebezhetőbbek.

Uniós szinten lehetne megoldani? 
A szakember végül azt írta: a történelmi példák arra mutatnak, hogy hasonló helyzetekben a kormányzatok gyakran egyszerűen betiltották a kereskedést bizonyos termékekkel, vagy központilag osztották el azokat (pl. jegyrendszerrel).

Mivel a gázárak emelkedése nagyon fáj, és elképesztően begyorsult, ezért nem lenne meglepő, ha lezárnák a kereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon

– írta Zsiday Viktor. 

Hozzátette azt is, hogy „ettől még minden probléma nem fog megoldódni, hiszen ez azt jelenti, hogy adagolni kell a gázt, el kell dönteni, ki, mikor, mennyit kap”. Ráadásul mindez „csak úgy működik, ha minden ország jelentősen csökkenti a fogyasztását: ez vagy hidegebb lakásokat vagy (és) leálló ipart jelent”.

Megoldás nincs, de a gázárak további emelkedése esetén a piaci mechanizmusok könnyen felfüggesztésre kerülhetnek. Öveket bekötni, mert bárhogyan is alakul, ez kemény menet lesz!

– összegezte blogbejegyzése végén a szakember. 
Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM