A JOGEGYSÉGIVEL A KÚRIA ELVETTE A BANKOK FEGYVERÉT?

A JOGEGYSÉGIVEL A KÚRIA ELVETTE A BANKOK FEGYVERÉT?

A JOGEGYSÉGIVEL A KÚRIA ELVETTE A BANKOK FEGYVERÉT?

[good_old_share]

A Kúria a nagy segítségnyújtási zavarában véletlenül elvette a bankok egyetlen fegyverét: a közjegyzői okiratot.

 

A kúria levette a vonatot a sínről.
A bankok eddig a közjegyzői okiratok alapján indíthatták végrehajtásaikat. A hétfői kúria határozattal ez megszűnt. Tulajdonképpen a közjegyzői okiratok felhasználhatatlanná váltak.

Amennyiben a kúria úgy értelmezi, hogy a szerződések nem tartalmazták a kötelezettség tárgyát, mert az később kerül kialakításra, akkor azt okiratba sem lehetett foglalni, hiszen az okiratnak számmal és betűvel kiírva kell tartalmaznia a kölcsön illetve a kötelezettség összegét.

Nem lehet előre kötelezettséget vallani egy nem ismert tartozásra. A közjegyző csak tényeket rögzíthet. A tartozás összege pedig az okirat készítése idején még nem tény.

Ennek ellenére az okiratok tényként rögzítenek egy devizaösszeget tartozásként. Amennyiben nem az a devizaösszeg lesz a kötelezettség összege, ami az okiratban szerepel, akkor az okirat nem tényt rögzít, tehát használhatatlan, végrehajtásra alkalmatlan.

A közjegyző akkor állíthat ki végrehajtási záradékot, ha az tartalmazza a kötelezőség tárgyát. Nem kiszámítható belőle a kötelezettség tárgya, hanem tartalmazza. De hát nem tartalmazza, mert az egy hitelegyeztető levélben később lesz közölve az adóssal.
Köszönjük kúria. A nagy segítségnyújtási zavarában elvette a bankok egyetlen fegyverét a közjegyzői okiratot. A határozat csak a szerződésekre vonatkozik az okiratokra nem.

Ennél mélyebben nem megyek bele további okfejtésekbe, mert egyelőre elég ennyit megérteni a hétfői történésekből, bár még tudnék írni néhány oldalt.”

Forrás: Horváth Rudolf

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM