A JOGEGYSÉGIVEL A KÚRIA ELVETTE A BANKOK FEGYVERÉT?

A JOGEGYSÉGIVEL A KÚRIA ELVETTE A BANKOK FEGYVERÉT?

A JOGEGYSÉGIVEL A KÚRIA ELVETTE A BANKOK FEGYVERÉT?

[good_old_share]

A Kúria a nagy segítségnyújtási zavarában véletlenül elvette a bankok egyetlen fegyverét: a közjegyzői okiratot.

 

A kúria levette a vonatot a sínről.

loading...
A bankok eddig a közjegyzői okiratok alapján indíthatták végrehajtásaikat. A hétfői kúria határozattal ez megszűnt. Tulajdonképpen a közjegyzői okiratok felhasználhatatlanná váltak.

Amennyiben a kúria úgy értelmezi, hogy a szerződések nem tartalmazták a kötelezettség tárgyát, mert az később kerül kialakításra, akkor azt okiratba sem lehetett foglalni, hiszen az okiratnak számmal és betűvel kiírva kell tartalmaznia a kölcsön illetve a kötelezettség összegét.

Nem lehet előre kötelezettséget vallani egy nem ismert tartozásra. A közjegyző csak tényeket rögzíthet. A tartozás összege pedig az okirat készítése idején még nem tény.

Ennek ellenére az okiratok tényként rögzítenek egy devizaösszeget tartozásként. Amennyiben nem az a devizaösszeg lesz a kötelezettség összege, ami az okiratban szerepel, akkor az okirat nem tényt rögzít, tehát használhatatlan, végrehajtásra alkalmatlan.

loading...

A közjegyző akkor állíthat ki végrehajtási záradékot, ha az tartalmazza a kötelezőség tárgyát. Nem kiszámítható belőle a kötelezettség tárgya, hanem tartalmazza. De hát nem tartalmazza, mert az egy hitelegyeztető levélben később lesz közölve az adóssal.
Köszönjük kúria. A nagy segítségnyújtási zavarában elvette a bankok egyetlen fegyverét a közjegyzői okiratot. A határozat csak a szerződésekre vonatkozik az okiratokra nem.

Ennél mélyebben nem megyek bele további okfejtésekbe, mert egyelőre elég ennyit megérteni a hétfői történésekből, bár még tudnék írni néhány oldalt.”

Forrás: Horváth Rudolf

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A BANKOK ÉS A VÉGREHAJTÓK AZOKAT VADÁSSZÁK LE, AKIK EGYEDÜL MARADTAK.
A BANKOK ÉS A VÉGREHAJTÓK AZOKAT VADÁSSZÁK LE, AKIK EGYEDÜL MARADTAK

A BANKOK ÉS A VÉGREHAJTÓK AZOKAT VADÁSSZÁK LE, AKIK EGYEDÜL MARADTAK [good_old_share] Tisztelt Nemzeti Civil Kontroll!   A Sárgapólósok besátoroztak...

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS! A NEM ADOM A HÁZAMAT MOZGALOM ELFOGLALTA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI SZÉKHÁZÁT.
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS! A NEM ADOM A HÁZAMAT MOZGALOM ELFOGLALTA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI SZÉKHÁZÁT

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS! A NEM ADOM A HÁZAMAT MOZGALOM ELFOGLALTA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI SZÉKHÁZÁT [good_old_share] <<< GYORSHÍR >> A Nem...

Close