A FORINTOSÍTÁS RÉSZLETEI

A BANKSZÖVETSÉG BEMUTATJA A FORINTOSÍTÁS RÉSZLETEIT.

A BANKSZÖVETSÉG BEMUTATJA: A FORINTOSÍTÁS RÉSZLETEI – AVAGY KECSKÉRE A KÁPOSZTÁT…

A devizahitelek elszámoltatása során az ügyfelekre, a bankokra és a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is feladatok hárulnak, ezek részleteit ismerhettük meg a Bankszövetség és az MNB mai, közös sajtótájékoztatóján. Meddig kell jelentkezni a banknál az elszámoláshoz, és ki ellenőrzi, hogy nem ver át a bankom? A Pénzcentrum cikkét közöljük.


Májusban kezdődött a devizahitelesek "megmentését" szabályozó mentőcsomag megalkotása, összesen négy törvény és számos MNB, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kiadott rendelet szabályozza majd az elszámolást és a forintosítást. A technikai kivitelezés azonban még hátra van, várhatóan 2015 tavaszán kezdődik meg a törvények és rendeletek végrehajtása – írja a Pénzcentrum.
A legjobban azok járnak, akik megfogadták a Bankszövetség ajánlását és beléptek az árfolyamgátba
– mondta Kovács Levente a Bankszövetség főtitkára. Az elszámolás és a forintosítás folyamata nekik lesz a legkedvezőbb.Mik a fő határidők?
2015. január 1. – érvénybe lép a jövedelemarányos törlesztőrészlet, illetve a devizahiteleket ekkortól fixált árfolyam mellett törlesztik az ügyfelek
Február 1. – fair bank törvény érvénybe lép, a nem perelő bankok elszámolása a hónap második felében történik, később visszamenőlegesen ettől a dátumtól forintosítják a devizahiteleket
-Március 1-től április 30. – az ügyfelek megkapják az elszámolást
-Május 1. – új törlesztőrészlet meghatározása

 

Milyenek lesznek a forintosított hitelek?
-A kamatfelár periódusa 3, 4, illetve 5 év lehet a hátralévő futamidőtől függően
-A referenciakamat a 3 hónapos BUBOR lesz, a kamat (és ezzel együtt a törlesztőrészlet) három havonta változhat
-A forintosítási törvény szabályai szerint jönnek létre az új hitelek
-A díjak és jutalékok mértékét maximálják, és átláthatóvá teszik
-A korábbi, szerződésben szereplő díjakat rögzítik, a kamatfelár-periódus viszont a fentiek szerint változhat

 

Mitől függ, hogy mennyit kapok vissza?
-Futamidő
Felvett összeg
-Egyoldalú kamatemelés mértéke
-Árfolyamrés mértéke
-A szerződéskötés időpontja
Ez alapján az ügyfelek két nagy kalapba tehetők bele. Az ügyfelek nagyjából negyede 25 és 30 százalék közötti, míg a az ügyfelek több mint fele a tőketartozás mindössze 10 és 20 százalék közötti részét kaphatják vissza.

 

Mik a teendői a devizahiteleseknek?
Az adósoknak és az adóstársaknak együtt kell működniük az elszámolás és forintosítás során, mivel csak így mehet végbe a folyamat
– mondta Freisleben Vilmos a jegybank Fogyasztóvédelmi igazgatója. Minden adóstársnak vannak teendői az elszámolás miatt.
A lakcím, név és bankszámlaváltozást be kell jelenteni, lehetőleg minél előbb, a jegybank igazgatója szerint ezt január során érdemes elvégezni. Ez igaz az élő szerződésekre, a lezárt szerződések esetén pedig kiemelt jelentőségű. Ha ezt elmulasztanánk, annak jogkövetkezménye is lehet.
A lezárt szerződéseknél, ha van folyószámlánk a banknál, ahol a hitelt felvettük, akkor arra a bankszámlára kapjuk meg az elszámolás összegét. Ha ilyen nincs, de a hitelintézet ismeri más banknál vezetett számlánkat, akkor arra kapjuk meg a pénzt. Egyéb esetben az újonnan bejelentett számlánkra érkezik az összeg, a bejelentésünk után 15 napon belül.

 Ki ellenőrzi azt, hogy nem ver át a bankom?
A jegybank folyamatosan ellenőrzi a bankokat, kiemelten az alábbi felügyeletet végzik:
-Határidők betartása
-Számítási módszer ellenőrzése
-Az ügyféltájékoztatás pontossága
-Annak ellenőrzése, hogy megfelelnek-e a törvényeknek és a rendeleteknek
A forintosítás lezárulásával az MNB ellenőrizni fogja a folyamatok törvénynek megfelelő végrehajtását is, amiről a közvéleményt tájékoztatja.

 

Mi lesz a forinthitelekkel?
A jegybank közérdekű keresetet indíthat a forint alapú kölcsönök esetén, azonban ezek még előkészítés alatt álnak. Ezeknek a hiteleknek a már megvannak a végrehajtási határidőik, de a részleteket még nem ismerjük, a végrehajtást az MNB vizsgálja.
Mi a helyzet a késedelmesen fizetőkkel és az árfolyamgátasokkal?
A visszatérítés összege a hitelösszegből kerül levonásra – mondta Becsei András, a Bankszövetség alelnöke. Van viszont két eset, amikor nem elsősorban a tőkéből vonják le az elszámolást:
-Hátralék és késedelmi kamatok esetén
-Árfolyamgátas gyűjtőszámlán lévő pénz esetén
-Az árfolyamgátasok nem fognak rosszabbul járni
– nyugtatott Binder István, a jegybank Felügyeleti szóvivője. A nem teljesítő hiteleknél a hátralékos részből történik az elszámolás, a követeléskezelőknél lévő ügyek esetében a követeléskezelőnek kell elszámolni. Emellett a Nemzeti Eszközkezelő is felkészül arra, hogy ingatlanokat vásárolhasson. – Index

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM