A BANKOK TÉNYLEG CSAK EMELTEK, AMIKOR CSÖKKENTENI KELLETT VOLNA?

A BANKOK TÉNYLEG CSAK EMELTEK, AMIKOR CSÖKKENTENI KELLETT VOLNA?

A bankok tényleg csak emeltek mikor csökkenteni kellett volna?

Azoknak, akiknek drága az ideje vagy egyszerűen lusták elolvasni a cikket, azoknak gyorsan az elején meg is válaszolnám a kérdést: Igen, a legtöbb pénzintézet így járt el. Tisztelet a kivételnek, mert meg kell említenünk van az is.

A tájékozatlan kölcsönfelvevőknek talán fel sem tűnt, hogy a bankok kölcsönfelvétel előtt úgy tájékoztatatták az ügyfelüket, hogy a kölcsön CHF illetve EUR LIBOR alapú lesz. Most sem nagyon hallani erről semmit, a bankok sunyítanak, sok pénz forog kockán, jól tudják.

A CHF illetve EUR LIBOR alapú ügylet annyit tesz, hogy az ügylet kamatlába egy referencia kamatlábból és egy úgy nevezett kamatmarzsból (kamatfelár) tevődik össsze.  Pl. 2008-ban a 6 havi CHF LIBOR 0.8-3.2% között mozgott, ekkor egy átlagos mondjuk 6% kamatláb az 2.8%-5.2% marzsot tartalmazhatott. (LIBOR forrás:http://www.global-rates.com/interest-rates/libor/swiss-franc/2008.aspx)


Időközben a CHF, EUR LIBOR drasztikusan csökkent, igazából már 2008 év végén is 0.8% volt azonban 2014-ben már 0.062%-0.086% között mozgott. Jól látja a kedves olvasó, ez már majdnem 0%.  És akkor számoljunk. Tegyük fel a bank 2% növelte a kezdeti kamatlábat, ez egy 1 millió forintos CHF LIBOR alapú hitelnél (azért alkalmazom itt az 1 milliót hogy bárki könnyedén kiszámíthassa mennyit jelent ez az ő kölcsöne esetén) ez évi 20 000 forintos kamat terhet jelent, nem számolva az árfolyamváltozásból származó többletet.

Igen ám, de erről szól most a kúria álláspontja, hogy igen nehéz lesz a kamatláb egyoldalú emelés jogosságát hiteltérdemlően bizonyítani. No de, ha ez az emelés tisztességtelen volt akkor felmerül a kérdés, hogy csökkentés elmaradása tisztességes volt-e?

Nem tudhatjuk, érezhetjük, gondolhatjuk, aztán majd a kúria megmondja. Maradva a 10 millió forintos példánál a 3% kamatláb csökkenés 30000 forinttal kellett volna csökkentenie kamat összegeket amennyiben a bank követte volna a CHF LIBOR kamatláb csökkenését.  Akkor most adjuk össze, a bank emelt mikor csökkenteni kellett volna, azaz 50000 forinttal számlázott többet minden millió után évente, ami kicsit többet mint 4 ezer forintot jelent havonta minden egyes felvett millió után. Természetesen a példa nem pontos, hiszen a CHF LIBOR folyamatosan csökkenve érte el a mai 0%-hoz közeli szintet, de bocsássanak meg nem volt energiám havi szinten kiszámolni mennyi is az annyi.

És olyan apróságokkal már nem is fárasztanám a kedves olvasót, hogy amennyiben csökken az alkalmazott kamatláb úgy a tőke visszafizetésének üteme a futamidő elején meglehetősen gyorsabb, azaz a fennálló tőketartozás ma kisebb mint amit a bankok nyilvántartanak.


Nézzük meg a másik oldalt is, mennyi többlet bevételt jelenthetett ez a bankoknak? Sajnos itt sem tudunk pontosak lenni de egy jó közelítést azért tudunk adni.   Feltételezve, hogy a bankok 3000 milliárd forintnak megfelelő svájci frank alapú devizahitellel rendelkeztek, úgy az évi 4.5% jogtalan kamatláb évi 135 milliárd forintot húzott ki az adósok zsebéből jogalap nélkül, ezt minimum 5-el felszorozva 675 milliárdot kapunk.

Természetesen 2011-ben volt egy 180-as árfolyamon való végtörlesztés, tehát azt mondhatjuk, hogy az igazság jó eséllyel valahol 350-500 milliárd között lehet. Természetesen a bankok EUR LIBOR alapú ügyleteknél is alkalmazták ezt a technikát. Feltételezve, hogy 9x annyi CHF alapú kölcsön volt mint EUR alapú itt 39-56 milliárdos összegeket kapunk.

Ezen összegek szummája kicsit magasabb mint ami a médiában kering (350 milliárd az árfolyamrést nem számolva), így okkal remélhető, hogy nem sokára szóba kerül majd az is miért nem árazták át a tisztelt bankok az ügyleteket a kamatperiódusok végein az aktuális CHF, EUR LIBOR szerint. – Ingatlanmarket

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM