HÁT EZ AGYRÉM – A LOMBARD LÍZING A TÖRVÉNYEK FELETT ÁLL?

HÁT EZ AGYRÉM - A LOMBARD LÍZING A TÖRVÉNYEK FELETT ÁLL?

HÁT EZ 'AGYRÉM' – A LOMBARD LÍZING A TÖRVÉNYEK FELETT ÁLL?

 

A Lombard áldásosnak éppen nem mondható tevékenységéről már több alkalommal írtunk. Most Barabás Gyula foglalja össze a céggel kapcsolatos aktuális áldatlan állapotokat. Az olvasóban ezek után teljes joggal merülhet fel a kérdés: Emberek! Mi van itt? Hol élünk???

Barabás Gyula – Pénzügyi fogyasztóvédelem
A Lombard Lízing Zrt-t nem tudja kényszeríteni az ügyészség sem , és nincs ebben hatásköre a magyar nemzeti banknak sem, így nem tesz eleget egy ítéletnek a cég, amely ítélet több százezer adóst érint, ez így folyik több mint hat éve és semmit sem tesznek a hatóságok az ügyben, erről jelent meg tudósítás a Magyar Nemzetben.


2013 év végén olvadt a a magyar nemzeti Bankba a PSZÁF ( Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete), a PSZÁF hatáskörébe tartozik a pénzügyi szervezetek törvényességi felügyelete, de még így sem áll jogában, hogy kötelezze a céget arra, hogy tegyen eleget a jogerős ítéletnek.

Nem olyan rég az ügyészség is arról nyilatkozott, hogy jogszabályok miatt nem tudnak beavatkozni, a kezük kötve van, az okoz nehézséget, hogy az ítélet megállapítást tartalmaz, ezért nem tudnak végrehajtást kérni, mert ilyen esetben fogalmilag kizárt a bírósági végrehajtás indítása.

2008-ban a Szegedi Ítélőtábla meghozta jogerős ítéletét a szintén szegedi székhellyel rendelkező Lombard Lízing Zrt. perében, ebben a pénzintézet általános szerződési feltételeinek több pontját az ítélet szerint tisztességtelennek ítélte meg, ezért érvénytelennek nyilvánította a bíróság. A céget nem érdekli az ítélet, azóta is folytatja tevékenységét és azóta is adósaival szemben több már érvénytelenített kikötést alkalmaz az ügyfelekkel szemben még a jelenleg hatályos Üzletszabályzatban is. Erre semmilyen lépést nem tudnak tenni a hatóságok.

A pert a cég ellen nem az ügyfelek, hanem a Csongrád Megyei Főügyészség indította és több százezer ügyfelet érint az ítélet, amelyet 2009-ben a Főügyészség átküldte a PSZÁF-nak, ezért fordult az ügyet érintő kérdésekkel az MNB-hez a Magyar Nemzet, ahol közölték, hogy a felügyelő hatóságnak nincs arra jogszabályi felhatalmazása, hogy engedélyezze a pénzügyi vállalkozások az Üzleti szabályzatait, a felügyelő hatóságnak arra van joga, hogy engedélyezze a pénzügyi vállalkozások alapítását, a működési engedélyek megadása és a tevékenységi kör engedélyköteles bővítés jóváhagyása, az utóbbi 2 esetben vizsgálják ugyan az üzleti szabályzatot, de nincs hatáskörük annak engedélyezésére.



Ugyanakkor kiemelte, hogy nincs jogi hatásköre az MNB-nek , hogy ellenőrizze egy bírósági ügy ítéletének végrehajtását és és arra sincs joga , hogy kikényszerítse az ítélet végrehajtását.

A jegybank ugyanakkor közölte, hogy ha az ügyfelek úgy észlelik, hogy újra tisztességtelen kikötéseket alkalmaz az üzleti szabályzatban a cég, akkor megint bírósági eljárást indíthatnak a Lombard Lízing Zrt ellen azok, akik erre feljogosítot. – Barabás Gyula – Pénzügyi fogyasztóvédelem

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM