ÚJABB „DEVIZÁS „ PEREK A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELŐTT

ÚJABB „DEVIZÁS „ PEREK A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELŐTT.
loading...

ÚJABB „DEVIZÁS „ PEREK A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELŐTT

[cn-social-icon]

Újabb devizapereket tárgyal hamarosan a Fővárosi Törvényszék, amelyeket a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége kezdeményezett, és eddig még nem vitatott szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítását indítványozza – írja a Nol.Hu.

Az ügyvéd állítja: a kezelési költséget a bankok annak ellenére számolták el devizában, hogy a havi törlesztőrészletek befizetésével kapcsolatos feladataik zöme forintban jelentett kiadást. Ez már korábban is szóba jött, ám senki nem fordult emiatt bírósághoz. Felvetette emellett, hogy a pénzintézetek az általában egyéves kamatperiódus elején határozták meg a tőke összegét, és azt az elszámolási időszak végéig állandónak tekintették. Ebből kiindulva adták meg a kamat és a kezelési költség összegét, miközben az ügyvéd szerint a tőke időközben kisebb-nagyobb mértékben folyamatosan csökkenhetett.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

A kezelési költség számításának módja szintén kifogásolható – véli Kende. Azt ugyanis minden esetben a még fennálló tőketartozásra figyelemmel kalkulálták, bár tényleges költséget nem a teljes adósságra, hanem csak az aktuális törlesztésre lehetett volna elszámolni. Ugyanakkor az ügyvéd felveti azt is, tisztességes-e az a szerződési kitétel, hogy minden kockázat az adósé. Ezt annak ellenére sem tartja felesleges kérdésnek, hogy a Kúria jogegységi határozatában egyszer már kimondta: ezzel nincs semmi baj.

loading...

A két keresetet még 2012 októberében nyújtották be, de Kende szerint a bíróság mindent megtett annak érdekében, hogy azokkal ne kelljen érdemben foglalkoznia. A Fővárosi Törvényszék ugyan befogadta azokat, és az első tárgyalási napot is kitűzte, viszont nem sokkal később hozott egy végzést, amellyel a pert megszüntette. Az ok: a fogyasztóvédelmi törvény alapján a szervezet nem jogosult közérdekű keresettel élni, mert legalább két éve működnie kellett volna, és ennek a feltételnek nem felelt meg.

Az ügyvéd azonban nem erre hivatkozva, hanem a polgári törvénykönyv felhatalmazása alapján perel, amely ugyancsak feljogosítja az érdekképviseleteket kereset benyújtására. Erre Kende megint csak azt a választ kapta, hogy az egyesület nem jogosult perelni, mivel a fogyasztóvédelmi törvény előírásai nem teljesülnek. Az ügyvéd felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult, ott jogegységi eljárást kezdeményeztek. Erre viszont csak akkor volna szükség, ha hasonló ügyekben eltérő döntések születnek, de nem voltak hasonló ügyek, ezért a jogegységi tanács elutasította az indítványt.

Végül a Kúrián Kendééknek adtak igazat, és kötelezték a Fővárosi Törvényszéket a két eljárás lefolytatására. Így az első tárgyalásra július 7-én kerül majd sor. Kende sikerként könyveli el, hogy legalább az ügy érdemi elbírálását ki tudták kényszeríteni. Szerinte indítványuknak lehetnek olyan pontjai, amelyekben esély van arra, hogy nyernek. [cn-social-icon]

Read previous post:
UZSORAHITELBŐL EREDŐ VITATOTT TARTOZÁS ÉS A CSŐDVÉDELEM ESETE.
UZSORAHITELBŐL EREDŐ VITATOTT TARTOZÁS ÉS A CSŐDVÉDELEM ESETE

UZSORAHITELBŐL EREDŐ VITATOTT TARTOZÁS ÉS A CSŐDVÉDELEM ESETE [cn-social-icon] Otthonvédelmi Tanács Az adóstársadalom pénzügyi gyámság alá kényszerítése Megérkezett a Magáncsőd...

„DEVIZA”-CSALÁS! HOL VANNAK A FELELŐSÖK?
„DEVIZA”-CSALÁS! HOL VANNAK A FELELŐSÖK?

„DEVIZA”-CSALÁS! HOL VANNAK A FELELŐSÖK? [cn-social-icon] Barabás Gyula - Pénzügyi fogyasztóvédelem Facebook oldalán jelent meg a következő, elgondolkodtató poszt:  ...

Close