ÚJABB „DEVIZÁS „ PEREK A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELŐTT

ÚJABB „DEVIZÁS „ PEREK A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELŐTT.

ÚJABB „DEVIZÁS „ PEREK A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ELŐTT

[cn-social-icon]

Újabb devizapereket tárgyal hamarosan a Fővárosi Törvényszék, amelyeket a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége kezdeményezett, és eddig még nem vitatott szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítását indítványozza – írja a Nol.Hu.

Az ügyvéd állítja: a kezelési költséget a bankok annak ellenére számolták el devizában, hogy a havi törlesztőrészletek befizetésével kapcsolatos feladataik zöme forintban jelentett kiadást. Ez már korábban is szóba jött, ám senki nem fordult emiatt bírósághoz. Felvetette emellett, hogy a pénzintézetek az általában egyéves kamatperiódus elején határozták meg a tőke összegét, és azt az elszámolási időszak végéig állandónak tekintették. Ebből kiindulva adták meg a kamat és a kezelési költség összegét, miközben az ügyvéd szerint a tőke időközben kisebb-nagyobb mértékben folyamatosan csökkenhetett.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

A kezelési költség számításának módja szintén kifogásolható – véli Kende. Azt ugyanis minden esetben a még fennálló tőketartozásra figyelemmel kalkulálták, bár tényleges költséget nem a teljes adósságra, hanem csak az aktuális törlesztésre lehetett volna elszámolni. Ugyanakkor az ügyvéd felveti azt is, tisztességes-e az a szerződési kitétel, hogy minden kockázat az adósé. Ezt annak ellenére sem tartja felesleges kérdésnek, hogy a Kúria jogegységi határozatában egyszer már kimondta: ezzel nincs semmi baj.

A két keresetet még 2012 októberében nyújtották be, de Kende szerint a bíróság mindent megtett annak érdekében, hogy azokkal ne kelljen érdemben foglalkoznia. A Fővárosi Törvényszék ugyan befogadta azokat, és az első tárgyalási napot is kitűzte, viszont nem sokkal később hozott egy végzést, amellyel a pert megszüntette. Az ok: a fogyasztóvédelmi törvény alapján a szervezet nem jogosult közérdekű keresettel élni, mert legalább két éve működnie kellett volna, és ennek a feltételnek nem felelt meg.

Az ügyvéd azonban nem erre hivatkozva, hanem a polgári törvénykönyv felhatalmazása alapján perel, amely ugyancsak feljogosítja az érdekképviseleteket kereset benyújtására. Erre Kende megint csak azt a választ kapta, hogy az egyesület nem jogosult perelni, mivel a fogyasztóvédelmi törvény előírásai nem teljesülnek. Az ügyvéd felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult, ott jogegységi eljárást kezdeményeztek. Erre viszont csak akkor volna szükség, ha hasonló ügyekben eltérő döntések születnek, de nem voltak hasonló ügyek, ezért a jogegységi tanács elutasította az indítványt.

Végül a Kúrián Kendééknek adtak igazat, és kötelezték a Fővárosi Törvényszéket a két eljárás lefolytatására. Így az első tárgyalásra július 7-én kerül majd sor. Kende sikerként könyveli el, hogy legalább az ügy érdemi elbírálását ki tudták kényszeríteni. Szerinte indítványuknak lehetnek olyan pontjai, amelyekben esély van arra, hogy nyernek. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM