TÖRVÉNYJAVASLAT: MEGMENTIK VAGY ELADJÁK A DEVIZA-KÁROSULTAKAT?

TÖRVÉNYJAVASLAT: MEGMENTIK VAGY ELADJÁK A DEVIZA-KÁROSULTAKAT?

TÖRVÉNYJAVASLAT: MEGMENTIK VAGY ELADJÁK A DEVIZA-KÁROSULTAKAT?

[good_old_share]


Megmentik vagy eladják a devizahiteleseket? Szakács Lászlónak, a Hiteles Mozgalom vezetőjének és Szabó Józsefnek, az MSZP elnökhelyettesének sajtótájékoztatója. „Bízhatunk-e a Magyar Nemzeti Bankban?” VIDEÓ ALÁBB.

„Itt a bankok fogják megmondani, hogy őnekik mi jó, politikai befolyást szereztek a magyar kormány felett.”

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy Orbán Viktor mondja fel a bankokkal kötött paktumot a devizahitelekről…Most biztosan részt fognak a venni a FIDESZ-KDNP-sek a parlamenti vitán laughKözös sajtótájékoztatón hívták fel a volt devizahitelesek továbbra is rendezetlen ügyére a figyelmet az MSZP és a Hiteles Mozgalom képviselői ma délelőtt. Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője arról beszélt, az árfolyamkockázatok ismertetésének elmulasztásával a devizahiteleket a kétezres években kínáló bankok „becsapták és félrevezették” az embereket.

Bejelentette azt is, hozzávetőleg 300 ezer devizahitelre kötött szerződés van jelenleg is érvényben Magyarországon, a Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank éppen múlt héten kezdett erről egyeztetéseket.

Kiemelte, az árfolyamkockázat a svájci frank-alapú hiteleknél egy ismertebb kockázat, emellett nagyon fontos kockázati tényező volt, hogy miközben a svájci frankhitelek kamatát itthon fix kamatozásúvá alakították, aközben a kamatláb nem volt fix, ezen rengeteget buktak a hitelt felvevők.

loading…


Felidézte, ismer olyan lízingszerződéses esetet, ahol az összes hitelteher egy 53 négyzetméteres csepeli lakás esetében most összesen 51 millió forint, miközben a lakást annak idején 15 millió forint értékben vette meg.
Szabó kiemelte, a most belengetett, fix kamatos rendezést még mindig nem látja teljes körű megoldásnak, hiszen a rendezés után is lényegesen többet fognak fizetni az érintett 300 ezer család, a mostani, tervezett rendezést az ugyancsak az Orbán-kormány által korábban bevezetett végtörlesztési rendszerhez hasonlította, kiemelve, hogy azt és ezt a megállapodást is „könnyedén akadályozhatja a bankrendszer.”

Szabó feltette a kérdést, ennek a megegyezésnek a során

„Bízhatunk-e a Magyar Nemzeti Bankban?”Hozzátette, számukra teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a devizahitelesek érdekvédelelmi szervezeteivel a kormány sohasem folytat egyeztetést, az ilyen megállapodások során folyamatosan kizárólag a Bankszövetséggel tárgyalnak.

Szakács László, az MSZP alelnöke a maga részéről hangsúlyozta, a párt támogatja az érintettekkel történő egyeztetést. Kiemelte, a kormány egyedül nem tud dönteni, csak a Bankszövetség tudja nekik előírni, milyen megállapodást köthetnek.

Hozzátette: 2015-ben Orbán Viktor aláírt egy paktumot az Európai Befektetési Bankkal (EBRD), ennek két fontos pontja, hogy Orbán megígérte: nem gördít akadályt a devizahitelesek kilakoltatása elé, a másik pedig, hogy semmi olyan rendezést nem kínál fel, amelyre a bankok nem bólintanak rá.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Szakács szerint Orbán a devizásokat és a munkásokat is „eladta a multiknak”, és szuverén döntési jogát is „pénzért adta el.”

loading…


„Itt a bankok fogják megmondani, hogy őnekik mi jó, politikai befolyást szereztek a magyar kormány felett.”

Felszólította Orbánt, mondja fel az EBRD-paktumot és vonja vissza a rabszolgatörvényt is.

Az EBRD-paktum felmondásáról az MSZP javaslatot is terjeszt az országgyűlés elé. Mint Szakács mondta, a törvényjavaslat megszavazásával a fideszes képviselők is bebizonyíthatják, hogy szuverén magyar kormányt akarnak.
Sajtókérdésre Szakács hangsúlyozta: nem lát ellentmondást aközött, hoyg 2010 előtt a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt is létezett devizahitel, szerinte 2008-ban az árfolyam még stabil volt, 2010 után azonban a devizások helyzete folyamatosan romlott, a 2015-ös EBRD-paktum után pedig a bankok rengeteg extraprofitra tettek szert. Aláhúzta: olyan megegyezést, hogy a bankok profitja a hitelesekkel szembeni behajtásoknál nem csökkenhet, az MSZP-kormányzatok nem kötöttek.

„Ilyen megállapodást egyedül Orbán Viktor kötött.” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Ismert, hogy 2018 a – sokszor devizában felvett lakáshitelek miatt is – kilakoltatási rekordév volt. A novemberi, kilakoltatás moratóriumot megelőzően összesen  2274 esetben lakoltattak ki családokat az otthonaikból, ez utóbbi három évben összesen kilakoltatottak száma pedig közel 10 ezerre tehető.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM