Százmilliárdot ajánlanak a bankok az adósoknak-Tanulj meg a sorok között olvasni!

Százmilliárdot ajánlanak a bankok az adósoknak

A bankok két javaslatot adtak át Varga Mihálynak: ha megegyeznek, és a kormány is rábólint, akkor jöhet a devizahitelek többségének forintosítása, forint-kamattámogatás és egy új árfolyamgát is. Két mentőcsomag készül, egy a rendben fizetőknek, egy pedig a bajban lévő devizahiteleseknek.

A Bankszövetség kommunikációs vezetője, Sütő Ágnes az Indexnek elmondta: délelőtt a Bankszövetség hét-nyolc tagú elnöksége két javaslatcsomagot vitt át a Nemzetgazdasági Minisztériumba, ahol Varga Mihály miniszterrel tárgyaltak. Az egyik csomag a 90-120 napon túli késedelembe került devizahiteleseknek szól, a másik pedig a még rendben törlesztő adósoknak jelent majd segítséget.


Mindkét adósmentő konstrukció három eszközre épül, de más-más arányban: a devizahitelek kedvezményes árfolyamú forintosítására, egy ezt követő kamattámogatásra és egy árfolyamgát típusú védelemre. Utóbbi nem a mostani árfolyamgát kiterjesztése lesz, hanem egy teljesen új árfolyamgát bevezetése jöhet. A cél a devizahitelek kivezetése – tudtuk meg.

A megállapodás kapcsán a bankok továbbra is azt szeretnék, ha az újabb mentőcsomagok lebonyolításának költségei ne hirtelen, egy pillanatban, hanem évekre elnyúlva tűnjenek fel. A megállapodás a jelzálogalapú devizahitelesekre vonatkozna, a megállapodás határideje továbbra is bizonytalan. A forint a hírre rövid ideig gyengült, átmenetileg 300 fölött is járt az euróval szemben, de gyorsan visszaerősödött.

 • CHF/HUF
  245.18
  -1.30 %
 • EUR/HUF
  301.36
  -0.91 %
 • BUX
  17865.38
  -2.08 %
 • OTP
  4194 Ft
  -3.01 %
 • MOL
  15830 Ft
  -1.80 %
15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu
 

Patai: százmilliárdokat adunk

Jelentősen csökkenteni fogja a devizahitelesek havi törlesztőrészletét a készülő mentőcsomag – mondta a Reuters beszámolója szerint Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a kormány képviselőivel folytatott keddi tárgyalás után.


Patai szerint a magyar bankok viselnék a terhek nagy részét az új devizahiteles-mentőcsomagból, az állam és a devizahitelesek pedig a kisebbik részét. Mint mondta, a javaslatcsomagjuk figyelembe vette a kormány kéréseit is, a könnyítő program a bankok javaslatán alapul. Az új terv több évre elosztva több százmilliárd forintba kerülne a bankoknak. A tárgyalások csütörtökön folytatódnak.

Úgyis politikai döntés születik

Névtelenséget kérő, banki forrásunk szerint a bankoknak most az a legfontosabb, hogy ne egy egyszeri és nagy, akár több százmilliárdos tőkeveszteség érje őket, hanem az újabb adósmentés terheit elnyújtva kelljen fizetniük. Csak így kerülhető el ugyanis az, hogy a külföldi tulajdonú bankok anyavállalatai újabb tőkepótlást adjanak magyar leányaiknak.

Forrásunk szerint egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a kormány elfogadja a bankok javaslatait, „úgyis politikai döntés fog születni”, amit erősít, hogy lassan a választási kampány hosszú hajrája kezdődik meg, ahol a téma napirenden tartása a kormánynak nagyon fontos lehet.
Így nézne ki a forintosítás

A korábbi nyilatkozatokból, sajtóértesülésekből és legújabban már az MNB-tanulmányokból is összerakhatjuk a formálódó csomag lehetőségeit – összegzett az Equilor brókerház. A Portfolio.huhírportál által gyűjtött két lehetőség közül az egyik a lakáscélú, devizaalapú jelzáloghitelek (1800 milliárd forint) azonnali forintra váltása lenne piaci árfolyamon. Az MNB a devizatartalékból biztosítana forrást, hogy a nagy összegű váltás ne nyomja agyon a forintpiacot.

A lap szerint probléma, hogy így nem csökkennének, hanem tovább nőnének a törlesztőrészletek, ezért a programnak a része volna egy, a hitelek kamatát jelentősen csökkentő lépés is, melynek terhei várhatóan a bankok vállát húzná, és csak kisebb mértékben a költségvetését. Részletek híján pontos árfolyamhatást nem lehet még kalkulálni, de jó hír, hogy így a terhek egy egyszeri hatalmas veszteség helyett évekre elnyúlnának, a piac ráadásul az OTP-be a leginkább legrosszabb forgatókönyvet árazza.

A másik lehetőség szerint az árfolyamgát-rendszert bővítené a kormány olyan módon, hogy a tőketartozás egy részét is elengednék, és a program hosszát a jelenlegi 5 évről akár a hitel futamidejéig bővítenék. Erről a tervről korábban is szivárogtak hírek, ám egy hétfőn publikált MNB-tanulmány tette egyértelművé a javaslatot. A program költségei az MNB szerint évi 30-40 milliárd forintra rúghatnak, amit igen valószínű, hogy a bankok viselnének.

Ez alapján az OTP évi legfeljebb 10 milliárd forintos veszteséget szenvedne, ami 36 forint részvényenként. A jó hír itt is az, hogy nagyobb egyszeri tétel helyett hosszú évekre elnyúlnának a veszteségek, ami kevésbé veszélyeztetné a bankszektor tőkehelyzetét, és ennek megfelelően tudnák alakítani üzleti modelljüket.

Még most is van kit menteni

Hiába mentik a kormányok a devizahiteleseket már több, mint öt éve, a társadalmi probléma csak nem akar enyhülni. Sőt, a legfrisebb számok szerint egyre több a 90 napon túl nem fizető devizaalapú lakáshitel, és egyre kevesebb az olyan, ahol minden rendben van.

Az viszont továbbra is bizonytalan, hogy a kormány melyik ajánlat mellett dönt, esetleg milyen saját javaslattal áll elő. Ezért korai még azon számolni, hogy az átlagos devizaadósnak mekkora könnyebbséget jelentenének az új tervek.

Forrás: Index.hu

 
 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM