Róna elárulta: A Kúria meghagyta a támadás lehetőségét

Róna elárulta: A Kúria meghagyta a támadás lehetőségét

A közlemény nyitva hagyott egy kiskaput, amelyet eddig nem nagyon vett észre senki, a kérdés most az, hogyan értelmezik a bíróságok a tájékoztatási kötelezettség terjedelmét – közölte a közgazdász.


loading...

Róna Péter közgazdász a 180 percnek telefonon adott interjújában arra hívta fel a figyelmet: amit látunk, egy közlemény, amely a végső következtetést tartalmazza, de nem ismerjük az érvelést. Ez várhatóan határozatban jelenik majd meg a Magyar Közlönyben, akkor lesz értelme beszélni róla, értékelni a döntést. A szakember is emlékezetett a arra, hogy a legfelsőbb bírói fórum nem döntött az egyoldalú szerződésmódosításról, a 3. és 4. bekezdésben ugyanakkor egy kiskaput is hagyott a szerződést megtámadni, amit eddig nem nagyon vett észre senki.


A Kúria döntése ugyanis kitér arra is, hogy a pénzügyi intézmény tájékoztatási kötelezettségének ki kell terjednie az árfolyamváltozás lehetőségére és arra, hogy annak milyen hatása van a törlesztő részletekre. Ha pedig ez így van, Róna szerint a bankoknak kötelességük lett volna elmondani, hogy a kölcsön aláírását megelőző 10-15 évben a forint és a svájci frank közti árfolyamváltozás évi 6-8 százalék volt a forint kárára. Ő is emlékeztetett arra, hogy még két óriási kérdés nyitott: mit fog mondani az Európai Bíróság, illetve, hogyan értelmezik a bíróságok, a tájékoztatási kötelezettség terjedelmét.

Forrás: hirado.hu

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
deviza-hitelek Varga István a Kúria döntését elemzi
“deviza”-“hitelek” Varga István a Kúria döntését elemzi

"deviza"-"hitelek" Varga István a Kúria döntését elemzi

Döntött a Kúria: nem segítenek a devizahiteleseken
Döntött a Kúria: nem segítenek a devizahiteleseken

A Kúria polgári kollégiuma meghozta jogegységi határozatát a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatban – közölte a testület hétfőn kora délután. A Kúria szerint...

Close