ÓRIÁSI ZŰRZAVAR AZ AXA KÖRÜL – A LÓVÉ AZ KELL, DE A FELELŐSSÉGET MÁR NEM VÁLLALJUK!

loading...

Óriási zűrzavar az AXA körül

Egymásnak homlokegyenest ellentmondóan nyilatkoznak a különböző állami szervek, hatóságok és maga az AXA Bank magyarországi fióktelepe is arról, valójában melyik társaság lett az Ella Bank és az AXA Bank Zrt. jogutódja a korábban több ezer adóssal szerződést kötő pénzintézetek megszűnése után.


Egyre több különös ellentmondásra derül fény az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepének tevékenységéről, miután lapunk beszámolt róla, hogy a fióktelep jogosulatlanul léphetett fel jogutódként az Ella Bank, illetve annak jogutódja, az AXA Bank Zrt. által megkötött szerződések esetében. A lapunk birtokába jutott bírósági dokumentumok szerint ugyanis a fióktelep az Ella és az AXA Bank Zrt. adósaival szemben úgy járt el, hogy szerződésük alapján beszedte a törlesztőrészleteket, kamatot emelt, vagy például végrehajtási eljárást indított. A bíróság előtt viszont már azt állította, hogy ő nem jogutódja az Ella Banknak, így pedig az AXA Bank Zrt.-nek sem. A fióktelep közölte, semmi keresnivalója abban a perben, amit ellene a korábbi Ella Bank ügyfele indított, ezért kérte a bíróságot az adós keresetének elutasítására. Arra viszont már nem tért ki a fióktelep, hogy ha nem jogutódja az Ellának, milyen alapon kezelhette az általa kötött hitelszerződéseket, s szedhette be azok alapján a törlesztőrészleteket.

Cikkünket követően több adós is jelentkezett lapunknál dokumentumokat bemutatva arról, hogy a különböző földhivatalok álláspontja is eltérő az említett pénzintézetek jogutódlásának kérdésében. A Budakörnyéki Földhivatal, valamint az Egri Körzeti Földhivatal például minden gond nélkül átvezette a fióktelep jogutódlását az Ella Banktól hitelt felvett adósoknak az ingatlantulajdonilapján. Ezzel szemben Budapest 1. Számú Földhivatala idén májusban olyan dokumentumot állított ki, amelyben azt írják, az Ella Bank jogutódja a brüsszeli központú anyabank, vagyis az AXA Bank Europe SA, nem pedig a fióktelep. Egy hónappal később viszont ugyanez a földhivatal már azt írta, hogy az Ella Bank jogutódja az AXA Bank Zrt., ugyanakkor utóbbinak az esetében is jogutódlás történt, így a földhivatal nem tudta megállapítani a jelzálogjog jogosultjának jogutódját.

Nem egyezik a fióktelep és a korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének – amelynek a feladatát tavaly óta a Magyar Nemzeti Bank látja el – álláspontja sem. Tavaly a felügyelet szóvivője, Binder István által lapunknak megküldött dokumentumokban az állt, hogy az AXA Bank Zrt. és így az Ella Bank jogutódja a fióktelep (ezt ugyebár maga a fióktelep is tagadta egy bírósági eljárásban).


A jogutódlás kérdése húsba vágóan fontos az adósok szempontjából, ha ugyanis nem a fióktelep a valói jogutód, akkor nem kizárt, hogy az általa – az Ella Bank és AXA Bank Zrt. által megkötött szerződések esetében – végrehajtott cselekmények jogtalanul történtek meg. A fióktelep levélben reagált cikkeinkre, mint írták, névhasználatuk során a hitelintézet minden esetben a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el. Szerintük a bank ily módon történő eljárásának jogszerűségét valamennyi eljáró hatóság, valamint jogerős bírósági ítélet kivétel nélkül megállapította. A jogutódlás kérdésében azonban értelmezhetetlen választ adtak kérdésünkre. – MNO

loading...

Szólj hozzá

Hozzászólás