A NYOMOZÓ HATÓSÁGOK FIGYELMÉBE! HOL TÖRTÉNIK A SZÁMVITELI EGYENLEGCSALÁS?

A NYOMOZÓ HATÓSÁGOK FIGYELMÉBE! HOL TÖRTÉNIK A SZÁMVITELI EGYENLEGCSALÁS?

A NYOMOZÓ HATÓSÁGOK FIGYELMÉBE! HOL TÖRTÉNIK A SZÁMVITELI EGYENLEGCSALÁS?

[good_old_share]


Járvás Éva – Nézzük, hol történik a számviteli egyenlegcsalás.

 

Természetesen ott, ahová már a hatósági ellenőrzések nem nyúlnak le. Felügyelő bizottság csak a fő adatokkal törődik, a könyvvizsgálat és hatósági ellenőrzés a csúcsinformációkat kéri és ellenőrzi. A számviteli egyenleg-csalás pedig a kiszolgáló alsóbb régióban történik. Konkrétan az analitikában (alulról a második szekció). Ezt általában csak a belső ellenőrzés vizsgálja.
Remélhetőleg a nyomozó hatóságok is rászánják magukat végre.

1. ) Az alapnyilvántartások

Az alapnyilvántartások rendeltetése az elszámoltatás, a felelősség biztosítása. Ott kell kialakítani, ahol a számvitel vagyonvédelmi szerepet is betölt.

Alapokmányai azok az elsődleges bizonylatok, amelyeket a gazdasági művelet színhelyén készítenek, és amelyeknek egy példánya helyben marad. Mérésmódja általában mennyiségi, a pénztárban értékbeli, készítője a nyilvántartást végző személy (pl. pénztáros)

2.) Az analitikus (részletező) nyilvántartások

Az analitikus nyilvántartások rendeltetése a főkönyvi könyvelés egy-egy szám­lája tartalmának részletezése a vállalkozás információs igényeinek megfelelően. Az analitikus nyilvántartások formájára, tartalmára kötelező előírás általában nincs. Egyes főkönyvi számlák analitikus nyilvántartása – kis számlaforgalom esetén – vezethető a főkönyvi számlán is, de ebben az esetben nagyon fontos, hogy a tételre vonatkozóan minden információ szerepeljen a számlán.
FIGYELEM: A deviza alapú kölcsönszerződésekben rögzítésre került a devizában való nyilvántartás kötelezettsége.

 

Alapokmányai ugyanazok az elsődleges bizonylatok, amelyeket az alapnyil­vántartás felhasznál. Mérésmódja mennyiségi és pénzbeli (értékbeli). Készítője a tevékenység könyvelője.

DEVIZÁS ÜGY: Itt kell vezetni a kölcsön egyenlegét és itt kell elvégezni az egyenleg értékelését minden pénzmozgás alkalmával.

Az évközi, év végi könyvviteli zárlat során az analitikus nyilvántartásokból a főkönyvi számlák szerinti csoportosításban kivonatot kell készíteni. E kivonatok alapján készül a feladás. A feladás egy-egy eszközben, forrásban egy időszak alatt bekövetkezett számos tételből álló változásokat összegyűjti, a főkönyvi könyvelés számára „előrendezi”, összegzi. A feladás a forint értéket közvetíti a főkönyv részére.

3.) Főkönyvi könyvelés alapvető rendeltetése a beszámoló alátámasztása, a belső információs igények kiszolgálása.

A főkönyvi könyvelés alapokmányai egyrészt az analitikus nyilvántartások feladásai, másrészt egyéb alap(elsődleges)bizonylatok.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

DEVIZAÜGY: A főkönyvbe már csak egy összegezett követelési érték kerül fel. Itt már nem derül ki hogy valós, vagy hamis a feladott adat.

loading…


A főkönyvi könyvelésben KIZÁRÓLAG ÉRTÉKBEN rögzítjük a gazdasági eseményeket. Készítője a főkönyvi könyvelő.

A kölcsön pénzértékre történő megállapodás.

A kölcsön egyenlegének kimutatásánál az árfolyamváltozás hatását semlegesíteni kell. A kölcsön csak beszerzési értéken tartható nyilván. (szerződéses érték) – Járvás Éva.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM