A NYOMOZÓ HATÓSÁGOK FIGYELMÉBE! HOL TÖRTÉNIK A SZÁMVITELI EGYENLEGCSALÁS?

A NYOMOZÓ HATÓSÁGOK FIGYELMÉBE! HOL TÖRTÉNIK A SZÁMVITELI EGYENLEGCSALÁS?

A NYOMOZÓ HATÓSÁGOK FIGYELMÉBE! HOL TÖRTÉNIK A SZÁMVITELI EGYENLEGCSALÁS?

[good_old_share]


Járvás Éva – Nézzük, hol történik a számviteli egyenlegcsalás.

 

Természetesen ott, ahová már a hatósági ellenőrzések nem nyúlnak le. Felügyelő bizottság csak a fő adatokkal törődik, a könyvvizsgálat és hatósági ellenőrzés a csúcsinformációkat kéri és ellenőrzi. A számviteli egyenleg-csalás pedig a kiszolgáló alsóbb régióban történik. Konkrétan az analitikában (alulról a második szekció). Ezt általában csak a belső ellenőrzés vizsgálja.

loading...
Remélhetőleg a nyomozó hatóságok is rászánják magukat végre.

1. ) Az alapnyilvántartások

Az alapnyilvántartások rendeltetése az elszámoltatás, a felelősség biztosítása. Ott kell kialakítani, ahol a számvitel vagyonvédelmi szerepet is betölt.

Alapokmányai azok az elsődleges bizonylatok, amelyeket a gazdasági művelet színhelyén készítenek, és amelyeknek egy példánya helyben marad. Mérésmódja általában mennyiségi, a pénztárban értékbeli, készítője a nyilvántartást végző személy (pl. pénztáros)

2.) Az analitikus (részletező) nyilvántartások

loading...

Az analitikus nyilvántartások rendeltetése a főkönyvi könyvelés egy-egy szám­lája tartalmának részletezése a vállalkozás információs igényeinek megfelelően. Az analitikus nyilvántartások formájára, tartalmára kötelező előírás általában nincs. Egyes főkönyvi számlák analitikus nyilvántartása – kis számlaforgalom esetén – vezethető a főkönyvi számlán is, de ebben az esetben nagyon fontos, hogy a tételre vonatkozóan minden információ szerepeljen a számlán.
FIGYELEM: A deviza alapú kölcsönszerződésekben rögzítésre került a devizában való nyilvántartás kötelezettsége.

 

Alapokmányai ugyanazok az elsődleges bizonylatok, amelyeket az alapnyil­vántartás felhasznál. Mérésmódja mennyiségi és pénzbeli (értékbeli). Készítője a tevékenység könyvelője.

DEVIZÁS ÜGY: Itt kell vezetni a kölcsön egyenlegét és itt kell elvégezni az egyenleg értékelését minden pénzmozgás alkalmával.

Az évközi, év végi könyvviteli zárlat során az analitikus nyilvántartásokból a főkönyvi számlák szerinti csoportosításban kivonatot kell készíteni. E kivonatok alapján készül a feladás. A feladás egy-egy eszközben, forrásban egy időszak alatt bekövetkezett számos tételből álló változásokat összegyűjti, a főkönyvi könyvelés számára „előrendezi”, összegzi. A feladás a forint értéket közvetíti a főkönyv részére.

3.) Főkönyvi könyvelés alapvető rendeltetése a beszámoló alátámasztása, a belső információs igények kiszolgálása.

A főkönyvi könyvelés alapokmányai egyrészt az analitikus nyilvántartások feladásai, másrészt egyéb alap(elsődleges)bizonylatok.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

DEVIZAÜGY: A főkönyvbe már csak egy összegezett követelési érték kerül fel. Itt már nem derül ki hogy valós, vagy hamis a feladott adat.

loading…


A főkönyvi könyvelésben KIZÁRÓLAG ÉRTÉKBEN rögzítjük a gazdasági eseményeket. Készítője a főkönyvi könyvelő.

A kölcsön pénzértékre történő megállapodás.

A kölcsön egyenlegének kimutatásánál az árfolyamváltozás hatását semlegesíteni kell. A kölcsön csak beszerzési értéken tartható nyilván. (szerződéses érték) – Járvás Éva.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
KEDVES KÖZJEGYZŐK! HOGY IS VAN EZ?
KEDVES KÖZJEGYZŐK! HOGY IS VAN EZ?

KEDVES KÖZJEGYZŐK! HOGY IS VAN EZ? [good_old_share] Érdekes és nagyon is aktuális kérdések...   A közjegyző olyan hivatalos személy, akit...

TE MIT TUDTÁL A DEVIZAHITELRŐL, AMIKOR SZERZŐDÉST KÖTÖTTÉL?
TE MIT TUDTÁL A DEVIZAHITELRŐL, AMIKOR SZERZŐDÉST KÖTÖTTÉL?

TE MIT TUDTÁL A DEVIZAHITELRŐL, AMIKOR SZERZŐDÉST KÖTÖTTÉL? [good_old_share] Bárki bármit mondhat, a tény az tény marad..   Marika Jóna...

Close