MEGTALÁLTÁK A MEGOLDÁST A “DEVIZAHITELESEK” SZÁMÁRA!

MEGTALÁLTÁK A MEGOLDÁST A "DEVIZAHITELESEK" SZÁMÁRA!

Devizahitelek: vissza lehet fordítani a pénteki ítélet hatását

 

Jogászok egy csoportja kidolgozta a jogi alapot a pénteki – devizahitelekhez kapcsolódó – bírósági ítélet megfellebbezésére. Még van remény a 100 adós számára.
Amint arról a Magyar Nemzet és az MNO is beszámolt, felemás sikerrel végződött pénteken a pénzintézetek kontra Magyar Állam persorozat első felvonása. A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezettel szemben pert nyert az állam, mivel a törvényszék elutasította a takarékszövetkezet keresetét. Dr. Damm Andrea, a devizahitelekben szakértő ügyvéd véleménye szerint azonban az a furcsa helyzet állt elő, hogy az állam ugyan nyert, de a devizahitelesek  veszítettek. Sőt nyilatkozatának idejében úgy tűnt, hogy a bíróság ítélete nem is fellebbezhető meg. Azóta – szerencsére – változott a jogi álláspont.

Jogászok egy lelkes csoportja egész hétvégén azon dolgozott, hogy találjon valamilyen megoldást a fellebbezés lehetőségére, mert igazságérzetük és szakmai meggyőződésük is azt diktálja, hogy a megkárosított devizahiteleseknek igazuk van, és ennek jogi érvényt is lehet szerezni.– Nem hagyott nyugodni a pénteki tárgyalás kimenetele, s elkezdtem gondolkodni azon, hogy miként lehetne visszafordítani az ítélet következményeit, még ha azt mondtam is, hogy nem lehet fellebbezni – mondta tegnap dr. Damm Andrea. Szeretném, ha ezek a perek úgy érnének véget, hogy az adósoknak kedvező legyen. Ezért megfogalmaztam ma egy lehetséges fellebbezési érvrendszert. Ha ez sikeres lenne, olyan eredményt hozna, mintha a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet nem is nyújtott volna be keresetet.

– MI lenne ennek a lényege?
– A bíró az alperesi kérelemhez a kereset sorsát illetően nincs kötve. Tehát más döntést is hozhatott volna a bíró, mint amit az állam képviselői kértek. Minthogy a devizahiteles-törvény (a 2014. évi XXXVIII. törvény) 11. § (2) bekezdése szerint a bíróság akkor utasítja el a keresetet, ha azt állapítja meg, hogy az egyoldalú módosítások nem tisztességesek, csak akkor utasíthatta volna el a bíró a keresetet, ha érdemben hozott volna döntést. Ha a felperesnek nem volt kereshetőségi joga, ahogy azt a bíróság kimondta, akkor a pert meg kellett volna szüntetni.

– A laikusok számára a kereset elutasítása és a per megszüntetése között aligha van jelentős különbség. Jogi értelemben mi az eltérés?
– A devizahiteles-törvény 5. § (1) bekezdése és a 6. § egyértelműen kimondja, hogy akkor kell a pénzügyi intézménynek pert indítania, ha maga azt állítja, hogy nem tárgyalták meg egyedileg az ügyfelekkel a feltételeket és azok álláspontja szerint tisztességesek. Miután ebben a keresetben azt állította a takarékszövetkezet, hogy egyedileg megtárgyalták a feltételeket, birói úton nem érvényesíthető keresetet nyújtott be. A Pp. 130. § (1) bek. f./ pontja ezt a lehetőséget idézés kibocsátása nélküli elutasítás okaként jelöli meg, amelyre tekintettel a Pp. 157. § a./ pontja alapján meg kell szüntetni a pert.


Ha ezen érv mentén az állam fellebbez s annak helyt ad a másodfokú bíróság, olyan helyzet állna elő, mintha a takarékszövetkezet be sem nyújtott volna keresetet, s ügyfelei a devizahiteles-törvény hatálya alá tartozó ügyfelek maradnának annak jogkövetkezményeivel együtt.

– És úgy látja, hogy ez az út meghozhatja a sikert a devizahitelesek számára?
– Nagyon sok energiát fordítottunk sok-sok kollégával együtt az ügyfelek terheinek enyhítése érdekében, így minden lehetőséget érdemes megragadni a sikerért. Nem biztos, hogy ezt a másodfokú bíróság elfogadja, de a Magyar Állam illetékmentes, tehát költség nélkül megpróbálhatja megváltoztattatni az ítélet által kialakult joghatást. MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM