MEGSZÓLALT A KÚRIA: NAGY BEJELENTÉS JÖHET HÉTFŐN!

Devizahitelek: megszólalt a Kúria, nagy bejelentés jöhet hétfőn

Június 16-án, vagyis hétfőn 12.30-kor tájékoztatja a sajtót a Kúria a Polgári Kollégium nem nyilvános ülésének eredményéről – közölte az intézmény. Az ülésnek óriási a tétje: az árfolyamrés tisztességtelensége mellett az egyoldalú szerződésmódosításokról (kamatváltoztatások) és az árfolyamkockázat ügyfélre hárításáról is jogegységi döntés születhet.


Legkorábban június 16-án, de a Kúria tervei szerint mindenképpen még a nyári ítélkezési szünet kezdete előtt jogegységi döntést hoz a legfelsőbb bíróság a devizahitelek ügyében – derült ki a Kásler-ítélet napján. Az akkori tájékoztatás szerint az alábbi kérdésekben dönthet a Kúria:

1. A devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e amiatt, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli. (Más okok miatt nem érvénytelen – dőlt el decemberben). 
2. Az árfolyamkockázattal kapcsolatban a bankok által adott téves tájékoztatás okozhat-e tisztességtelenséget, vagyis semmisségi okot? 
3. Az egyoldalú szerződésmódosításokat lehetővé tevő szerződési feltételek milyen körülmények között felelnek meg az átláthatóság követelményének? 
4. Az árfolyamrés tisztességtelen szerződési feltétele-e? A Kúria egyedi tanácsa erről a Kásler-perben úgy döntött, hogy az.


Mindez azért érdekes, mert a devizahiteles problémakör mindhárom fontos pilléréről (1. árfolyamkockázat viselése, 2. egyoldalú szerződésmódosítások, többnyire kamatmódosítások, 3. árfolyamrés) dönthet a Kúria.

Bár a jogegységi határozat közvetlenül csak a peres ügyeket érinti (iránymutatással szolgál a bíróságoknak), közvetetten a devizahitelek széles tömegére lehet hatással, hiszen a kormány ígérete szerint erre alapozva állítja össze devizahiteles csomagját. A Kúria döntésére hivatkozva a kormány tömegesen is belenyúlhat a devizahitel-szerződésekbe, hiszen erre márciusban felhatalmazta őt az Alkotmánybíróság, kimondva ugyanakkor, hogy ez nem okozhat egyoldalú érdeksérelmet a bankok számára. – Portfolio

Szólj hozzá

Hozzászólás