MEGSZÓLALT A KÚRIA: NAGY BEJELENTÉS JÖHET HÉTFŐN!

MEGSZÓLALT A KÚRIA: NAGY BEJELENTÉS JÖHET HÉTFŐN!

Devizahitelek: megszólalt a Kúria, nagy bejelentés jöhet hétfőn

Június 16-án, vagyis hétfőn 12.30-kor tájékoztatja a sajtót a Kúria a Polgári Kollégium nem nyilvános ülésének eredményéről – közölte az intézmény. Az ülésnek óriási a tétje: az árfolyamrés tisztességtelensége mellett az egyoldalú szerződésmódosításokról (kamatváltoztatások) és az árfolyamkockázat ügyfélre hárításáról is jogegységi döntés születhet.


Legkorábban június 16-án, de a Kúria tervei szerint mindenképpen még a nyári ítélkezési szünet kezdete előtt jogegységi döntést hoz a legfelsőbb bíróság a devizahitelek ügyében – derült ki a Kásler-ítélet napján. Az akkori tájékoztatás szerint az alábbi kérdésekben dönthet a Kúria:

1. A devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e amiatt, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli. (Más okok miatt nem érvénytelen – dőlt el decemberben). 
2. Az árfolyamkockázattal kapcsolatban a bankok által adott téves tájékoztatás okozhat-e tisztességtelenséget, vagyis semmisségi okot? 
3. Az egyoldalú szerződésmódosításokat lehetővé tevő szerződési feltételek milyen körülmények között felelnek meg az átláthatóság követelményének? 
4. Az árfolyamrés tisztességtelen szerződési feltétele-e? A Kúria egyedi tanácsa erről a Kásler-perben úgy döntött, hogy az.


Mindez azért érdekes, mert a devizahiteles problémakör mindhárom fontos pilléréről (1. árfolyamkockázat viselése, 2. egyoldalú szerződésmódosítások, többnyire kamatmódosítások, 3. árfolyamrés) dönthet a Kúria.

Bár a jogegységi határozat közvetlenül csak a peres ügyeket érinti (iránymutatással szolgál a bíróságoknak), közvetetten a devizahitelek széles tömegére lehet hatással, hiszen a kormány ígérete szerint erre alapozva állítja össze devizahiteles csomagját. A Kúria döntésére hivatkozva a kormány tömegesen is belenyúlhat a devizahitel-szerződésekbe, hiszen erre márciusban felhatalmazta őt az Alkotmánybíróság, kimondva ugyanakkor, hogy ez nem okozhat egyoldalú érdeksérelmet a bankok számára. – Portfolio

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM