KÖZÉRDEKŰ PER – A LAVINA ELINDUL?

KÖZÉRDEKŰ PER - A LAVINA ELINDUL?

KÖZÉRDEKŰ PER – A LAVINA ELINDUL?

Előszó, az MNB közleményével kapcsolatban: Az MNB résztéről lehet szépíteni a dolgokat, de ettől függetlenül tény, hogy az alábbi hatalmas siker nem a kormánynak és a politikusoknak, valamint az adófizetők pénzéből finanszírozott állami felügyeleti szervnek köszönhető!

[cn-social-icon]

Szomorú, hogy ennyi év után is a pénz, és a lehetőségek híján lévő civileknek kell „kikaparni a gesztenyét”, és az egyenlőtlen küzdelemben óriási sikert aratva megmérkőzni a pénzvilág egy képviselőjével. Ez a tény!

A devizakárosultak a „forint forintosításával” kapcsolatban is véleményt mondtak. A forintosítással kapcsolatos valódi elégedettségi eredményt az oldal alján lévő szavazatok tükrözik.

A civilek által elért óriási sikerről ide kattintva olvashatszAz esettel kapcsolatban közöljük az MNB közleményét:

Budapest, 2015. július 10. – Az MNB írásban szólította fel a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-t, hogy azonnal módosítsa a Kúria-perben érintett időszakot követő, így a ma is hatályos üzletszabályzatai valamennyi olyan szerződési feltételét, amelyeket a legfőbb bírói testület a napokban – korábbi üzletszabályzatokra vonatkozóan –tisztességtelennek nyilvánított.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma felszólította a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-t, hogy a Kúria egy, a napokban született ítéletében foglaltaknak megfelelően haladéktalanul módosítsa a perben érintett időszakot követő valamennyi – például jelenleg hatályos – üzletszabályzatát, s e folyamatról 2015. július 14-ig tájékoztassa a jegybankot.

A Kúria a napokban egy közérdekű perben elutasította az alperes Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. felülvizsgálati kérelmét, így a pénzügyi vállalkozás korábbi (2009. augusztus 1-je előtt hatályban lévő) üzletszabályzatainak számos szerződési feltételét tisztességtelennek és ezért érvénytelennek mondta ki. A bírósági döntés hatálya minden – akár már lezárt szerződésű – olyan fogyasztóra kiterjed, aki ezen szerződési feltételekkel kötött finanszírozási szerződést a pénzügyi vállalkozással.

Az MNB a bírósági döntés tükrében elvárja a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-től, hogy ne csupán a közérdekű perekben érintett – már nem hatályos – üzletszabályoknál ne alkalmazza a tisztességtelennek minősített szerződési feltételeket, hanem valamennyi, a per tárgyát egyébként nem képező üzletszabályzatát is haladéktalanul módosítsa. Ennek célja, hogy ezekből is kikerüljenek a perekben érvénytelennek ítéltekkel azonos, vagy tartalmilag megegyező, ám szövegezésében kisebb eltérést mutató szerződési feltételek.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a pénzügyi vállalkozás ezen intézkedésének nyomon követésére. Ha a jegybank a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. lépéseit nem tartja elégségesnek, a jogszabályok által biztosított valamennyi rendelkezésére álló eszközt alkalmazni fog a pénzügyi vállalkozással szerződött fogyasztók érdekeinek védelmére.

A Kúria döntése nyomán az MNB a teljes pénzügyi szektor esetében hivatalos formában kezdeményezni fogja a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-vel azonos vagy tartalmilag azonos szerződési feltételek megszüntetését.

A jegybank és a civil szervezetek – így a Lombard-perben győztes PITEE – folyamatos fogyasztóvédelmi lépéseivel párhuzamosan a Magyar Nemzet című újság a Lombard-per kapcsán az MNB szerepére vonatkozóan (is) az ügyfeleket megtévesztő cikksorozatot jelentet meg.

A lap egyik hamis állításával ellentétben a jegybanknak a pénzügyi tárgyú jogszabályok megsértésével együtt járó jogszabálysértések esetén van lehetősége fellépni, és a törvényi feltételek fennállása esetén van jogi lehetősége egy pénzügyi intézmény tevékenységi engedélyét visszavonni. Erről a Magyar Nemzet újságíróját megkeresésére több alkalommal tájékoztatta a jegybank, azonban a cikksorozatban minderről nem esik szó.A pénzügyi tárgyú jogszabályok betartatására hozott számos, a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-vel kapcsolatos jegybanki fogyasztóvédelmi intézkedés mellett viszont emlékezetes: az MNB idén februárban maga is perben győzött a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-vel szemben a forintalapú casco díjak jogsértően devizában történt felszámítása miatt.

A lap másik csúsztatásával ellentétben az MNB – amely 2013 októberében vette át a pénzügyi felügyelés feladatát Magyarországon – természetesen 2009-ben, a Lombard-per kezdetekor nem tudott volna maga közérdekű keresetet beadni ugyanebben az ügyben. A jegybank ezen állítások pontosítására ma helyreigazítást kezdeményezett a Magyar Nemzettel szemben.

Magyar Nemzeti Bank

Neked mi a véleményed?

FORINTOSÍTÁS - ELÉGEDETT VAGY A VISSZAJÁRÓ ÖSSZEGGEL?

Megnézem a szavazási eredményeket

Betöltés ... Betöltés ...
 [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM