KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY.
loading...

Közérdekű közlemény

Tisztelt Munkaadók! Állami és Önkormányzati Hivatalok, Irodák, Állami, Kis-, Nagy- és Közepes, valamint Multinacionális Vállalatok, szóval Mindenfajta és -féle Magyarországi Cégek Vezetői! Kérem önöket, hogy a következő pár hónapban nagyon figyeljenek oda egy a munkavállalóikat érintő fontos ügyre!
Mint arról már biztosan hallottak/olvastak, egy bírósági határozat következtében a parlament elfogadta az úgynevezett devizahiteleseket mentő törvényt. Az új jogszabály rajtuk kívül kiterjed a forintban eladósodottakra is, illetve minden olyan fogyasztási kölcsönt igénybe vevőre, aki 2004. május 1. és 2014. július 26. között adósodott el, és nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket.

Az érintettek köre hatalmas, sokuk ellen végrehajtás is indult. A törvény azonban épp ezen tömegek védelmében született azzal, hogy ideiglenesen felfüggesztette a végrehajtási eljárásokat, mindaddig, amíg a kölcsönt adók és az adósok pontosan meg nem állapítják, hogy ki mennyivel tartozik a másiknak. Ez az önök szempontjából azt jelenti, hogy munkavállalóik béréből jelenleg szigorúan tilos levonni a végrehajtás során megállapított összeget, ami már augusztusra is igaz. Még akkor sem szabad, ha egy végrehajtó ezt követeli.


A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara sem tétlen. Egy szakmai körlevéllel sietett tagjai segítségére, amelyben a „devizaadósokat mentő” törvény rájuk vonatkozó következményeit magyarázza el. Ez azonban nem sikerült neki, így az ebben leírtak alapján a végrehajtók tömegesen követhetnek el törvénysértést. Amikor a kamara illetékese szembesült a súlyos hibájukkal, azzal védekezett, hogy a végrehajtók tudják a dolgukat: „már előzetesen képben vannak, s a kiadott tájékoztatás alapján a végrehajtók pontosan tisztában vannak vele, hogy miként és milyen végrehajtási ügyeket kell megállítani a jogszabály és a kamara állásfoglalása alapján.” Megállapításából azonban körülbelül az derül ki, hogy a végrehajtók fejében a törvényt jól összezavarhatta a szakmai körlevél.

A problémával a bankok lelkiismeretlen álláspontjával általában rokonszenvező ATV is foglalkozott. A dologban járatlan és láthatóan a végrehajtónak szorító műsorvezető a legkisebb kétely nélkül fogadta el a könyökvédős kamarai mellébeszélést és magyarázkodást, meg azt, hogy a törvény hatálya, azaz július 26. óta nincs törvénybe ütköző végrehajtás. Pedig van.

loading...

A helyszín egy Szabolcs megyei autókereskedés. 2009-ben a bizalmat ébresztő Banco Primus Fióktelep Magyarországtól vett fel devizaalapúnak hívott kölcsönt egy vásárló, amit később nem tudott törleszteni. Az ügylet végrehajtási eljárásba torkollott, amelyet a törvény ellenére sem lehetett megállítani. Fogarasi László végrehajtó a kamara hibás körlevelére – amit nyomatékul az adósnak ajándékozott – hivatkozva nem függesztette fel az eljárást. Egy másik esetben ugyancsak ebben a megyében a végrehajtó az adós munkahelyét tájékoztatta arról, hogy az eljárást ugyan felfüggeszti, ám arra figyelmeztette a munkaadót, hogy a munkabér levonását továbbra is el kell végeznie. Ezt a törvénytelenséget is a felkészült Fogarasi László nevű végrehajtó foganatosította.


Fel nem függesztett és törvénytelen végrehajtásokról azóta is kapunk az ország különböző pontjairól adatokat. Ezekből az derül ki, hogy a végrehajtók talán még sincsenek előzetesen képben, s a kiadott tájékoztatás alapján sincsenek pontosan tisztában azzal, mi is a törvényes teendőjük. Ha pedig így van, akkor felköthetné a nadrágját/bedobhatná szakmai tekintélyét a kamara, mert a végén még jól megrendül a végrehajtókba és a kamarájukba vetett hitünk alapja. A törvény is biztosít nekik ehhez egy szusszanásnyi időt. – MNO

Read previous post:
MEGOLDÁS A "DEVIZAHITELESEKNEK" - BIHARI KRISZTINA.
MEGOLDÁS A “DEVIZAHITELESEKNEK” – BIHARI KRISZTINA

Bihari Krisztina - Megoldás a devizahiteleseknek - 2014.08.07 Reméljük, hogy azon azért mindenki elgondolkodik, hogy egy "normális" országban, egy "normális"...

HITELSIKEREK - Gondolatok – Hajszál a levesben.
HITELSIKEREK – Gondolatok – Hajszál a levesben

HITELSIKEREK - Gondolatok – Hajszál a levesben Kedves Olvasóink! Napok óta zavartan rohangálnak országszerte a postások a deviza alapú köcsönszerződések...

Close