KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY.

Közérdekű közlemény

Tisztelt Munkaadók! Állami és Önkormányzati Hivatalok, Irodák, Állami, Kis-, Nagy- és Közepes, valamint Multinacionális Vállalatok, szóval Mindenfajta és -féle Magyarországi Cégek Vezetői! Kérem önöket, hogy a következő pár hónapban nagyon figyeljenek oda egy a munkavállalóikat érintő fontos ügyre!
Mint arról már biztosan hallottak/olvastak, egy bírósági határozat következtében a parlament elfogadta az úgynevezett devizahiteleseket mentő törvényt. Az új jogszabály rajtuk kívül kiterjed a forintban eladósodottakra is, illetve minden olyan fogyasztási kölcsönt igénybe vevőre, aki 2004. május 1. és 2014. július 26. között adósodott el, és nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket.

Az érintettek köre hatalmas, sokuk ellen végrehajtás is indult. A törvény azonban épp ezen tömegek védelmében született azzal, hogy ideiglenesen felfüggesztette a végrehajtási eljárásokat, mindaddig, amíg a kölcsönt adók és az adósok pontosan meg nem állapítják, hogy ki mennyivel tartozik a másiknak. Ez az önök szempontjából azt jelenti, hogy munkavállalóik béréből jelenleg szigorúan tilos levonni a végrehajtás során megállapított összeget, ami már augusztusra is igaz. Még akkor sem szabad, ha egy végrehajtó ezt követeli.


A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara sem tétlen. Egy szakmai körlevéllel sietett tagjai segítségére, amelyben a „devizaadósokat mentő” törvény rájuk vonatkozó következményeit magyarázza el. Ez azonban nem sikerült neki, így az ebben leírtak alapján a végrehajtók tömegesen követhetnek el törvénysértést. Amikor a kamara illetékese szembesült a súlyos hibájukkal, azzal védekezett, hogy a végrehajtók tudják a dolgukat: „már előzetesen képben vannak, s a kiadott tájékoztatás alapján a végrehajtók pontosan tisztában vannak vele, hogy miként és milyen végrehajtási ügyeket kell megállítani a jogszabály és a kamara állásfoglalása alapján.” Megállapításából azonban körülbelül az derül ki, hogy a végrehajtók fejében a törvényt jól összezavarhatta a szakmai körlevél.

A problémával a bankok lelkiismeretlen álláspontjával általában rokonszenvező ATV is foglalkozott. A dologban járatlan és láthatóan a végrehajtónak szorító műsorvezető a legkisebb kétely nélkül fogadta el a könyökvédős kamarai mellébeszélést és magyarázkodást, meg azt, hogy a törvény hatálya, azaz július 26. óta nincs törvénybe ütköző végrehajtás. Pedig van.

A helyszín egy Szabolcs megyei autókereskedés. 2009-ben a bizalmat ébresztő Banco Primus Fióktelep Magyarországtól vett fel devizaalapúnak hívott kölcsönt egy vásárló, amit később nem tudott törleszteni. Az ügylet végrehajtási eljárásba torkollott, amelyet a törvény ellenére sem lehetett megállítani. Fogarasi László végrehajtó a kamara hibás körlevelére – amit nyomatékul az adósnak ajándékozott – hivatkozva nem függesztette fel az eljárást. Egy másik esetben ugyancsak ebben a megyében a végrehajtó az adós munkahelyét tájékoztatta arról, hogy az eljárást ugyan felfüggeszti, ám arra figyelmeztette a munkaadót, hogy a munkabér levonását továbbra is el kell végeznie. Ezt a törvénytelenséget is a felkészült Fogarasi László nevű végrehajtó foganatosította.


Fel nem függesztett és törvénytelen végrehajtásokról azóta is kapunk az ország különböző pontjairól adatokat. Ezekből az derül ki, hogy a végrehajtók talán még sincsenek előzetesen képben, s a kiadott tájékoztatás alapján sincsenek pontosan tisztában azzal, mi is a törvényes teendőjük. Ha pedig így van, akkor felköthetné a nadrágját/bedobhatná szakmai tekintélyét a kamara, mert a végén még jól megrendül a végrehajtókba és a kamarájukba vetett hitünk alapja. A törvény is biztosít nekik ehhez egy szusszanásnyi időt. – MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM