Izland lakáshiteleseket ment – az IMF kiakad

Izland először a devizahiteleseit mentette meg, úgy, hogy illegálisnak monda ki a legfelsőbb bíróság a devizában nyilvántartott hiteleket. Most egy újabb adósmentő csomagról döntöttek. 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

 

Izlandon a devizahiteleket ugyan likvidálták, de komoly terhet jelentenek a lakosságnak az inflációhoz kötött lakáscélú jelzáloghitelek.

Ezen szeretne változtatni a kormány, egy 1.25 milliárd dollár értékű adósságleírási programmal.Az izlandi kormány hatalmas hitelkönnyítő programról döntött: a lakosságnak csaknem 1 milliárd euróval, vagyis majdnem 300 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkentik az inflációhoz kötött jelzáloghitelek után fizetendő terheit.

Ez minden érintett háztartásnak több mint 7 millió forintnak megfelelő megtakarítást jelent. – Óriási adósmentőcsomag Izlandon – Euronews

Az hitelkönnyítés egy része adómentesség formájában, a másik része közvetlen adósságleírásban nyilvánul majd meg.

A kormány a pénzügyi szervezetekre kivetett adók növeléséből finanszírozza a programot.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

A bankok 2008-óta 2 milliárd dollárnyi lakossági hitelt engedtek el, az izlandi pénzügyi szolgáltatók szövetsége szerint. Természetesen nem önszántukból.Az IMF és az OECD egyáltalán nem tartja jó ötletnek az adósság elengedését.

A Standard & Poor’s a hír hallatán negatív kilátással látta el Izland besorolását.

Izlandon sincsenek csodák, de a harmadig negyedévben 4.9%-kos GDP növekedéstprodukáltak az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség októberben 5%-on állt. 

Görögországhoz képest impozáns adatok.

Sorkoz.Blog 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Szólj hozzá

Hozzászólás