GARÁZSOKBAN HÚZZÁK MEG MAGUKAT A KILAKOLTATOTT KÁROSULTAK.

GARÁZSOKBAN HÚZZÁK MEG MAGUKAT A KILAKOLTATOTT KÁROSULTAK.

GARÁZSOKBAN HÚZZÁK MEG MAGUKAT A KILAKOLTATOTT KÁROSULTAK.

[good_old_share]


A VNTV riportját az alábbiakban változtatás nélkül tesszük közzé.

 

Érdemes elolvasni, és levonni belőle a megfelelő következtetéseket. Például azt, hogy a "deviza"-károsultakat megsegítő javaslatcsomagot a jelenlegi kormány parlamenti bizottsága nem szavazta meg. Ez már sok mindent előrevetít a várható jövővel kapcsolatban.IDE KATTINTVA láthatod a kormánypárti képviselők szavazását.

 

A politika még véletlenül sem áll a devizahitelesek mögé – Dr. Ravasz László válaszol.

1. Milyen eredménnyel zárult a választások előtti megmozdulás a devizahitelesek ügyében?

Bíztunk benne, hogy lesz valami politikai változás a választások kapcsán, ami ad némi esélyt a devizahiteles ügyletekhez való hozzáállásban, de gyakorlatilag semmi kedvező fordulat nem történt és remény sincs rá.

2. Milyen egyéb lehetőségek vannak, ha a politika nem áll továbbra sem e mögé az ügy mögé? Mi lehet előrevivő magatartás ebben a helyzetben a devizahitelesek részéről?

Alapvetően amit mi tudunk tenni az az, hogy tovább harcolunk és a kormányzat támogatását kérjük. A devizahitelesek számára marad az egyéni jogvédelem, azaz per útján kell kikényszeríteni a kedvezőbb kondíciókat.

3. Mennyire lehet jó megoldás elengedni az ingatlant?Ez a lépés egyáltalán nem olyan egyszerű. Egyrészt emocionálisan megélni azt, hogy amiért dolgoztam egy életen át, csak azért, hogy a banknak extraprofitja legyen, mindent odaadni nagyon nehéz. Teljes emberi exisztenciát vesznek el. A mai magyar fizetések nem alkalmasak arra, hogy ha elviszik az ember házát a feje fölül, akkor olyan albérleti díjakat, vagy lakhatási költségeket tudjon kifizetni, amennyibe most az kerül. Egy egyszerű alkalmazottként egy átlagkereset nem fedezi ezt, szemben a tervezett devizahitel törlesztő részlettel, ami jóval ez alatt volt.

Elveszik a lakást, de nincs meg az a szociális bérlakás rendszer, amelyből adódóan az ilyen helyzetbe került emberek meg tudnák oldani a lakhatásukat. Ha most tömegesen, százezrével rakják ki az embereket az utcára, hová fognak menni? Hová fogják a családokat tenni? Ez itt a nagy probléma.

Nem egyszer látom, hogy a devizahiteles emberek, akiket kiraktak az otthonukból, garázsokban laknak, 10 nm-en. A garázsban ott van minden megmaradt ingóságuk, de wc, mosdó már nincs, így a tisztálkodást úgy és ott oldják meg, ahogy éppen tudják. Ezek olyan történetek, amik olyan súlyos társadalmi morális problémák, amiket nem lehet csak úgy lesöpörni azzal, hogy majd ő megoldja. Egyáltalán nincs megoldva! És ez most azért hatalmas probléma, mert a devizahitelek mögött már nem a bankok, hanem követeléskezelők vannak, akik 10-12%-ért vették meg az ügyleteket. Meg kellene nézni, hogy milyen tulajdonosi kör van e mögött, hogy kik veszik meg ezeket az ingatlanokat a követeléskezelőkön keresztül. A bankok már megkapták a pénzüket, nekik nincs veszteségük. Egyetlen bank sem járt el emberségesen devizahitel ügyében. Olyan fogalom, hogy „emberséges bank”, nem létezik.

4. Mi a helyzet a CSOK konstrukcióval?

A mostani hitelek kamatai irdatlan alacsonyak. Az emberek most felveszik a hiteleket ezen az alacsony 2-3% mértékű kamaton és a bankok az emberek előtt ezt a „fix kamatozású” mézesmadzagot maximum 5 évig húzzák.

Ha megnézzük az amerikai jelzálogpiacot, ugyanez a szisztéma volt, és öt év után dőlt be a teljes amerikai hitelpiac. A 2008-as válság erről szólt, akkor jártak le a fix kamatozású lakáshitelek, amit az amerikaiak felvettek és a 2%-ból lett 10%-os hitel. Rögtön bedőlt a piac, azonnal fizetésképtelenné vált az amerikai piac nagy része, aki lakást vásárolt. Akkor omlott össze az egész lakáspiac és a másodlagos jelzálogpiac. Nem kell nagyon messze menni, nem kell nagyon nagy ész ahhoz, hogy átlássuk azt, hogy 5-6 év múlva ugyanez várható Magyarországon is ezekkel a hitelekkel.A CSOK-nak is az a nagyon nagy baja, hogy a jövedelmek nem emelkedtek ma Magyarországon olyan mértékben, hogy lépést tudjanak tartani azzal a lakásárrobbanással, amely a hitel hatására bekövetkezett. Ha jobban megnézzük, azt a 10MFt-ot, amit a CSOK-ban kapunk az államtól, gyakorlatilag elvitték, elnyelték azok a lakásáremelkedések, amelyek a piacon végbementek pont annak hatására, hogy boldog boldogtalan elkezdett új lakást építeni.

Nézzünk egy példát. Mondjuk veszek egy 50 MFt-os ingatlant, ami már önmagában is extrém eset, hogy van olyan budapesti 50 nm lakás, ami ennyibe kerül. Az 1 MFt-os nm árak már nem kirívók. Ebből az 50 MFt-ból 40 MFt-ot nekem kell előteremtenem, de ha bedől az egész rendszer, ha olyan kamat lesz, hogy nem tudják fizetni az emberek, megint oda fogunk kilyukadni, hogy olyan túlkínálat lesz a piacokon, amelynek hatására zuhanni fognak a lakásárak. Vettem tehát egy 50 MFt-os lakást, felvettem rá a hitelt és azt fogom észrevenni, hogy a lakás már csak 25 MFt-ot ér. Ekkor megint ott vagyok, hogy van egy mínusz 25 MFt értékcsökkenés a nyakamon, egy megemelkedett hiteltörlesztéssel.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Ugyanazt a helyzetet, szituációt kezdi előteremteni, produkálni a magyar ingatlanpiac és a hitelpiac, mint ami Amerikában volt a válság előtt. Minden közgazdász látja ezt, de a politika ezzel nem törődik, csak azt a látszatot akarja kelteni, hogy javul az életszínvonal, és lehet lakást venni. Ugyanazt csinálják, mit a Gyurcsány és a Medgyessy kormány 2002-ben.

A politikának nem célja, hogy jólétben éljünk, mert akkor nem lennénk rabszolgák. A rendszerváltás után nem egy innovatív társadalmat akartak felépíteni, hanem egy nyugati bérmunkásként funkcionáló országot. Idejött az összeszerelő üzem, a nyugati ipar és mi bérrabszolgaként dolgozunk, mondván, hogy ettől majd emelkednek a bérek, lesz némi innováció és ezen keresztül majd megyünk előre. Ebből persze semmi nem lett, maradtunk bérrabszolgás összeszerelő ország. Magyarországról már sajnos elmondható, hogy Európán belül elmaradott ország. Szerkesztette: Horányi Ágnes.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM