ELTŰNHETNEK A “HAGYOMÁNYOS” BANKOK

ELTŰNHETNEK A "HAGYOMÁNYOS" BANKOK.

Eltűnhetnek a 'hagyományos' bankok

 

A PwC szakértői szerint akár már 2025-2030-ra a „hagyományos” bankok nélkül működhet a piacgazdaság. A „The Future Shape of Banking” című tanulmány rámutat, hogy egyre alacsonyabbak a belépési korlátok a nem banki szereplők számára az alapvető banki szolgáltatások területén is, ami kihívást jelent a jelenlegi banki üzleti modell számára.

A bankok azonban továbbra is számos olyan fontos előnnyel rendelkeznek, amelyekkel megakadályozhatják ezt a folyamatot.

A PwC elemzése rámutat: a bankok a pénzügyi válság árnyékában is kedvező megítélésű, erős brandek tudtak maradni, köszönhetően az ismertségüknek, a tapasztalatuknak, és a szabályozásnak. A bizalom és a márka meghatározóak a pénzügyi tranzakciók esetében, az alternatív bankolási lehetőségekkel szemben tanúsított ellenállás egy része is a biztonságba vetett bizalom hiányából fakad. „A helyzet ugyan változik, a banki szolgáltatásokra azonban továbbra is szükség van.
 


Az üzleti világ történetében számos intő példa van arra, hogy milyen könnyű elveszíteni a helyzeti előnyt a technológiai változások során.

A bankoknak ugyan továbbra is megvannak az előnyeik, és az alternatív szolgáltatókkal szemben még alacsony a bizalom, azonban a pozíciójuk megőrzéséhez erőteljes beruházásra van szükségük, újra fel kell fedezniük és meg kell erősíteniük a társadalomban betöltött alapvető szerepüket, és el kell nyerniük a politikai döntéshozók támogatását” – mondja Balázs Árpád, a PwC Magyarország cégtársa. „A legnagyobb veszélyt az jelentheti a bankok számára, ha az ügyféltranzakciók más szereplőhöz kerülnek az értékláncban, hiszen ezzel a fogyasztói magatartásra sem lesz rálátásuk, és csökken a brandjük ereje” – teszi hozzá Balázs Árpád.

A PwC szakértője szerint az új, nem banki szereplők belépése és a technológiai fejlődés kihívás elé állítja a hagyományos banki üzleti modellt, és az alapvető változás elkerülhetetlen. A kérdés már csak az, hogy a hagyományosan a bankokhoz tartozó területek mekkora részét foglalják majd el az új belépők.

A tanulmány főbb megállapításai:
– A banki szolgáltatások a fizikai értékesítés felől az új technológiák által nyújtott csatornák felé mozdulnak.
– A technológia fejlődésével az ügyfelek számára könnyebbé válik a bankok és egyéb szolgáltatók közötti váltás.
– A brand központi értékké válhat a bankok számára: a bizalmat, integritást, biztonságot és minőséget képviselő brandek nagyobb eséllyel tudják majd ellensúlyozni az ügyfelek „tranzakciós költségét”, amikor arról döntenek, melyik szolgáltatónál és milyen módon bankoljanak.


– A bankok egyfajta közszolgáltatóvá válhatnak, amelyek elsősorban biztosítási összeghatár alatti betétek kezelésével foglalkoznak, és belföldi hiteltermékek szűk körét kínálják.
– A szabályozók gondolkodásának és a jogszabályi megközelítésnek is igazodnia kell a változó banki környezethez.
 
„A szabályozóknak észben kell tartani, hogy a bankolás változik és változni is fog. Azok a területek, amelyeket egyelőre nem, vagy csak kevéssé érint a szabályozás, idővel fontosabbá fognak válni, és a szabályozóknak ezekre kell fókuszálniuk, különben egy esetleges következő válság felkészületlenül érheti őket” – hívta fel a figyelmet Balázs Árpád. – ProfitOnline

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM