EGYESÜLETBE TÖMÖRÜLTEK A HORVÁT HITELKÁROSULTAK IS

EGYESÜLETBE TÖMÖRÜLTEK A HORVÁT HITELKÁROSULTAK IS.

Egyesületbe tömörülnek a horvát hitelkárosultak is

Uzsorakölcsön nyújtása címén büntetőjogi feljelentést tesznek osztrák hitelszövetkezetek ellen azok horvátországi károsultjai – írta szombati számában a Vecernji list című horvát napilap.


loading...

A cikk szerint a károsultak egyesületbe tömörültek, amelyet STOPbanknak neveztek el. Az egyesület felmérése szerint 2003 óta Horvátországban mintegy 20 ezer ember vett fel záloghitelt az érintett osztrák cégektől, amelyek ráadásul az ismert pénzintézet, a Raiffeisen bank nevét használták. A károsultak harmada állítólag már el is veszítette a hitel zálogául felajánlott ingatlant.

A Vecernji list szerint Ausztriában tavaly az államügyészség vádat emelt az érintett hitelszövetkezetek, közvetítőik, jogászok és közjegyzők ellen, ugyanakkor kérte a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) segítségét is, mivel Horvátországban is sokan részt vehettek a kétes ügyletekben. A megvádolt szövetkezetek olyan embereknek nyújtottak hiteleket, akik a bankok feketelistáin szerepelnek, az uzsorakölcsönért cserében azonban sokszor a lakóházukat zálogosították el – írta a horvát napilap.


Horvátországban az év elején a svájci frankban felvett hitelek átlagkamata a korábbi mintegy 5,5 százalékról 3,23 százalékra csökkent a január elsejétől hatályos fogyasztói hitelezésről szóló törvénynek megfelelően. Ennek köszönhetően mintegy 56 ezer horvát polgár hiteltörlesztése csökken. A Frank egyesület (a svájci franckban eladósodott polgárok érdekvédelmi szervezete) számításai szerint a törlesztőrészletek havi átlagban 10 és 20 százalék között csökkenek. Az érdekvédők szerint így az adósoknak mintegy 18 és 25 ezer forintnak megfelelő kuna marad a zsebében havonta.

Ez nagy megkönnyebbülés egy olyan országban, ahol az öt éve tartó gazdasági válság megközelítőleg 200 ezer munkahely elvesztéséhez vezetett, és az életszínvonal is csökkent – jegyezte meg a lap.

loading...

Az ügy Magyar vonatkozásai és előzményei:

Forrás: HVG

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
PESTEN NYÚLTÁK LE A VILÁGJÁRÓ BRINGÁJÁT.
PESTEN NYÚLTÁK LE A VILÁGJÁRÓ BRINGÁJÁT

Budapest — Öt éve járja a világot, de talán jobban járt volna, ha Magyarországot elkerüli. Első Budapesten töltött éjszakája után...

"DEVIZÁSOK"! IRÁNY A BÍRÓSÁG!AZ OTP NÉGY PONTBAN MEGSÉRTETTE A HITELINTÉZETI TÖRVÉNYT!
“DEVIZÁSOK”! IRÁNY A BÍRÓSÁG!AZ OTP NÉGY PONTBAN MEGSÉRTETTE A HITELINTÉZETI TÖRVÉNYT

Devizahitel-szerződések - sok ember keresheti bíróságon az igazát A Fővárosi Törvényszék másodfokon érvénytelennek nyilvánított egy 2007-ben kötött OTP-s devizahitel-szerződést. A...

Close