DURVA SZÁMOK! MÁR MAJDNEM ÖTMILLIÓAN NEM FIZETIK HITELEIKET!

DURVA SZÁMOK! MÁR MAJDNEM ÖTMILLIÓAN NEM FIZETIK HITELEIKET!

DURVA SZÁMOK! MÁR MAJDNEM ÖTMILLIÓAN NEM FIZETIK HITELEIKET!

Egyre több magyar nem tudja fizetni hiteleit – írja a napiHu – friss számok következnek [cn-social-icon]

Tavaly tovább emelkedett a lakossági adósok száma: már csaknem 1,9 millió mulasztást tartott nyilván a Központi Hitelinformációs Zrt. Az összes szerződés száma pedig csökkenő tendenciát mutat, évről évre egyre kevesebb.

Tavaly év végén már 1 millió 894 ezer lakossági mulasztást tartottak nyilván a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. által vezetett központi hitelinformációs rendszerben (khr, korábbi neve bar), amely csaknem a nyolcadával, 198 ezerrel múlta felül az 2013 végit – derül ki a BISZ adataiból.

A múlt év folyamán a nyilvántartásban szereplő lakossági adósok száma csaknem folyamatosan emelkedett. Igaz, márciusban még minimális, 4 ezres csökkenés is volt. Egy hónappal később, azonban már jókora, 140 ezres ugrás következett. Az év többi részében szolidan, havi néhány ezerrel nőtt a rendszerben szereplő lakossági adósok száma.

Ezzel párhuzamosan a megszűnt mulasztási ügyek számában nem volt érdemi változás 2014-ben, havonta a 300-310 ezres sávban mozgott azzal, hogy éven belül a legmagasabb, 317 ezres értéket decemberben érte el.

A khr-ben szereplő lakossági adósok száma 2010 végi 1,392 millióról négy év alatt 1,9 millió közelében került úgy, hogy a negatív folyamatot csak átmenetileg volt képes a 2011 végi-2012 eleji végtörlesztési időszak megszakítani. Utána viszont folytatódott az emelkedés.

Mi az a khr? 

Az BISZ rendszere több mint 450 referenciaadat-szolgáltató pénzügyi intézmény 10,2 millió lakossági, illetve vállalkozási szerződését tartalmazza. Ez a szerződésállomány csaknem 4,9 millió természetes személyhez, valamint 152 ezer vállalkozáshoz tartozik.

A khr egy pozitív adóslista, amely minden hitel és hitel jellegű szerződést nyilvántart, és kezeli a szerződésekhez tartózó események, fizetési késedelmek, mulasztások, csalások, visszaélések adatait is. – amely a korábban bar (bankközi adós- és hitelinformációs rendszer) néven köztudatba került nyilvántartás jogutódja. A bar egy negatív listás adósnyilvántartás volt, így csak azon adósok adatait kezelte, amelyek hitelszerződéseik visszafizetése kapcsán már mulasztásba estek.

A jelenlegi, alapvetően 2011 óta érvényes szabályozás szerint a természetes személy ügyfelek a hitelszerződés megkötésekor, a hiteligényük benyújtásakor vagy bármely más alkalommal, írásban nyilatkozhatnak arról, hogy a pozitív hiteladataikat a referenciaadat-szolgáltatók, a khr lekérdezésekor megismerhetik-e. Ez az átadhatósági ügyfélnyilatkozat, a khr-ben tárolt minden hitelszerződés pozitív hiteladatára egyszerre vonatkozik. A nyilatkozat viszont nem vonatkozik a negatív eseményekre, adatokra, azokat a referenciaadat-szolgáltatók korlátozás nélkül megismerhetik az ügyfélről. Ha az ügyfél megtiltja pozitív hiteladatai megismerhetőségét, akkor e tényt a rendszer rögzíti és azt ügyfélről szóló hiteljelentés tartalmazza.

Már csaknem ötmillióan szerepelnek a rendszerben

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

A rendszerben nyilvántartott természetes személyek száma 2014. február és május között 31 ezer fővel csökkent, utána azonban hónapról hónapra emelkedve az évet 4 millió 896 ezernél zárta. Ez azt jelentette, hogy a múlt év végi létszám 25 ezer fővel múlta felül az egy évvel korábbit.

A fennálló és a rendszerben szereplő hitelszerződések száma ugyanakkor érdemben, 225 ezerrel, 8 millióra 162 ezerre csökkent a múlt év végére. Ennek fő oka, hogy a kifutó lakossági hitelszerződésekhez képest még mindig jóval kevesebb új kontraktus kerül be a rendszerbe. Ezt is jelzi, hogy a 2014 folyamán összesen 1 millió 162 ezer szerződés szűnt meg, szemben az egy évvel korábbi 597 ezerrel, illetve a 2012-es 299 ezerrel. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM