„DEVIZÁS” ELSZÁMOLÁS – MI VAN A FELMONDOTT HITELEKKEL?

„DEVIZÁS” ELSZÁMOLÁS - MI VAN A FELMONDOTT HITELEKKEL?

„DEVIZÁS” ELSZÁMOLÁS – MI VAN A FELMONDOTT HITELEKKEL? [cn-social-icon]

Barabás Gyula – Pénzügyi fogyasztóvédelem

Az elszámolási törvény alapján….

Mi van a felmondott, követeléskezelőnek eladott hitelekkel?

loading...

A 2009. július 26. napján vagy az azt megelőzően megszűnt és követeléskezelőnek eladott szerződések esetén a bank csak akkor készít elszámolást, ha az ügyfél igazolja, hogy a követelést vele szemben a követeléskezelő érvényesíti.

Az ügyfél igénybejelentését követően a bank az engedményezés időpontjára elkészített elszámolást küldi meg az ügyfél részére. Ezt követően az ügyfél a követeléskezelőtől igényelheti, hogy számoljon el vele. Ebben az esetben a végleges elszámolást a követeléskezelő készíti el és az esetleges kifizetést is a követeléskezelő teljesíti az ügyfél részére.

A 2009. július 26. napját követően megszűnt és követeléskezelőnek eladott követelések esetén a Bank minden esetben elkészíti az elszámolást az engedményezés időpontjával és megküldi az ügyfélnek.

Az ügyfél a követeléskezelőtől igényelheti, hogy számoljon el vele. Ebben az esetben a végleges elszámolást a követeléskezelő készíti el és az esetleges kifizetést is a követeléskezelő teljesíti az ügyfél részére.

Elszámolás 2015:

loading...

Milyen formában lehet hozzájutni az elszámolás során megállapított követelésemhez, ha még élő szerződéssel rendelkezem?

Amennyiben valaki élő szerződéssel rendelkezik, és nincs lejárt tartozása, akkor a megállapított követelést a pénzügyi intézménynek előtörlesztésként kell jóváírnia, vagyis a fennálló tőketartozása a követelése összegével fog csökkenni.

Ha a követelés összege a fennálló tőketartozást meghaladja, úgy a pénzügyi intézmény a különbséget kifizeti.

Ha a pénzügyi intézménnyel szembeni a hiteladósnak lejárt tartozása van, akkor elsőként a lejárt tartozásra kerül jóváírásra az elszámolásból eredően az őt megillető összeg. (Lejárt tartozás alatt azt kell érteni, ha előfordult, hogy az adós késedelmesen fizette be a törlesztőrészletet.)

Ezután a fennmaradó követelést a polgári jog általános szabályai szerint elsősorban a költségre, azután a kamatra kell elszámolni.

Amennyiben az egyéb tartozások elszámolása után még marad követelés, azzal az összeggel a fennálló tőketartozást kell csökkenteni.

A pénzügyi szolgáltató ettől a sorrendtől az Ön javára eltérhet. Utolsó információk szerint az Erste Bank eltér ettől az elszámolástól.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.  [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
BANKOK ELSZÁMOLTATÁSA - KI NEVET A VÉGÉN?
BANKOK ELSZÁMOLTATÁSA – KI NEVET A VÉGÉN?

Bankcsapda - Falus Zsolt A devizahiteles és nem devizahiteles lakosság, egymással közvetett és közvetlen kapcsolatban van, ezért nehezen érthető számomra,...

A TÚLFIZETÉSEK KAMATOSTUL JÁRNAK VISSZA!
A TÚLFIZETÉSEK KAMATOSTUL JÁRNAK VISSZA!

A TÚLFIZETÉSEK KAMATOSTUL JÁRNAK VISSZA! A nagy bajban lévők is számíthatnak visszatérítésre - írja a Portfolio. [cn-social-icon] Az elszámolás és -...

Close