„DEVIZÁS” ELSZÁMOLÁS – MI VAN A FELMONDOTT HITELEKKEL?

„DEVIZÁS” ELSZÁMOLÁS - MI VAN A FELMONDOTT HITELEKKEL?

„DEVIZÁS” ELSZÁMOLÁS – MI VAN A FELMONDOTT HITELEKKEL? [cn-social-icon]

Barabás Gyula – Pénzügyi fogyasztóvédelem

Az elszámolási törvény alapján….

Mi van a felmondott, követeléskezelőnek eladott hitelekkel?

A 2009. július 26. napján vagy az azt megelőzően megszűnt és követeléskezelőnek eladott szerződések esetén a bank csak akkor készít elszámolást, ha az ügyfél igazolja, hogy a követelést vele szemben a követeléskezelő érvényesíti.

Az ügyfél igénybejelentését követően a bank az engedményezés időpontjára elkészített elszámolást küldi meg az ügyfél részére. Ezt követően az ügyfél a követeléskezelőtől igényelheti, hogy számoljon el vele. Ebben az esetben a végleges elszámolást a követeléskezelő készíti el és az esetleges kifizetést is a követeléskezelő teljesíti az ügyfél részére.

A 2009. július 26. napját követően megszűnt és követeléskezelőnek eladott követelések esetén a Bank minden esetben elkészíti az elszámolást az engedményezés időpontjával és megküldi az ügyfélnek.

Az ügyfél a követeléskezelőtől igényelheti, hogy számoljon el vele. Ebben az esetben a végleges elszámolást a követeléskezelő készíti el és az esetleges kifizetést is a követeléskezelő teljesíti az ügyfél részére.

Elszámolás 2015:

Milyen formában lehet hozzájutni az elszámolás során megállapított követelésemhez, ha még élő szerződéssel rendelkezem?

Amennyiben valaki élő szerződéssel rendelkezik, és nincs lejárt tartozása, akkor a megállapított követelést a pénzügyi intézménynek előtörlesztésként kell jóváírnia, vagyis a fennálló tőketartozása a követelése összegével fog csökkenni.

Ha a követelés összege a fennálló tőketartozást meghaladja, úgy a pénzügyi intézmény a különbséget kifizeti.

Ha a pénzügyi intézménnyel szembeni a hiteladósnak lejárt tartozása van, akkor elsőként a lejárt tartozásra kerül jóváírásra az elszámolásból eredően az őt megillető összeg. (Lejárt tartozás alatt azt kell érteni, ha előfordult, hogy az adós késedelmesen fizette be a törlesztőrészletet.)

Ezután a fennmaradó követelést a polgári jog általános szabályai szerint elsősorban a költségre, azután a kamatra kell elszámolni.

Amennyiben az egyéb tartozások elszámolása után még marad követelés, azzal az összeggel a fennálló tőketartozást kell csökkenteni.

A pénzügyi szolgáltató ettől a sorrendtől az Ön javára eltérhet. Utolsó információk szerint az Erste Bank eltér ettől az elszámolástól.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.  [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM