Devizakárosultaknak kedvező Uniós bírósági ítélet született

Nemzeti Civil Kontroll, devizahitel, CHF, hitel, Devizakárosultaknak kedvező Uniós bírósági ítélet született

Devizakárosultaknak kedvező Uniós bírósági ítélet született

Figyelem! Hamarosan újabb EUB döntés is várható! Azzal kapcsolatban részletek a cikk végén!!!

"..Ha valaki olyan devizahiteles szerződést kötött, amelyben az árfolyamkockázatra vonatkozó szerződési pontok tisztességtelennek nyilváníthatóak – mert nem adtak kellő információt az árfolyamváltozás fogyasztó fizetőképességére gyakorolt várható gazdasági hatásáról –, akkor eddig felperesi pozícióban több bírósági döntés szerint csak ötéves elévülési határidőn belül támadhatta meg a szerződést.A mostani előzetes döntéshozatali eljárásban (EDE) hozott ítélet értelmében az ilyen esetekben nincs elévülési idő, vagyis akár egy 2004-ben esetleg annál korábban kötött szerződés esetében is megtámadható a szerződés, amennyiben fennállnak a tisztességtelenség feltételei.."

Uniós bíróság: A tisztességtelen feltételekkel kötött devizahiteles ügyekben korlátlan az elévülési idő

Azon fogyasztóval szemben, aki devizában nyilvántartott kölcsönt vett fel, és nincs tudatában a kölcsönszerződésben alkalmazott valamely feltétel tisztességtelen jellegének, az e szerződési feltétel alapján megfizetett összegek visszatérítése vonatkozásában semmilyen elévülési idő nem írható elő – olvasható az Európai Unió Bíróságának egyik legfrissebb ítéletében (C-609/19).

Miután az abban foglaltak a hazai devizahitel-adósok számára is érdekesek lehetnek, a Magyar Hang megkereste Szepesházi Péter ügyvédet, aki korábban bíróként maga is foglalkozott devizahiteles ügyekkel.

– A bíróság egy francia devizahiteles – svájci frank/euró ingatlanvásárlási hitel – ügyében hozott döntést, ami a magyar devizahitelesek számára is fontos lehet. Egyrészt a döntés szerint megerősítette, hogy ha az ügylet az adós számára korlátlan árfolyamkockázatot jelent, akkor ezen előírások (azok hatásai), a kapcsolódó tájékoztatás tisztességtelen mivoltát vizsgálhatja a nemzeti bíróság.

Másrészt az EUB úgy döntött, hogy amennyiben a nemzeti bíróság úgy ítéli meg, hogy tisztességtelenek az árfolyamkockázatra vonatkozó szerződési pontok – például mert nem fogalmazták meg azokat világosan és érthetően –, akkor a fogyasztó által benyújtott keresetet nem lehet az elévülési időre hivatkozva elutasítani, bármennyi idő is telt el – magyarázta a lényeget az ügyvéd.

Szepesházi Péter egy egyszerű példán keresztül mutatta meg, mit jelent mindez a hétköznapi életben. Ha valaki olyan devizahiteles szerződést kötött, amelyben az árfolyamkockázatra vonatkozó szerződési pontok tisztességtelennek nyilváníthatóak – mert nem adtak kellő információt az árfolyamváltozás fogyasztó fizetőképességére gyakorolt várható gazdasági hatásáról –, akkor eddig felperesi pozícióban több bírósági döntés szerint csak ötéves elévülési határidőn belül támadhatta meg a szerződést.

A mostani előzetes döntéshozatali eljárásban (EDE) hozott ítélet értelmében az ilyen esetekben nincs elévülési idő, vagyis akár egy 2004-ben esetleg annál korábban kötött szerződés esetében is megtámadható a szerződés, amennyiben fennállnak a tisztességtelenség feltételei. 

Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy viszonylag rövid időn belül ez már a második olyan EUB-döntés, amely legalább valamilyen reményt ad a bajba került devizahiteleseknek. Korábban ugyanis már döntött a testület arról, hogy tisztességtelen a korlátlan árfolyamkockázat-viselésre vonatkozó szerződési kitétel, ha annak az egyszerű fogyasztó számára is könnyen érthető módon nincsenek kifejtve a gazdasági következményei, amelyek alapvetően befolyásolhatják a fizetőképességét.Kérdésünkre az ügyvéd elmondta, az EUB előtt van egy másik, még jelentősebb ügy is, a C-932/19-es, amelyben a 2014-es devizahiteles törvényekkel kapcsolatosan arról kell dönteni a taláros testületnek, hogy azok sértik-e az uniós fogyasztóvédelmi jogot.

Ha úgy döntenek, hogy igen, akkor az azt jelenti, nincsenek orvosolva e törvények által kezelt kérdések – vagyis az egyoldalú kamatemelés, a devizavételi és -eladási árfolyamával kapcsolatos problémák –, és akkor a devizahiteles szerződések automatikusan érvénytelenek.

Ebből az is következhet, hogy kamatmentesen kell elszámolni az ügyletet, vagyis a felvett – immáron így forinthitel – összegét kell összevetni a visszafizetett forintösszeggel és úgy egyenleget vonni az úgynevezett visszatartó erő elve alapján, ami a Fogyasztóvédelmi Irányelvből következik.

Erről ugyanakkor még viták folynak, és még az EUB sem döntött az ügyben. Amennyiben azonban az adósok számára kedvező döntés születik, és érvénytelennek minősítik a devizahiteles törvényeket, akkor legrosszabb esetben is minimális kamattal és forintalapon számolják majd el a szerződéseket, ami hatalmas könnyebbség lehet a forint gyengülése miatt vagyonukat elvesztő családok számára.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM