DEVIZAHITELEK-VALAMI KÉSZÜL?

DEVIZAHITELEK-VALAMI KÉSZÜL?

DEVIZAHITELEK-VALAMI KÉSZÜL?

[good_old_share]

Hamarosan változás jöhet a "deviza"-hitelek általános elbírálásával kapcsolatban?

5.-én megtudjuk.

 

A Kúria polgári kollégiuma május 5-én ülést tart annak megvitatására, szükséges-e újabb jogegységi eljárás a devizaalapú kölcsönszerződésekről – közölte a Kúria csütörtökön az MTI-vel. Az utóbbi időben újabb értelmezést igénylő kérdések fogalmazódtak meg a bírói gyakorlatban.

loading...A közlemény felidézi: a Kúria 2013. december 16-án hozta meg jogegységi határozatát a devizaalapú kölcsönszerződésekről.  Az azóta eltelt időszakban a bíróságok több ezer perben alkalmazták ezt a bíróságokra kötelező iránymutatást.

Az utóbbi időben azonban a bírói gyakorlatban – beleértve a Kúria egyik eseti döntését is – újabb értelmezést igénylő kérdések fogalmazódtak meg, hogy egy konkrét fogyasztói kölcsönszerződés milyen feltételek mellett minősül devizaalapúnak.

A Kúria polgári kollégiuma ezért vitatja meg, szükséges-e e kérdésben újabb jogegységi eljárás, és ha igen, milyen eljárási keretek között történjen: öttagú jogegységi tanács vagy a Kollégium, mint jogegységi tanács folytassa le az eljárást.

A Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában kimondta: a devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés.

A devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait, a szerződési terhek szerződés megkötését követő – előre nem látható – egyoldalú eltolódása az érvénytelenség körében nem értékelhető – ismertette Wellmann György, a kollégium vezetője.

loading...A döntés szerint, "ha a bíróság a szerződés érvénytelenségét állapítja meg, elsősorban a szerződés érvényessé nyilvánítására kell törekednie". Így, ha a bíróság a szerződés valamely rendelkezését érvénytelennek találja, ám a szerződés e nélkül is teljesíthető, akkor az érvénytelen kikötés nem vált ki joghatást, a szerződés pedig egyebekben változatlan feltételekkel köti a feleket.

A jogegységi döntés célja az volt, hogy a több ezer folyamatban lévő perben elősegítse az egységes szempontok szerinti elbírálást.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A BANKOK CSENDBEN LEVADÁSSZÁK AZ ADÓSOKAT.
A BANKOK CSENDBEN LEVADÁSSZÁK AZ ADÓSOKAT

A BANKOK CSENDBEN LEVADÁSSZÁK AZ ADÓSOKAT [good_old_share] Múlt alkalommal, az "elindult" című cikkben írtuk: A bankok valószínű, hogy kis csoportokban...

WELLMANN GYERE KI!-HITELES HÍRADÓ.
WELLMANN GYERE KI!-HITELES HÍRADÓ

WELLMANN GYERE KI!-HITELES HÍRADÓ [good_old_share] HITELES HÍRADÓ 35 - POLGÁR ZOLTÁN: WELLMANN GYERE KI! - TÜNTETÉS A KÚRIÁNÁL 2016 04...

Close