LEHET, HOGY MEGSEMMISÍTIK A DEVIZAHITELES TÖRVÉNYT?

LEHET, HOGY MEGSEMMISÍTIK A DEVIZAHITELES TÖRVÉNYT?

LEHET, HOGY MEGSEMMISÍTIK A DEVIZAHITELES TÖRVÉNYT?

[cn-social-icon]

Egy banki ügyfél jogi képviselője, Bács Márton ügyvéd kérelmének helyt adva a Fővárosi Törvényszék egyik bírája felfüggesztette a pénzintézet és Bács ügyfele közötti szerződés érvénytelenségének kimondása miatt folyó pert, és az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult.

Azt szeretné elérni, hogy kimondják a rögzített elszámolás szabályairól rendelkező törvény egyes részeinek alaptörvény-ellenességét, ezzel pedig alkalmazásának kizárását.

loading...A Fővárosi Törvényszék lapunkat arról tájékoztatta: a bíróság megítélése szerint a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos törvény egyik paragrafusa sérti a jogállamiság alkotmányos elvét. Alkotmányosan nem feloldható ellentét áll fenn ugyanis a devizahiteles törvény rendelkezése és a polgári perrendtartás egyes passzusai között, és álláspontjuk szerint nem felel meg a jogállamiság tartalmi elemének tekinthető normavilágosság elvének sem.

A 2015 októbere óta hatályos jogszabály Bács Márton szerint több sebből vérzik. Mindenekelőtt sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát. Több AB-határozat is kimondja: a jogbiztonságot a magánszemélyek körülményeit hátrányosan érintő visszaható jogalkotás sérti. Márpedig a kifogásolt rendelkezés szerint azokra a szerződésekre is az abban leírt elszámolási szabályokat kell alkalmazni, amelyek eseté­ben a bíróság kimondta az érvénytelenséget.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Csakhogy jelenleg akkor semmis egy banki devizahiteles szerződés, ha az jogszabálysértő. Amennyiben pedig a bíróság kimondja a szerződés semmisségét, az eredeti állapotot kell helyreállítani. Más esetekben. A hivatkozott törvénymódosítással ugyanis a parlament olyan helyzetet teremtett, amikor mindegy, hogy a bank törvénysértően­ járt-e el a szerződéskötéskor vagy „csak" tisztességtelenül, esetleg csupán a jogszabályi környezet megváltozása miatt kell szerződést módosítani: az elszámolás alapja és módja ugyanaz. Bács Márton ügyvéd szerint a jogalkotó egyértelműen megjutalmazta a jogszabálysértő bankokat.loading...

Az már csak hab a tortán, hogy a kifogásolt jogszabályból az is következik: a kölcsönszerződés érvénytelenségének megállapításáért pereskedőknek – akiknek a döntő többsége speciális képesítéssel nem rendelkező magánszemély – 30 napjuk van arra, hogy elkészítsék az elszámolást. Nem elég azonban leírniuk egy összeget, meg kell adni a képletet is, hogy miképpen számolták ki. Bács Márton szerint indokolatlan ezt a bizonyítási terhet magánszemélyekre tenni, ráadásul az előírás ellehetetleníti azok jogérvényesítését, akik nem képesek egy ilyen elszámolást a jogalkotó elvárása szerint és a bankok gyakorlatának megfelelően elkészíteni.

A Fővárosi Törvényszék 2014-ben több ezer folyamatban lévő devizahiteles pert függesztett fel a banki elszámolások lezárásáig. Ezek közül volt, ami már tavaly újraindult, de a perek tömegesen várhatóan­ idén folytatódnak majd.
Alkotmányosan nem feloldható ellentét állhat fenn a devizahiteles törvény rendelkezése és a polgári perrendtartás egyes passzusai között.Tömegesen indulhatnak újra a perek.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát, ezért a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE: https://www.facebook.com/pages/Nemzeti-Civil-Kontroll/342783665741979

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
MOZGALMI TALÁLKOZÓ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS.
MOZGALMI TALÁLKOZÓ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

MOZGALMI TALÁLKOZÓ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS Mozgalmi találkozó élő közvetítés 2016.03.16 18 órától a Nem adom a házamat mozgalom szülőházából jelentkezünk Tökölről....

ÜZENET CSÁNYINAK.
ÜZENET CSÁNYINAK

Egy évvel az után, hogy milliók kifosztásában jeleskedő bankvezér keresztes állami kitüntetést kapott, véleménynyilvánítás céljából megjelentem a házánál. A nemzeti...

Close