“DEVIZAHITEL” ALAPVETŐEN MEGVÁLTOZOTT A JOGÉRVÉNYESÍTÉSÜNK LEHETŐSÉGE

Devizahitelesek Mentőöve csoporttól átvéve:

A Kúria február 4-i határozata után alapvetően megváltozott a jogérvényesítésünk lehetősége.
Az ügyvédeink az alábbiakra hívják fel a figyelmeteket:

Annak, akinek türelmi idős szerződése van és csak az induló törlesztő részlet került megadásra, annak a szerződése automatikusan semmis. A Kúria leszögezi, hogy végrehajtás sem alapítható ezekre a szerződésekre. Ebből kifolyólag jelenleg a leggyorsabb és leghatékonyabb védekezés a károsultak részére, akiknek a törlesztő részleteit hiányosan adták meg a szerződésükben, a végrehajtás megszüntetése iránti per.


Ez rövid, max. 2-3 tárgyalás 15+8+8 napra. Nem tud a bank időt húzni és utána neki kell pert indítani a szerződés érvényességének helyreállítása, illetve az elszámolás iránt. Ez ráteszi a bizonyítás terhét, ahol már neki kell bemutatnia a deviza átváltási bizonylatokat is, amiről tudjuk, hogy nem léteznek.
Jelenleg épp azon dolgozunk az MNB-vel közösen, hogy bizonyítékokat gyűjtsünk a banki elszámoló rendszerek megbízhatatlanságáról, ami bedöntené az összes devizás végrehajtást. Már vannak is bizonyítékaink róla.

Mindezek alapján azért fordulunk most Hozzátok, hogy jelen helyzetben ragaszkodtok-e a semmisségi perhez vagy inkább megvárjátok a fizetési meghagyást vagy a végrehajtási záradékot és utána haladéktalanul benyújtható a végrehajtás megszüntetése iránti kereset. Ennek az az előnye is megvan, hogy sokkal könnyebb a költségmentességet vagy legalább az illeték feljegyzési jogot a bíróságtól megkapni.

Vannak, akiknek sürgős lehet a semmisségi per, nem tudja már a végrehajtás megszüntetését megvárni. Megértjük őket. Viszont az új helyzet miatt mindenkit tájékoztatnunk kell az új, számára előnyösebb lehetőségről.


Pest megyében már kiadták a bíráknak a végrehajtások azonnali megszüntetését a semmisségi okok fennállása esetén. Ezeket a pereket nevezzük mi kávépereknek, mivel egy kávé elfogyasztása alatt eldöntheti a bíró, hogy fennállnak-e a semmisségi okok, még tárgyalás sem szükséges hozzá.

2014.02.09.

A DHM nevében üdvözlettel és kitartásra buzdítva,

Malcic-Juhász Judit és
Zomborszky-Fehér Zsolt

http://www.lb.hu/hu/sajto/tajekoztato-kuria-pfvi207282013-szamu-elvi-jelentosegu-ugyben-hozott-hatarozataro

Szólj hozzá

Hozzászólás