AZ MNB MEGSZERZI A BEDŐLT INGATLANHITELEKET

AZ MNB MEGSZERZI A BEDŐLT INGATLANHITELEKET

A 168ora cikke szerint az MNB felvásárolja a bedőlt ingatlanhiteleket 
  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Részben piaci finanszírozással működik majd a Nemzeti Bank Vagyonkezelője, amely az első félévben kezdi meg tevékenységét, és amely önkéntes alapon felvásárolja majd a kereskedelmi bankoktól a bedőlt ingatlanhiteleket. Ezt az MNB elnökhelyettese közölte – írja a Reuters.Balog Ádám jelezte, hogy az elképzelésen az Európai Központi Bankkal és a brüsszeli bizottsággal folytatott konzultációk alapján módosítottak, miután korábban arról volt szó, hogy a 300 milliárdos tőkével induló vállalkozást teljes egészében a jegybank látja el pénzzel.

A kölcsönök alapjául szolgáló ingatlanokat nem az alacsonyabb, könyv szerinti értéken veszik majd számba, hanem a piaci alapján. Ugyanakkor még nem világos, hogy az említett 300 milliárdba bele kell-e érteni magánforrásokat, vagy utóbbiakkal netán megfejelik a kezdő tőkét.

A Nemzeti Bank jelezte különben, hogy a MARK névre hallgató vagyonkezelőkönyv szerint összesen 800 milliárd forintnak megfelelő kölcsönt vehet át.

Balog azt mondta, hogy mindenekelőtt a rossz befektetésektől szeretnék megtisztítani a vállalati portfóliót, hogy ezáltal fellendítsék a hitelezést.

Az ingatlanokat pedig tíz éven belül haszonnal értékesíteni kívánják. Egy hétfőn nyilvánosságra hozott elemzés azt tanúsítja, hogy a növekedési kölcsönprogramot leszámítva a kisvállalkozások körében nem élénkült meg a hitelfelvétel, ami hátráltatja a gazdasági megújulást.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.  

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Szólj hozzá

Hozzászólás