AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZATRÓL – ERZSÉBET SZALAGYI

AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZATRÓL - ERZSÉBET SZALAGYI.

AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZATRÓL – ERZSÉBET SZALAGYI

MEGINT SZOMORÚ VAGYOK, DE EGYBEN MÁR NEVETEK IS [cn-social-icon]

Remélem, hogy a következő tény sokaknak már nem lesz újdonság, de a következőt írták nekem (a Kúráról van szó): "Azt is kimondta Erzsike hogy a árfolyam rés csak az ügyfelet terheli." 

Fogalmi zavarok vannak sajnos még mindig egyesek fejében! Aki ezt írta, éppen most kapta vissza (valamilyen formában) az árfolyamrésből eredő többlet befizetést csak sajnos nem érti!Pontosítsunk a dolgon! A Kúria semmi rosszat nem tett, a média a hunyó mert nagyon szarul kommunikálják le, úgy, hogy az emberek ne értsék a lényegét!

Amire a hozzászóló gondolt, az az, hogy a Kúria a Jogegységi Határozatában azt állapította meg, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselnie – és a médiában ennek a mondatnak itt vége van – de ha az ügyfél nem kapott megfelelő tájékoztatást, ezt bizonyítani tudja (Bíróság) akkor az árfolyamkockázat miatt a szerződés részlegesen vagy teljesen érvénytelen lehet!

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Magyarul: ELMÉSZ A BÍRÓSÁGRA AZ IGAZADÉRT VAGY VISELED AZ ÁRFOLYAMOT AMIT A FORINTOSÍTÁSSAL RÁD VERTEK! Ennyi a lényege!

Látom megint a Kúriát szidják egyesek. Pedig segítettek mindenkinek!

A kérdés, hogy tudsz-e ezzel élni?
A Kúria 2/2012. Pk. véleménye
Az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelenségének vizsgálatának lehetőségét a Kúria is egyértelműen alátámasztja.

Alapelvek
 

Tisztességtelen az egyoldalú szerződésmódosítás, ha a kölcsönszerződésben a módosítás lehetősége az alábbi alapelvekbe ütközik:a) világos és egyértelmű megfogalmazás elve,
b) tételes meghatározás elve,
c, objektivitás elve,
d) tényleges és arányosság, szimetria elve,
e) átláthatóság elve (transzparencia, változás mértékének bemutatása!),
f) felmondhatóság

Ezen elveket a Kúria 2/2012. Pk. véleménye fogja csokorba. A Kúria véleménye alapján megfogalmazott álláspont szerint a feltételek, körülmények felsorolása akkor részletes, ha:
– tartalma a fogyasztó számára világos, érthető (egyértelmű és érthető megfogalmazás elve),
– az egyoldalú szerződés módosítás feltételei objektív jellegűek, vagyis a fogyasztóval a szerződő félnek nincs módja a feltétel bekövetkeztét előidézni, abban közrehatni, a módosításra okot adó változás mértékét befolyásolni (objektivitás elve)
– a fogyasztó előre láthatta, hogy milyen feltételek teljesülése esetén és milyen mértékben kerülhet sor további terhek rá történő áthárítására (átláthatóság elve). –  Szalagyi Erzsébet 
[cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM