A semmis szerződés miatti kártérítés

A semmis szerződés miatti kártérítés

A semmis szerződés miatti kártérítés


Egészségromlás, a létbizonytalanság, a nélkülözés miatti nem megfelelő orvosi és gyógyszeres ellátás miatti megbetegedések, az emberhez méltó élet hiánya…Ezeket mind forintosítani kell és a még fennálló tartozásokba beszámítani. Ennek megfelelően a még fennmaradó tartozások töredékére csökkennének…Dr.Szabó László kártérítési ügyvéd – A környező országokban (Horvátország, Szlovénia, Románia) már törvénybe foglalták, hogy a devizehitelek semmisek és az adósok kártérítésre jogosultak.

Mostanában lehet hallani, hogy az MSZP alelnöke új banki elszámolást szeretne törvénybe iktatni amely alapján megfordulna a bizonyítási teher és a bankoknak kellene bizonyítani, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtottak az árfolyamkockázatról és annak adósi viseléséről.

Csakhogy ez most is így van. Ha az adós a perben vitatja, hogy őt az uniós szabályok szerint tájékoztatta a bank akkor a banknak kell bizonyítani a tájékoztatás megfelelőségét.

Ez a kezdeményezés vélhetőan arra szolgál, hogy törvényben kötelezzék az összes bankot arra, hogy a C-51/17 és a C-260/18 alapján vezessék le, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtottak.

Ehhez két észrevételem van.

1. Egyrészt ha ez meg is történne és a bankok nem tudnák a megfelelő tájékoztatást bizonyítani akkor is csak az eredeti állapot lenne helyreállítható (Pl. 10MFt-ból ha már 5-öt visszafizetett az adós akkor már csak 5MFt-tal tartozna)

De hol marad a semmis szerződés miatti kártérítés?

loading...

A 8-10 év stressz miatt bekövetkezett egészségromlás, a létbizonytalanság, a nélkülözés miatti nem megfelelő orvosi és gyógyszeres ellátás miatti megbetegedések, az emberhez méltó élet hiánya, a devizaadós családok gyerekeinek hátrányos helyzete, a KHR listára kerülés miatt újabb hitel felvételének kizártsága s emiatt vállalkozás indításának esélytelensége, a családok széthullása, az állandó stressz miatti válások?

Ezeket mind forintosítani kell és a még fennálló tartozásokba beszámítani. Ennek megfelelően a még fennmaradó tartozások töredékére csökkennének.

Egyet ne felejtsünk el!

A Kúria kimondta, hogy minden szerződés tisztességtelen amelyikben árfolyamrés van.

Mindegyikben van.

Az Európai Bíróság kimondta, hogy ha egy szerződés semmis akkor a fogyasztótól függ, hogy életben akarja-e tartani a szerződést vagy nem.

Nem lehet a fogyasztó feje felett – annak akarata ellenére – életben tartani a semmis szerződést, 256Ft-on forintosítani a 142Ft-on felvett hitelt, és az így képzett újabb tartozást BUBOR kamattal terhelni és az adóst újra adósrabszolgaságba dönteni.

A 260/18-as uniós ítélet épp azt mondja ki ha a fogyasztó a szerződés semmissége miatt nem akarja a szerződést életben tartani akkor kamat nélkül el kell vele számolni és nem lehet mindenféle bankmentő trükkökkel az adóst továbbra is a szerződéses jogviszonyban tartani és az életét kilátástalanná tenni.

Ha viszont az így visszafizetendő – a példánál maradva 5MFt – tartozás egyösszegben terheli az adóst akkor érvényesíteni kell azt az adóst megillető kártérítést amit a semmis szerződés számára okozott.

Nem elegendő büntetés az, hogy a bank nem kap kamatot mivel az csak egy professzionális szolgáltatótól elvárható , jogszabályoknak megfelelő szerződés hibás elészítése miatti szankció de nem az adós életét tönkretevő semmis szerződés miatti helytállás az adóssal szemben.

Az így beszámított kárösszeg kioltja a még fennálló banki követelést vagy annak nagy részét.Javaslom, hogy minden érintett írja össze a devizaalapú hitele miatt őt ért mindennemű kárát és azt árazza be. Legyen egy kész listája és ha perben áll akkor azt érvényesítse.

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

2. A második észrevételem az, hogy azok a politikusok akik aláírták az EBRD-vel azt, hogy az adósokkal szemben a bankok, követeléskezelők oldalán állva a magyar népet tönkreteszik és kifacsarják, azoktól nem várható, hogy törvényt fognak alkotni arról, hogy a bankok bizonyítsák azt, hogy megfelelő tájékoztatást adtak.

Nem azért helyeztek nyomást a Kúriára az uniós ítéletekkel szembeni állásfoglalások meghozatala céljából, hogy most törvényt hozzanak a bankok ellen.

Tehát mindenkinek marad az egyéni út, aki nem harcolja ki a saját igazát, az veszít. Mindenki csak magára számíthat, felülről nem jön segítség mert a paktum miatt nem jöhet. Dr.Szabó László kártérítési ügyvéd.

loading…


Facebook hozzászólások

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM